|

Myanmar'da 4 eylemci tutuklandı

Aa
00:00 - 14/10/2007 Pazar
Güncelleme: 11:28 - 14/10/2007 Pazar
Yeni Şafak
Myanmar'da 4 eylemci tutuklandı
Myanmar'da 4 eylemci tutuklandı

Myanmar'da ağustos ayında başlayan ve cunta yönetimi tarafından eylül sonunda şiddetle bastırılan kitlesel gösterilerin düzenlenmesine öncülük eden eylemcilerden 4'ü tutuklandı. Uluslararası Af Örgütü, dün bazı gösterilere öncülük eden, ancak hükümetin insan avı başlatmasından önce saklanan Htay Kywe adlı eylemciyle beraber Aung Htoo ve Thin Thin Aye adlı eylemcilerin tutuklandığını bildirdi.

Bu üç eylemcinin “88 Nesli Öğrencileri” grubunun geride kalan son üyeleri olduğunun tahmin edildiğini belirten örgüt, tutuklanan dördüncü kişininse Ko Ko adlı eylemci olduğunu kaydetti. Myanmar'da 1988 yılındaki demokrasi yanlısı ayaklanmanın öncüsü olan “88 Nesli Öğrencileri”, ağustos ayında başlayan gösterilerin arkasında olan önemli gruplardan biriydi.

Uluslararası Af Örgütü, eylemcilerin tamamının ülkenin en büyük kenti Yangon'a getirildiğinin tahmin edildiğini, bu kişilerin işkence ve kötü muameleye uğrama riskinin büyük olduğunu kaydetti.

Myanmar'da 19 Ağustosta hükümetin yakıt fiyatlarını yükseltmesi üzerine Budist rahiplerin başını çektiği ve on binlerce kişinin destek verdiği demokrasi yanlısı gösterilere askeri cunta 26-27 Eylülde müdahale etmişti. Askeri yönetim olaylarda 10 kişinin öldüğünü açıklarken, muhalif gruplar ölenlerin sayısının 200'ün üzerinde olduğunu, 6 bin kişinin de tutuklandığını ileri sürmüştü.

17 yıl önce