|

Suriye ısınıyor

İsrail ordusu, Suriye’de İran’a ait insansız hava aracı düşürdü. Ardından Suriye rejimi tarafından fırlatılan Rus yapımı Pantsir-S1 tipi füzesi, İsrail F-16’sını düşürdü. İsrailli yetkililer, İran ve Esed rejimine ait 12 noktayı vurduklarını açıkladı. Katar’daki ABD üssünde “Körfez savaşından bu yana ilk kez yüksek seviyeli alarm” verildi

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/02/2018 Pazar
Güncelleme: 01:53 - 11/02/2018 Pazar
Yeni Şafak
İsrail uçaklarına ilk kez müdahale eden Suriye rejimi, İsrail F-16’sını düşürdü.
İsrail uçaklarına ilk kez müdahale eden Suriye rejimi, İsrail F-16’sını düşürdü.

Suriye’de 2013 yılından bu yana Kuneytra, Dera, Şam bölgelerini vuran İsrail uçaklarına ilk kez müdahale eden Suriye rejimi, İsrail F-16’sını düşürdü. Cumartesi saat 05.00 sularında başlayan hareketlilik öğle saatlerine kadar sürdü. Suriye ve İran arasında 6 saat süren gerginlik sürecinde Suriye rejim ordusu bir İsrail savaş uçağı düşürdüğünü açıklarken İsrail kanadından ise bir İran insansız hava aracının Golan üzerinde vurulduğu duyuruldu. İsrail savaş jetinin Rus yapımı Pantsir-S1 tipi füze ile düşürüldüğü iddia edildi.

İSRAİL 12 ASKERİ HEDEFİ VURDU

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adree, F-16 savaş uçağının düşürülmesi sonrası yaptığı ilk açıklamada bu saldırının karşılıksız kalmayacağını belirtti ve yaşanan olaylardan İran’ı sorumlu tutarak ağır bir bedel ödeteceklerini beyan etti. İsrail Ordu Sözcüsü’nün açıklamasından hemen sonra Şam, Kuneytra, Dera ve Humus bölgelerinde 12 askeri nokta İsrail tarafından vuruldu. İsrail, Şam, Kuneytra, Dera ve Humus’ta 3 hava savunma bataryası ile birlikte İran’a ait birliklerin üslendiği 4 askeri noktanın bu saldırılarda vurulduğunu açıkladı.

SURİYE’DEN MİSİLLEME

İsrail savaş uçağının düşürülmesi sonrası bir çok kritik noktada hava ve kara saldırılarına maruz kalan Suriye, Golan ve Tiberya başta olmak üzere İsrail’e ait bir çok noktaya füze saldırısı düzenledi. Şam’dan ateşlenen füzelerden bazıları Lübnan-Bekaa bölgesi ile Ürdün sınır yerleşkelerine düştü. Suriye Ordusu, İsrail tarafından ateşlenen 6 füzenin havada infilak edildiğini açıkladı.

ABD ÜSSÜNDE ALARM

ABD’nin Ortadoğu’da yer alan en büyük askeri üssü olan Katar Al Hudedi Hava Üssü’nde, Suriye’nin İsrail F-16’sını düşürmesinin ardından yüksek seviyeli alarm verildiği öğrenildi. Al Arabiya gazetesinin haberine göre, ABD üssünde “Körfez savaşından bu yana ilk kez yüksek seviyeli alarm” verildi.

Kriz tırmanacak

İsrail'de Başbakan Benjamin Netenyahu liderliğinde kriz toplantısı yapıldı. Başbakanlık kaynakları, ‘Suriye’ye yönelik operasyonlar artarak devam edecek’ mesajı verirken askeri kanattan, 'Krizin daha fazla tırmanması temenni edilmiyor’ açıklaması geldi.


İsrail’in koridor planı

Suriye iç savaşını fırsata çevirmek isteyen İsrail, Golan’dan başlayarak Lübnan sınır hattı boyunca Suveyda’ya uzanan 110 kilometrelik hattı topraklarına katarak ilhak etme planı yürütüyor.

Cephanelikler ve üsler hedefte

İsrail’in düşürülen savaş uçağı sonrası yükselen tansiyonla birlikte vurulan 12 hedef Suriye’de şeytan üçgeni olarak isimlendirilen Dera-Şam-Kuneytra bölgelerinde yer alıyor. Şam’da vurulan Dimas Askeri Üssü, Esed rejiminin en büyük silah ve mühimmat deposu ve hava savunma sistemlerine sahip merkez olma özelliğine sahip.

PKK ve Şii milisler çatışıyor

Deyrizor'un kuzeyinde Fırat nehri hattında Suriye’nin en zengin petrol yataklarına sahip İran destekli milislerin çoğunlukta olduğu Esed birlikleri ve PKK'lı militanlar arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Bölgedeki çatışmaya DEAŞ da katıldı. DEAŞ Kurni kasabasında PKK lehine rejim ve İran destekli Şii milislere saldırdı. Çatışmaların yaşandığı bölge yakınlarında bir de ABD üssü bulunuyor. ABD uçakları, gün içerisinde rejim ve İran destekli milislere ait bazı noktaları vurdu.


Lübnan’dan Rusya kozu

İsrail’in güney sınırına duvar inşa etmesine karşı olduklarını belirten Lübnanlı general Hişam Caber, İsrail’in eylemine direnmek için askeri ve diplomatik yöntemleri kullanabileceklerini belirterek gözdağı verdi. Caber, Lübnan deniz ve hava limanlarını Rus gemilerine açabileceklerini de kaydederek yaklaşık 860 kilometrekarelik deniz sahası anlaşmazlığı mesajı verdi. İsrail'in Lübnan’ın karşılık verebileceğini anladığını söyleyen Caber şöyle devam etti: “Bu nedenle İsrail, petrol ve gaz bakımından zengin olan ihtilaflı kıyı bölgelerine platform kurmadı. İsrail, Hizbullah’ın füzelerinden çekiniyor. Bu füzeler, gerek duyulursa, İsrail tesislerini imha edebilir."

#Suriye
#Lübnan
#Rusya
#İsrail
6 yıl önce