|

Şimdi sırada Afrin var

Mehmetçik ve ÖSO önemli bir zafer elde ederek Afrin’in en kritik beldesi olan Cinderesi’ni PKK’lı teröristlerden temizledi. Beldeyi tamamen kuşatan birlikler dün şiddetli sokak çatışmalarının ardından kontrolü tamamen ele aldı. Böylece 6 beldeden 5’i kurtarılırken Afrin yolu açıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/03/2018 Cuma
Güncelleme: 03:39 - 9/03/2018 Cuma
Yeni Şafak
Sırada Afrin var.
Sırada Afrin var.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Zeytin Dalı Harekatı’nın 48. gününde Cinderesi’ni terör örgütlerinden temizledi. Harekat kapsamında önceki gün Cinderesi Tepesi’ni ele geçiren ve hava saldırılarına hız veren TSK ve ÖSO, teröristlerle yoğun sokak çatışmaları neticesinde Afrin’in güneybatısındaki Cinderesi belde merkezinde zafer kazandı.

NİHAİ HÜCUM VE TEMİZLİK

Harekatın ilk hedefleri arasında bulunan ve son 20 gündür kuşatma altında tutulan Cinderesi başarılı bir hücumla PKK/ PYD’li teröristlerden alındı. Batıda Der Ballut, kuzeyde Raco hattından kıskaca alınan Cinderesi perşembe günü başlayan nihai hücum ile PKK’dan kurtarıldı. Cinderesi’nden kaçan teröristlerin farklı cephelere geçişi önlemek amacı ile Kalkina ve Tel Asfar köylerinde mevzilendirilen TSK ve ÖSO’nun avcı birlikleri, ilçe merkezinden kaçan onlarca PKK’lıyı etkisiz hale getirdi.


KAÇANLARI SİHA’LAR VURDU

Kaçmaya çalışan teröristler TSK’ya ait silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) hedef alındı. Teröristlerle çatışmalar yer yer devam ederken, kurtarılan mahalle ve sokaklarda arama tarama faaliyetleri yapıldı. Harekatta TSK ve ÖSO, Afrin’de teröristlerin işgalindeki Raco, Bülbül, Şeyh Hadid, Şeran’dan sonra beşinci belde merkezini almış oldu.

GERİYE BİR BELDE KALDI

Afrin, bir ilçe merkezi ile Raco, Bülbül, Şeyh Hadid, Cinderesi, Şeran ve Mabatlı olmak üzere 6 belde merkezinden oluşuyor. TSK ve ÖSO unsurları, henüz Mabatlı beldesine yönelik hücum başlatmadı. Merkezleri ele geçirilen diğer beldelere ait bazı köylerin de harekatın ilerleyen safhalarında teröristlerden temizlenmesi bekleniyor. PYD/PKK, Zeytin Dalı Harekatı’nın işaretlerini aldığı dönemde yığınak ve savunma hatlarını büyük ölçüde Afrin ilçe merkezinde oluşturmuştu. Beldelerdeki sivilleri de canlı kalkan yapabilmek için ilçe merkezine taşımıştı.

157 NOKTA ALINDI

TSK ve çatışmalara destek veren ÖSO güçleri, harekatın başından bu yana YPG/PKK-DEAŞ’ın işgalindeki Afrin’de beşi belde merkezi, 122’si köy, 30’u kritik nokta olmak üzere toplam 157 sahayı denetim altına aldı.

Zafer marşı

Cinderesi belde merkezinin ele geçirilmesi, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde sevinçle karşılandı. Cinderesi belde merkezinin ele geçirildiği haberinin duyulmasının ardından Reyhanlı Belediye Başkanlığı binası hoparlörlerinden uzun süre mehter marşı çalındı. Marşların yanı sıra belediye binasından ‘’Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Cinderes beldesine girmiş bulunmaktadır. Türk halkı olarak silahlı kuvvetlerimize başarılar dileriz’’ anonsu da yapıldı.


TSK Rasulayn’ı da vurdu

TSK unsurları PKK/YPG’nin kontrolündeki Rasulayn’da hareketlilik tespit etmesi üzerine müdahalede bulundu. PKK’lı hainler Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinin karşısında bulunan Rasulayn’daki un fabrikasına dün öğleden sonra PKK/YPG bayrağı astı. Yaklaşık 10 dakika süren ve TSK’ye ait drone ile de görüntülenen hareketlilik sırasında PKK/YPG’ye ait bez parçaları da ateş açılarak düşürüldü. Olay sonrası güvenlik güçleri sınırdaki önlemleri arttırdı.

Bomba yağdı

Komandolar ve özel harekat timleri Cinderesi kasabasında sıcak meskun mahal temizliği gerçekleştirirken, Türk savaş jetleri de Cinderesi merkezi ve köylerindeki YPG-PYD/PKK mevzilerini bombalamağa devam ediyor. Harekata, sınırın Türkiye tarafından fırtına obüsleri ve çok namlulu roket atarlar da destek veriyor. Cinderesi’nden yükselen dumanlar, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinden görülüyor.


3089 oldu

Zeytin Dalı Harekatı kapsamında terör örgütleri PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ mensubu teröristlerin etkisiz hale getirilmesine yönelik kara ve hava operasyonları devam ediyor. Harekatın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı 3089 oldu

Büyük temizlik

Suriye iç savaşını fırsata çevirerek, 2012 yılında yerleştiği Afrin’de 6 yıldır hüküm süren PKK, Zeytin Dalı Harekatı ile işgal ettiği 3 bin 956 kilometre karelik alanın, bin 700 kilometre karesinden atıldı. Raco, Cinderes, Bülbül, Badenli ve Şeyh Hadid gibi tünel, kule ve hendeklerle tahkim edilmiş hayati noktalardan süpürülen PKK, Kefer Cenne ve Meydanki bölgelerini de kaybetti.

#Afrin
#Cinderes
#TSK
#ÖSO
6 yıl önce