|

Macaristan'dan 'savunma' hattı

Macaristan Başbakanı Victor Orban, sığınmacı akınına karşı, ülkesinin Romanya sınırında "savunma hattı" oluşturulması için gerekli hazırlıkların yapılması talimatını verdiğini söyledi.

Yeni Şafak
20:00 - 28/02/2016 Pazar
Güncelleme: 18:03 - 28/02/2016 Pazar
AA

Orban, Budapeşte'de düzenlenen yıllık değerlendirme toplantısında yaptığı konuşmada, ülkesinin sınır bölgelerinde aldığı güvenlik tedbirlerini arttırdığını, sınıra yeni askeri birlikler sevk edildiğini belirterek, ''Savunma ve İçişleri Bakanlarına, Macaristan-Romanya sınırına yeni savunma hattının inşa edilmesi için gerekli hazırlıkların yapılması talimatını verdim. İhtiyaç halinde Slovenya'dan Ukrayna'ya kadar tüm sınırı koruyacağız'' dedi.



Sığınmacı akınının ekonomik istikrarı, ulusal kültürü ve dış politikayı tehlikeye attığını iddia eden Orban, ''Macaristan, başkalarının izlediği yanlış sığınmacı politikasının acı meyvelerini kendisine dayatmalarına izin vermeyecek. Suçu, terörizmi, eşcinsellik korkusunu, Yahudi düşmanlığını, Macaristan'a ithal etmeyi istemiyoruz. Macaristan'da hukuk dışı şehir bölgeleri olmayacak. Çeteler, eşlerimize ve kızlarımıza saldırmayacak'' dedi.



Avrupa'yı, Hristiyan, özgür ve bağımsız milletlerin bir arada yaşaması olarak değerlendiren Orban, ''Erkek ve kadın eşitliği, özgürlük ve sorumluluk, gurur ve tevazu korunmalı. Bunlar biziz, Avrupa bu. Avrupa Hellas, Fars değil. Roma, Kartaca değil. Hristiyan, halifelik değil'' şeklinde konuştu.



Orban, Avrupa Birliği'nin sığınmacıların üye ülkeler arasında dağıtımında uygulamak istediği zorunlu kotaya karşı Macaristan'ın geçtiğimiz günlerde referandum kararı aldığını ve bu konuda destek istediğini de söyledi.



Geçen yıl yaklaşık 400 bin sığınmacının Batı Avrupa'ya ulaşmak için geçiş noktası olarak kullandığı Macaristan, sığınmacı akınını engellemek için doğu ve güney sınırlarında geniş güvenlik önlemleri almış, Sırbistan ve Hırvatistan ile olan sınırlarına jiletli tel örgü çekip, bu bölgelerde olağanüstü hal ilan etmişti.




#Macaristan Başbakanı Victor Orban
#Avrupa
#sınır
8 yıl önce