|

Dünya liderlerinden Türkiye’ye destek

İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki saldırının ardından dünyanın dört bir yanındaki ülke liderleri, BM, NATO ve AB temsilcileri mesajlar yayımladı. Mesajlarda liderler terör eylemini kınarken, Türkiye’nin yanında olduklarını ifade ettiler.

Yeni Şafak
04:00 - 30/06/2016 jeudi
Güncelleme: 02:20 - 30/06/2016 jeudi
Yeni Şafak

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen terör saldırısı nedeniyle birçok ülkenin lideri kınama ve Türkiye'ye destek mesajları yayımladı. NATO, BM, AB, ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, Avusturya, Belçika, İspanya'nın aralarında olduğu birçok ülkenin liderleri saldırıları sert dille kınadı. Ortadoğu'dan İsrail dahil Katar, Mısır, İran ve Suudi Arabistan'dan, Avustralya ile Kanada, Balkanlar ve Asya'dan kınama mesajları geldi.



SIKI DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, saldırının sorumlularının tespit edilerek yargı önüne çıkarılmasını umduğunu vurgulayarak, terör tehdidiyle karşı karşıya olan Türkiye ile “sıkı dayanışma” içinde olduğunu belirtti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Kalbim, kurbanların aileleri, yaralananlar ve Türk halkıyla beraber” ifadesini kullandı. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, “Böyle zamanlarda bir arada olmalıyız” diye konuştu.



DESTEĞİMİZ SÜRECEK


Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, “Terör tehdidiyle mücadelemizi sürdürürken, dünyadaki diğer dost ve müttefiklerimizle, NATO müttefiki ve ortağımız olan Türkiye'ye sarsılmaz desteğimizi sürdürüyoruz” ifadesini kullandı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, “Hala ne olduğunu ve kimin tarafından gerçekleştirildiğini araştırıyoruz. Karşımıza çıkan ilk zorluk devlet dışı, şiddet yanlısı aktörlerle yüzleşmek” diye konuştu.



DEHŞETE KAPILDIM


İngiltere Başbakanı David Cameron, İstanbul'da düzenlenen saldırıyı öğrendiğinde dehşete düştüğünü ifade etti. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, “Bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyorum” dedi. Fransa Başbakanı Manuel Valls, “Barbar saldırı karşısında dehşete kapıldım” ifadesini kullandı. İspanya Kralo 6. Felipe, “Bu acılı günlerinde Türkiye halkına kendimizi çok daha yakın hissediyoruz” açıklaması yaptı. Yunanistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “İstanbul'daki terör saldırısı nedeniyle tiksinti ve dehşet içindeyiz” değerlendirmesinde bulundu. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, “Şiddet dünyayı tehdit eden bir aşırılıktır” paylaşımında bulundu.



'YANINIZDAYIZ' MESAJLARI


Kanlı saldırıya Balkan ülkerinden de kınama mesajları yağdı. Arnavutluk Cumhurbaşkanı Nujar Nishani, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolic, Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic, Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic, Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi, Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Poposki, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, destek mesajları gönderdi.



DÖRT BİR YANDAN MESAJ


KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Başbakan Hüseyin Özgürgün de saldırıyı kınadı. Suriye'deki Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) da saldırıyı kınayan bir açıklama yayımladı. Romanya, Kanada, Belçika, İtalya, Mısır, Gürcistan, Katar, Bulgaristan, Litvanya, Letonya, Estonya, Japonya, Endonezya, Pakistan, Singapur, Malezya, Ukrayna, Kazakistan, Avusturya, Danimarka, Irak, Çin, Tunus, Filistin, Macaristan, Hollanda, Polonya, Pakistan, Türkmenistan, Afganistan, Kazakistan ve Özbekistan'daki siyasiler de Türkiye'ye destek mesajları yayınladı.



DÖRT BİR YANDAN MESAJ


KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Başbakan Hüseyin Özgürgün de saldırıyı kınadı. Suriye'deki Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) da saldırıyı kınayan bir açıklama yayımladı. Romanya, Kanada, Belçika, İtalya, Mısır, Gürcistan, Katar, Litvanya, Endonezya, Pakistan, Singapur, Malezya, Ukrayna, Kazakistan, Avusturya, Danimarka, Irak, Çin, Tunus, Filistin, Afganistan'daki siyasilerden de Türkiye'ye destek mesajları yayınladı.



