|

Örümcek kafalı Boris

İngiltere’nin eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Danimarka’nın burka ve peçe yasağını eleştirmeye çalışırken, Müslüman kadınlara hakaret yağdırdı. Burka ve peçe giyen kadınları ‘posta kutusu’ ve ‘banka soyguncusu’na benzeten Johnson’a pek çok kesimden eleştiri geldi.

Yeni Şafak
04:00 - 8/08/2018 Çarşamba
Güncelleme: 02:57 - 8/08/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
​İngiltere’nin eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson
​İngiltere’nin eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson

Eski İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Danimarka’da 1 Ağustos’ta yürürlüğe giren “Örtünme Yasası” kapsamında kamusal alanda burka ve peçe giyilmesi yasasını eleştirmek için ele aldığı köşe yazısında adeta kaş yapacakken göz çıkardı. Johnson, burka ve peçe giyen Müslüman kadınlar için skandal ifadeler kullandı.

‘POSTA KUTUSUNA BENZİYORLAR’

Eski bakan Johnson, The Telegraph gazetesinde kaleme aldığı yazıda, Kopenhag yönetiminin söz konusu uygulamasını baskıcı bulduğunu ifade etti ancak Müslüman kadınların kıyafet seçimi konusundaki sözleriyle büyük bir terbiyesizliğe imza attı. Johnson, “Kadınlardan yüzlerini örtmelerini beklemenin tuhaf ve zorbaca olduğunu söylerseniz, tamamen katılırım. Daha ileri gidip insanların posta kutularına benzemeyi tercih etmelerinin kesinlikle saçma olduğunu söylerim” ifadelerini kullandı.

‘UMARIM GELECEKTE GİYMEZLER’

“Bir kız öğrenci okula ya da üniversitedeki derse banka soyguncusu gibi gelse..” diye devam eden Johson, insanların konuşurken birbirlerinin yüz ifadelerini görmesi gerektiğini ve bu durumun makul olduğunu kaydetti. Müslüman kadınların gelecekte bir gün bu kıyafetleri giymeyeceğini umduğunu belirten Boris Johnson, böylece söz konusu uygulamanın da ortadan kalkacağını belirtti.

ELEŞTİRİ YAĞMURU

Johnson’ın ifadeleri, pek çok kesimden tepki çekti. İngiltere İşçi Partisi Milletvekili Jess Philips, Boris Johnson’ı Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu’na şikayet etti. Philips, Johnson’ın 2010 Eşitlik Yasası’nın iki maddesini ihlal ettiğini dile getirdi. Yine İşçi Partili Milletvekili David Lammy de, “Sokaklarımızda Müslüman kadınlara saldırı oluyor, başörtüleri haydutlar tarafından çıkarılıyor ama Boris Johnson onları alaya alarak posta kutusuna benzetiyor” ifadelerini kullandı. Twitter hesabından Johnson’ı eleştiren İngiltere Müslümanlar Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Mikdat Versi de, “Boris Johnson, Müslüman kadınları banka soyguncularına benzetiyor ve onları posta kutuları gibi görüyor. Peki bu dil, aşırı sağa doğru teşvikten başka bir işe yarıyor mu?” sorusunu yöneltti. Liberal Demokrat partiden Christine Jardine de “Johnson bu yorumlarıyla bir kez daha yabancı düşmanı olduğunu kanıtladı” şeklinde konuştu.

  • BREXIT’İN YÜZÜYDÜ
  • Eski bakan Johnson, "Terk etmeye oy ver" kampanyasıyla İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkmasında (Brexit) başrollerden birini oynamıştı. Johnson, AB'den ayrılma sürecinde, İngiltere Başbakanı Theresa May ile anlaşmazlığa düşerek görevinden istifa ettiğini açıklamıştı.
#Boris Johnson
#Danimarka
#​İngiltere
6 yıl önce