|

Moro’ya özerklik

Filipinler’de Moro Müslümanlarına kapsamlı özerklik sağlayan yasa onaylandı. Yasanın, 90 ile 150 gün içinde Moro’da halk oylamasına sunulması gerekiyor. Bölge Müslümanlarının hukuki ve ekonomik kazanımlarını artıracak yasaya göre Merkezi yönetim, idari yetkileri Bangsamoro hükümetine devredecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/07/2018 Cumartesi
Güncelleme: 07:08 - 28/07/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Yeni düzenlemeyle Bangsamoro özerk hükümeti kurulacak
Yeni düzenlemeyle Bangsamoro özerk hükümeti kurulacak

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Moro Müslümanlarına kapsamlı özerklik sağlayan yasayı onayladı. Yasanın, en erken 90 ve en geç 150 gün içinde Moroların yaşadığı bölgede halk oylamasına sunulması gerekiyor. Bölge Müslümanlarının hukuki ve ekonomik kazanımlarını artırması öngörülen yasa, nüfusun yoğun yaşadığı Mindanao eyaleti çevresindeki adalara, mevcut özerk yapıdan çok daha kapsamlı bir özerklik sağlayacak.


Yeni düzenlemeyle Bangsamoro özerk hükümeti kurulacak. Bölgede dini özgürlükler konusunda bağımsız olarak Şer'i hükümlerin uygulanacağı mahkemeler açılabilecek. Merkezi yönetim, Mindanao'daki idari yetkileri Bangsamoro hükümetine devredecek. Ayrıca, eski Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi (MUKC) ve Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) savaşçıları kolluk kuvvetlerine katılabilecek. Filipinler yönetimi ile MİKC arasında 1990'ların sonunda başlayan ve yaklaşık 15 yıl süren barış görüşmelerinin ardından 15 Ekim 2012'de "Çerçeve Anlaşması" imzalanmıştı. Moro halkının nüfusunun bugün 10 milyonun üzerinde olduğu belirtiliyor.

#Filipinler
#Moro
#Özerklik
6 yıl önce