|

Obama'nın planını bozan Acar Türk

Washington Belediyesi'nde 'Güvenlik Yöneticisi' olarak çalışan Yusuf Acar adlı Türk, yolsuzluk iddiasıyla tutuklanınca Obama'nın, ülkedeki ilk bilişim bakanını ata-ması askıya alındı

Washington
00:00 - 14/03/2009 Cumartesi
Güncelleme: 02:23 - 14/03/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
Obama'nın planını  bozan Acar Türk
Obama'nın planını bozan Acar Türk

Amerika'da bir Türkün yolsuzluk yaptığı iddiasıyla gözaltına alınması Washington'ı karıştırmakla kalmayıp Obama'ya kadar uzandı. Washington Belediyesi bilişim departmanında "Baş Güvenlik Yöneticisi" olarak çalışan Yusuf Erkan Acar, görevini kötüye kullanmak, rüşvet ve zimmet gibi suçlamalarla, eşi G.Acar'la birlikte evinde yakalanarak gözaltına alındı. 41 yaşındaki Türk'ün tutuklanması Obama'nın yeni atadığı ve aynı zamanda yakın dostu olan "Bilişim Bakanı" Vivek Kundra'nın görevini de tehlikeye soktu.


BAKAN ATANAMIYOR

Obama'nın sözcüsü Robert Gibbs, Türk güvenlik yöneticisi Acar ve Bansal'ya yönelik yapılan suçlamaları ilk önce "ciddi suçlamalar" olarak değerlendirdi. Ancak daha sonra Beyaz Saray'dan yapılan yeni açıklamada, Başkan Obama'nın ülkenin ilk "Bilişim Bakanı" olarak atadığı ve yakın dostu olarak bilinen Vivek Kundra'nın soruşturma sonuçlanıncaya kadar göreve başlamasının askıya alınacağı, Kundra hakkında ise herhangi bir soruşturma bulun- madığı duyuruldu. Mahkeme duruşmayı 21 Nisan tarihine erteledi. Dava sonuçlanana kadar Kundra göreve başlayamayacak.


EVİNDE PARA BULUNDU

FBI'ın Türk yönetici Acar'ın evinde yaptığı aramada 70 bin dolar para bulduğu ortaya çıktı. Acar'ın ülkeyi terk etme riski göz önünde bulundurularak tutukluluk halinin devamına karar verildi. Aynı davada yargılanan diğer yönetici Sushil Bansal ise serbest bırakıldı ama Washington sınırları dışına çıkması yasaklandı. Belediye'de yıllık 127 bin dolar maaşla çalışan 41 yaşındaki Yusuf Erkan Acar ve Bansal'ın şirkete yeni malzemeler aldıkları şeklinde sahte faturalar düzenlediği, ayrıca "hayalet çalışanlar" işe alarak devleti dolandırdıkları ortaya çıktı.


15 yıl önce