|

Papa'nın Batı'yı Hristiyanlaştırma çabaları

Aa
00:00 - 30/06/2010 Çarşamba
Güncelleme: 15:11 - 30/06/2010 Çarşamba
Yeni Şafak
Papa'nın Batı'yı Hristiyanlaştırma çabaları
Papa'nın Batı'yı Hristiyanlaştırma çabaları

Roma Katolik Kilisesinin lideri Papa 16. Benediktus, Batı başta olmak üzere Hristiyan ülkelerde dini yeniden canlandırma amacıyla "Papalık Yeniden Hristiyanlaştırma Kurulu" adıyla oluşturulacak yeni birimin başkanlığına Başpiskopos Rino Fisichella'yı atadı. 

Vatikan Basın Sözcüsü Peder Federico Lombardi, bugün konuya ilişkin yaptığı açıklamada, yeni birimin bakanlık düzeyinde olacağını belirterek, "Yeni kurulun başına Başpiskopos Fisichella atanmıştır. Ancak yeni kurulun görev ve yetkilerine ilişkin düzenlemelerin hazırlıkları devam ediyor. Bu konuda istişarelerde bulunuyoruz. Acele etmeden, ayrıntılı bir düzenleme yapmayı hedefliyoruz" dedi.

Vatikan'da muhtelif görevler yapmış olan 59 yaşındaki Fisichella, 2001'den bu yana Papalık Laterano Üniversitesi Rektörü ve 2008'den bu yana ise Papalık Hayatı Müdafaa Akademisi Başkanı olmasının yanı sıra, İtalya Temsilciler Meclisi'nin başpapazı olarak da hizmet vermekteydi.

Papalık Yeniden Hristiyanlaştırma Kurulu Başkanı olarak görev yapacak olan Başpiskopos Fisichella, İtalya'da en etkin din adamlarından biri olarak tanınıyor.

Katolik literatüründe 1980'lerde ortaya çıkan "yeniden Hristiyanlaştırma" veya "yeniden İncil'le muştulama" terimleri, kültürel açıdan Hristiyan dünyanın mensubu sayılan ülkelerde dini yeniden canlandırma gereğini ifade etmek için kullanılıyor. "Yeniden Hristiyanlaştırma" ilk kez, Papa 2. Jean Paul tarafından, 1979'da Polonya'yı ziyaretinde kullanılmıştı. Polonyalı işçilerin barınaklarının bulunduğu mahallede kilise ve dinsel simgelerin bulunmamasından büyük üzüntü duyan ve bunu "Tanrısız kent modelinin simgesi" olarak algılayan 2. Jean Paul, "yeniden Hristiyanlaştırmanın" gerekliliğine değinmişti.

Müteakip yıllarda literatüre giren bu terim, Katoliklik inancında dini yayma faaliyetine ilişkin yeni bir yaklaşım olarak da yorumlanıyor. Klasik anlayışta "Hristiyanlaştırma" terimi, misyonerlik faaliyetleriyle Hristiyanlığı, başka inanca bağlı olanlara yayma işlemini ifade ediyor. Halk nezdinde Hristiyanlığın çok yaygın olmadığı ülkelere odaklı bu faaliyetler, Halkları Hristiyanlaştırma Konseyi tarafından koordine ediliyor. Papalık Yeniden Hristiyanlaştırma Kurulu'yla ise, farklı yöntemle de olsa dinsel propaganda faaliyetine Hristiyan ülkelerin de dahil edilmesi hedefleniyor.

14 yıl önce