|

Rusya'da ırkçı saldırılarda artış

Rusya'da ırkçı saldırılarda son yıllarda artış olduğu bildirildi.

Aa
00:00 - 29/01/2008 Salı
Güncelleme: 18:11 - 29/01/2008 Salı
Yeni Şafak
Rusya'da ırkçı saldırılarda artış
Rusya'da ırkçı saldırılarda artış

Rusya'daki SOVA adlı insan hakları kuruluşu tarafından yapılan açıklamada, geçen yıl ülke çapındaki ırkçı saldırılarda bir önceki yıla oranla yüzde 13 artış olduğu belirtilerek, geçen yılki ırkçı saldırılarda 67 kişinin öldürüldüğü, en az 550 kişinin yaralandığı kaydedildi. SOVA Başkan Yardımcısı Galina Kojevnikova Moskova'da düzenlediği basın toplantısında, ırkçı saldırılarda "ciddi artış" olduğunu belirterek, "Saldırılar gittikçe daha acımasız hale geliyor. Neo-Naziler kurbanlarını dövmek için değil öldürmek için saldırıyor" diye konuştu. Irkçılıkla mücadelede çok az önlem alındığını ifade eden Kojevnikova,

ırkçı saldırı olduğu aleni olan birçok olaya daha az ceza öngören "holiganizm" suçlamasıyla dava açıldığını kaydetti.

Kojevnikova, Rus mahkemelerinde ırkçı saldırı suçlamasıyla geçen yıl sadece 24 kişinin mahkum edildiğini belirterek, "Yetkililer, aşırı milliyetçilerin, 'yetkilileri eleştirmeme, bağlılıklarını gösterme, kentlerin varoşlarında kalma' şeklindeki kurallara uyduğu sürece yürüyüş düzenlemek dahil, yaptıkları eylemlere göz yumdular. En fazla rahatsız eden eğilim de Kremlin yanlısı örgütlerin de aşırı milliyetçi grupların yöntemlerini kullanmaya başlaması" dedi. Kremlin yanlısı gençlik örgütü "Naşi"yi (Bizim) bu duruma örnek gösteren Kojevnikova, Naşi'nin geçen aralık ayında yapılan Rus parlamentosunun alt kanadı Duma seçimleri sırasında "Göçmenlerin Rusya'yı yönetmesine izin vermeyeceğiz" şeklinde sloganlar attığına dikkat çekti. Sovyetler Birliği'nin 1991 yılında dağılmasının ardından ortaya çıkan Nazi yanlısı gruplar özellikle ekonomik krizlerden sonra gençler arasında giderek güçlenirken, bu grupların hedefinde genellikle eski Sovyet Cumhuriyetlerinden gelen koyu tenliler bulunuyor. Rusya'da Afrikalı öğrenciler, Asya ülkelerinden gelen turistler, Yahudiler ve Nazi karşıtı Ruslar da son dönemlerde bu ırkçı grupların saldırılarına uğruyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, daha önce yaptığı çeşitli açıklamalarda, ülke genelinde artış gösteren ırkçı saldırıları, yabancı düşmanlığını ve Neo-Nazizm'i kınayarak, savcıların bu konuda mücadelede daha fazla gayret harcamalarını istemişti.

SOVA'nın bugün açıkladığı rapor üzerine açıklama yapan Kremlin yanlısı gençlik örgütü Naşi'nin sözcüsü Kristina Potuçik, örgütlerinin etnik sloganlar kullandığını reddederek, bu iddiaların doğru olmadığını söyledi.

Potuçik, Naşi'nin gündemindeki en önemli konunun yabancı düşmanlığıyla mücadele etmek olduğunu kaydetti.

Raporda, demokrasi yanlısı grupların Moskova'da gösteri yapmasına izin verilmezken, geçen kasım ayında 5 bin kişinin Nazi selamı vererek, "Beyaz Güç" şeklinde slogan atmasına izin verildiği belirtildi ve "Ancak 2007'de bazı olumlu gelişmeler de yaşandı. Savcılar bazı bölgesel örgütlerin liderlerini yabancı düşmanlığına teşvik etme suçlamasıyla yargıladı" ifadesine yer verildi.

16 yıl önce