|

Mafyanın peynir oyunu

İtalya'nın ünlü mozzarella peynirinin zehirli madde içerdiği söylenince peyniri ithal eden ülkeler alarma geçti. Olayın arkasında ise haraç alamayan İtalyan mafyasının olduğu öne sürülüyor

Dış Haberler
00:00 - 30/03/2008 Pazar
Güncelleme: 02:24 - 30/03/2008 Pazar
Yeni Şafak
Mafyanın peynir oyunu
Mafyanın peynir oyunu

İtalya'da, ünlü Mozzarella peynirinin kanserojen madde içerdiği yönündeki açıklamalar krize yol açtı. Önceki gün İtalyan makamlarınca yapılan bir açıklamada İtalyan'ın Campania bölgesinde bufalo sütünden üretilen peynirin kanserojen madde içerdiği ve sağlığa zararlı olduğu söylenince İtalya Dışişleri Bakanı Massimo D'Alemo “dioxin içeren Mozzarella peynirlerini geri çekme kararı aldık.” dedi. Peynir Fransa, Singapur, Japonya ve Güney Kore'de ise yasaklandı.


HARAÇ TOPLAMA YÖNTEMİ

Öte yandan İtalyan gıda güvenliği sorumlusu Rolando Manfredini peynirin kimyasal madde içermediğini, iddiaların bilimsel bir temele dayanmadığını söyleyince gözler İtalyan 'mozzarella mafyasına' çevrildi. Mafyanın, üreticilerden haraç alamadığı için 'lanetli peynir' söylentisini ortaya attığı iddia edildi. Mozzarella'nın üretildiği toprakların Napoli mafyasının hakimiyetinde olduğu ve çöplerden yayılan zehirli gazlara maruz kalan etlerin ve yiyeceklerin de yine mafya kontorolünde dağıtıldığı belirtiliyor. Öte yandan AB de 'İtalya peynirleri geri çekmezse ambargo uygulayacağını' açıkladı.


Türkiye'de de üretiliyor

İtalya'ya has peynir türü mozzarella, Türkiye'de de üretiliyor. Türkiye'deki peynir firmaları mozzarellayı Belçika'daki tekniklerle üretiyorlar. Öte yandan Türkiye'de mozzarella peyniri ile yapıldığı söylenen pizzaların genellikle taze kaşardan yapıldığı biliniyor. Taze mozzarella ise genellikle “İtalyan Stili” olarak adlandırılarak piyasaya sürülüyor. Tam yağlı sütten yapılan ve normal mozzarellaya göre daha yumuşak olan 'İtalyan Stili'nin daha lezzetli bir tadının olduğu ifade ediliyor. Tarım Orman ve Köy işleri Bakanlığı'ndan ise Türkiye'de Mozzarella ile ilgili nasıl bir tutum sergileneceği konusunda henüz bir açıklama yapılmadı.


Bakan'dan peynir pozu

İtalyan Tarım Bakanı, kanserli olduğu söylenen mozzarellanın tadına bakarak zararlı olmadığı ve güvenle tüketilebileceği mesajını verdi.



16 yıl önce