|

Pakistan’ın gücünden korkuluyor

Müslüman ülkeler arasında stratejik konumu, ekonomik gücü ve 200 milyonluk nüfusu ile önemli yere sahip olan Pakistan’ın seçilmiş Başbakanı Navaz Şerif yargı kararı sonrası görevinden istifa etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/08/2017 Salı
Güncelleme: 23:55 - 31/07/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
​Pakistan’ın gücünden korkuluyor
​Pakistan’ın gücünden korkuluyor

Dünya kamuoyunda ‘Panama Belgeleri’ olarak anılan belgelerde geçen iddialar sonrası görevinden istifa eden Şerif, Pakistan’da yapılacak genel seçimlerin en güçlü adayıydı. Müslüman ülkeleri arasındaki ekonomik ve stratejik öneme sahip olan Pakistan’da Navaz Şerif’in istifasını İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Prof. Dr. Ahmet Uysal, Güney Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi(GASAM) Genel Başkanı Cemal Demir ve Güney Asya Uzmanı Abdullah Zerrar Cengiz Yeni Şafak’a değerlendirdi.

ÇİN DE HEDEFTE

İslam ülkelerinde istikrar ve güçlü yönetim istenmediğini söyleyen İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Uysal, “Bu zamana kadar Pakistan’da tüm sivil başbakanlar süresi dolmadan görevinden uzaklaştırıldı. Ekonomik ve siyasi istikrarı sağlamayı başaran Pakistan’ı durdurmak için yolsuzluk iddiaları gündeme getirildi. İslam ülkelerine bu her dönem yapılmaktadır. Türkiye’ye yapılan baskı Pakistan’a da yapıldı” dedi. Müslümanlar arasında nükleer enerjiye sahip ülke konumunda bulunan Pakistan’ın gücünü kontrol altına almak için Navaz Şerif’in yönetimden alındığını belirten GASAM Genel Başkanı Cemal Demir, “Pakistan Asya’daki en güçlü Müslüman ülkesi konumundadır. Ürettikleri nükleer güç ABD başta olmak üzere birçok Batılı ülkeleri tedirgin ediyor” dedi. Çin’in Avrupa kapısının Pakistan’ın Gwadar Limanı’ndan geçtiğini belirten Güney Asya uzmanı Abdullah Zerrar Cengiz, “Çin ile Avrupa arasındaki koridor Pakistan’dan geçiyor. Çin ekonomisinin Pakistan sınırlarından geçmesi ülkenin stratejik konumunu arttırıyor. ABD, Pakistan ile Çin arasındaki ilişkileri sekteye uğratarak Çin ekonomisini yavaşlatmak istiyor” şeklinde konuştu.

#Çin
#Pakistan
7 yıl önce