Mücadelede birlikteyiz


Almanya Başbakanı Angela Merkel, üzücü haberi AB liderleriyle yapılan zirve sırasında aldığını ifade eti. Merkel saldırıda hayatını kaybedenler için taziyelerini bildirirken, yaralılara şifa diledi. Türk halkına seslenmek istediğini belirten Angela Merkel, ''Tüm Türk halkına terörle mücadelede birlik olduğumuzu ve birbirimizi destekleyeceğimizi iletmek istiyorum'' diye konuştu. Merkel ayrıca akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'I telefonla arayarak başsağlığı dileklerini iletti.



Dehşet verici





Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, acımasız terör saldırısında çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesinden son derece sarsıldığını bildirdi. Bu kanlı olaydan duyduğu öfkeyi dile getiren Aliyev, mesajında şunları kaydetti: “Tüm dünya için dehşet verici bir belaya dönüşen terörizme karşı mücadelede güçlerin seferber edilmesinin, ortak ve kararlı çabaların gösterilmesinin vacip ve zaruri olduğunu düşünüyoruz."



Kabul edilemez





Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, saldırı nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi. Selman, şunları kaydetti: “Terör saldırısını şiddetle kınadığımızı ve kabul edilemez olduğunu belirterek, bu saldırılar nedeniyle acılarınızı paylaştığımızı, size, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve Türk halkına, Suudi Arabistan devleti ve halkı olarak da en derin taziyelerimizi iletiyorum."



Birarada durmalıyız





İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, saldırıya ilişkin kınama mesajı yayımladı. Netanyahu, "Tüm medeni milletler, terörizm afetiyle mücadelede bir arada durmalıdır" dedi. İsrail'in Ankara Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada ise, çirkin saldırı en sert şekilde kınandı. Açıklamada, “Türk hükümetine, hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyelerimizi iletir, yaralananlara acil şifalar dileriz" ifadesine yer verildi.



Papa'dan dua





Katolik aleminin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, saldırıda hayatını kaybedenler ve Türk halkı için dua etti. İstanbul'da çok sayıda kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olan “menfur bir terör saldırısı" gerçekleştirildiğini belirten Papa Franciscus, “Saldırının kurbanları, kurbanların yakınları ve sevgili Türk halkı için dua edelim. Tanrı şiddet yanlılarının kalplerini dönüştürsün ve bizim barış için attığımız adımlarımızı teşvik etsin" ifadelerini kullandı.



Çanakkale vurgusu






Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull, her yıl binlerce Avustralyalının Türkiye'yi, özellikle Gelibolu'yu ziyaret ettiğini hatırlatarak “İki ulusun kuruluş hikayesi Gelibolu'da yazıldı, bu şoke edici (Çanakkale Savaşları) çatışmadan dostluk ve dayanışma çıktı. Avustralya, Türk halkının yanında yer alıyor" dedi.



Kahraman Türk polisi!


ABD'de Demokrat Parti'nin olası başkan adayı Hillary Clinton, “Şüphelileri çevik hareketleriyle engelleyen Türk polisinin kahramanlığına dair hikayeler anlatılmaya başlandı bile" dedi. Cumhuriyetçi Parti'nin muhtemel başkan adayı Donald Trump da dualarının hayatlarını kaybedenlerin aileleriyle olduğunu belirtti.



İki elçilikten duyarlı hareket


ABD ve Japonya'nın Ankara Büyükelçilikleri, Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen terör saldırısı nedeniyle resepsiyonlarını iptal etti. ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass, büyükelçiliğin internet sitesinde yer alan açıklamasında, ülkesinin bağımsızlık yıldönümünü kutlamak üzere bugün düzenenecek resepsiyonun, Atatürk Havalimanı'nda meydana gelen terör saldırısı sonrası Türk halkının yasını paylaşmak amacıyla ileri bir tarihe ertelenmesi talimatını verdiğini bildirdi.Japonya'nın Ankara Büyükelçiliğinden de birçok can kaybı ve yaralanmaya yol açan terör saldırısının kurbanları için taziyede bulunuldu, bu akşam gerçekleştirilmesi planlanan Öz Savunma Kuvvetleri Günü Resepsiyonu'nun, terör saldırısının kurbanlarına saygı nedeniyle düzenlenmeyeceği bildirildi.



#Canlı bomba
#NATO
#BM
il y a 8 ans