|

Soçi’de kritik zirve

Suriye Ulusal Diyalog Kongresi, Rusya’nın Soçi kentinde bugün başlıyor. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in kritik zirve için Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’yı görevlendirdiği bildirilirken, ABD zirveyi sabote etmeye çalışıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/01/2018 Pazartesi
Güncelleme: 00:49 - 29/01/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Avusturya’nın başkenti Viyana’da Cenevre görüşmelerinin dokuzuncu turu kapsamında yapılan özel toplantıda, Soçi’deki Ulusal Diyalog Kongresi hazırlıkları görüşüldü.
Avusturya’nın başkenti Viyana’da Cenevre görüşmelerinin dokuzuncu turu kapsamında yapılan özel toplantıda, Soçi’deki Ulusal Diyalog Kongresi hazırlıkları görüşüldü.

Rusya’nın girişimiyle Suriye’de barış sağlanması amacıyla düzenlenen Suriye Ulusal Diyalog Kongresi, Rusya’nın Soçi kentinde başlıyor. Türkiye ve İran’ın desteği ile gerçekleşen kongrenin iki gün sürmesi planlanıyor. Suriye rejim hükümeti ile çeşitli muhalif grupları bir araya getirmeyi amaçlayan kongreye Birleşmiş Milletler’den (BM) de üst düzey katılım gerçekleşecek. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, kritik zirve için BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’yı görevlendirdi.

ŞARTLI KATILIM

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, yaptığı yazılı açıklamada, Moskova’nın “Soçi’nin sonucunun Cenevre’ye taşınacağı ve sürecin BM Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararı çerçevesinde ilerleyeceği” konusunda taahhüdü üzerine, Guterres’in Rusya’dan gelen Ulusal Diyalog Kongresi’ne bir temsilci gönderilmesine ilişkin davetiyeyi kabul ettiğini bildirdi. Dujarric, BM Genel Sekreteri’nin Soçi’deki kongrenin, 2012’de yayımlanan Cenevre Bildirisi ve 2254 kararın uygulanmasına dayanan BM çatısı altındaki Cenevre görüşmelerine önemli katkıda bulunacağına inancının tam olduğunu kaydetti. Guterres’in Soçi’ye katılım için Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a gönderdiği talep listesinde, rejim hükümetinin yapıcı bir şekilde konuya müdahil olması ve Suriye anayasa reformlarını hazırlamak için yeni anayasa komisyonu kurulması bulunuyor.

ABD SABOTE EDİYOR

Donald Trump’ın başkanlık koltuğuna oturmasıyla birlikte hızla yalnızlaştığı yorumları son dönemde sıklaşan Washington yönetimi, Soçi’de düzenlenecek kongreyi sabote ediyor. ABD destekli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) Başkanı Nasır Hariri, Ulusal Diyalog Kongresi’ne katılmayacaklarını açıklamıştı. Viyana’da iki gün süren Suriye konulu özel toplantının ardından önceki gün basın toplantısı düzenleyen MYK Başkanı Hariri, Soçi’de yapılacak Ulusal Diyalog Kongresi’nin muhtemel sonuçlarını iki günlük toplantıda detaylarıyla ele aldıklarını belirterek, “MYK olarak Soçi’ye gitmeme kararı aldık” ifadelerini kullanmıştı. Hariri, siyasi geçiş müzakerelerine Cenevre’de devam edeceklerini vurgulamıştı.

  • Rusya'dan çağrı metni
  • Londra merkezli Suud gazetesi Şark’ül Avsat, Soçi’de düzenlenen kongre sonrası açıklanması planlanan “Soçi Çağrısı” belgesine ulaştığını açıkladı. Gazetenin internet sitesinde yer alan habere göre, metinde, kongreye katılan bin 500 katılımcının Şam yönetimine yönelik yaptırımların kaldırılması, yeniden yapılanma sürecini başlatma ve mültecilerin herhangi bir siyasi boyuta bağlanmadan geri dönüşlerine izin verme prosedürlerinin kabul edilmesi çağrısı yer alıyor.
#​Suriye
#Rusya
#Soçi
#Staffan de Mistura
#BM
#Antonio Guterres
#ABD
6 yıl önce