|

Mücahitler kararlı

Dağıstan'daki savaş bütün şiddetiyle sürüyor. Rusya Hava Kuvvetleri Birliği Komutan Yardımcısı yarbay öldürüldü. İslami Şûrâ, drenişçilerin başına Şamil Basayev'i getirdi.

.
00:00 - 12/08/1999 Perşembe
Güncelleme: 15:01 - 6/12/2013 Cuma
Yeni Şafak
Mücahitler kararlı
Mücahitler kararlı

Mohaçkale- Dağıstan'ın bağımsızlığı için mücadele veren Dağıstanlı ve Çeçen mücahitler, dün Botlihsk bölgesinde bulunan askeri havaalanına saldırı düzenledi. Mücahitler, Rusya Hava Kuvvetleri Birliği'nin Komutan Yardımcısı'nı öldürürken, 4 Rus askerini de yaraladı. Dağıstan İçişleri Bakanlığı Basın Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada, Botlihski'de bulunan askeri havaalanına saldıran mücahitlerin Rusya Hava Kuvvetleri'ne ait 483. Birliğin Komutan Yardımcısı ve Kahramanlık Madalyası bulunan Yarbay Yuri Naumov'u öldüğü, 4 Rus askerini de yaraladığı belirtildi. Saldırıda askeri havaalanında bulunan iki Rus askeri helikopterinin de imha edildiği kaydedildi. Önceki gün Dağıstan'ın Rusya'dan tek yanlı bağımsızlığını ilan eden "İslami Şura" adlı yapı, Rus güçleriyle mücadele eden savaşçıların başına Çeçen komutan Şamil Basayev'i getirdi. İslami Şura'nın, Çeçenistan'ın başkenti Grozni'de yayınladığı bildiride, "Dağıstan'ın Müslüman topraklarındaki inanmayanlar tamamen çıkarılıncaya kadar, savaşçılara her türlü yetkiyle Şamil Basayev komuta edecektir" denildi.

'Tam anlamıyla savaş yaşanıyor'

Dağıstan'daki Rus Federal Kuvvetleri ile mücahitler arasında tam anlamıyla bir savaşın yaşandığı, Moskova'da üst düzey yetkililer tarafından ilk kez kabul edildi. Rusya Başbakan Vekili Vladimir Putin, Dağıstan-Çeçenistan sınırında silahlı çatışmaların devam ettiğini ve gerçek anlamıyla bir savaşın yaşandığını kaydetti. Rusya Hava Kuvetleri Başkomutanı Anatoliy Kornukov ise, Rusya'nın Çeçen savaşçılar ile mücadelesinde savaş uçaklarının kullanıldığını itiraf etti. Bu arada Rus güçlerinin mücahit gruplara karşı dün yeni bir operasyon başlattığı açıklandı. Bölgede bulunan Rusya İçişleri Bakanlığı Kuvvetleri Komutanı Vyaçeslav Ovçinnikov, operasyonun, Botlikh bölgesinde bulunan Tando adlı köyün temizlenmesi amacıyla başlatıldığını belirtti. Dağıstan İçişleri Bakanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, geçtiğimiz gün Rusya İçişleri Bakanlığı'na bağlı özel tim birlikleri (OMON) tarafından Botlik bölgesindeki Ansalta ve Rohota köyüne düzenlenen operasyon ile mücahidlerin geri püskürtüldüğü iddia edildi.

Rusya gönüllü topluyor

Dağıstan'daki Rus idaresi, mücahidlere karşı savaşmak üzere gönüllü topluyor. Başkent Mohaçkale'de dün sabah 350 kadar gönüllünün toplandığı, ancak silahlarını getirmedikleri gerekçesiyle 200'ünün evlerine gönderildiği kaydedildi. İnterfax ajansı, önceki gün bölgeye 70 gönüllünün gönderildiğini duyurdu.


25 yıl önce