Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'taki konuşması ve konuşmasının ardından Davos'u terk etmesini değerlendiren yabancı basın, Erdoğan'ın kahraman gibi karşılandığını duyurdu. Ayrıca Türkiye-İsrail ilişkilerini de masaya yatıran yabancı basın farklı yorumlarda bulundu. İşte yabancı basından Türkiye haberleri:
İngiliz devlet televizyonu BBC, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Cumhurbaşkanı Simon Peres'in Davos'taki tartışmasını görüntülü olarak ekranlarına taşırken, Erdoğan'ın Türkiye'ye dönüşte İstanbul'da binlerce kişi tarafından kahramanca karşılandığını duyurdu.
BBC, bunun dışında binlerce kişinin yine başkent Ankara'da toplandığını ve bu vatandaşların Erdoğan'ın Ankara'ya inmesini beklediklerine dikkat çekti. BBC kanalı, Erdoğan'ın Peres'in sert bir şekilde Gazze saldırısını savunmasının ardından cevap vermek istediğini ancak sözünün programı sunan şahıs tarafından kesildiğini ve konuşmasına izin verilmediğini için sinirlendiğini vurguladı.
Erdoğan'ın İstanbul'a inişte vatandaşlara seslendiğini okuyucularına duyuran BBC, Başbakan'ın "Ben sadece ülkemin onurunu korumaya çalıştığımı biliyorum. Ben bir kabilenin başı değil, Türkiye başbakanıyım. Yapmam gerekeni yaptım" sözlerini nakletti.
BBC İstanbul muhabiri Sarah Rainsford ise, Başbakan'ın Atatürk Havaalanı'na inmesinden kısa bir süre önce binlerce kişinin alana yakın yerde toplandıklarını ve ellerinde Türkiye ile Filistin bayrakları taşıdıklarını bildirdi.
Bu haftaki sayısında Türkiye'ye geniş yer ayıran İngiliz The Economist dergisi, son kanlı Gazze saldırılarının ardından Türkiye ile İsrail arasındaki özel ilişkilerin riske girdiğini bildirdi.
Gazze saldırılarının Türk halkının sesini yükseltmesine neden olduğunu yazan The Economist, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail ile ilişkilerin kesilmesi yönünde yapılan baskılara ise direndiğinin altını çizdi. İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin geçmiş yıllarda da benzer şekilde gerildiğini yazan dergide şu ifadelere yer verildi: "2004 yılında da İsrail'in Hamas'ın kurucularından Ahmet Yasin'in cami çıkışında öldürmesinden sonra Erdoğan İsrail'e terörist ülke demişti. Ardından Türkiye'nın Hamas lideri Halid Meşal'i davet etmesiyle yine büyük tepki almıştı"
İlişkilerin ABD'nin arabuluculuğu ile rayına girdiğini hatırlatan The Economist, "Ama bu sefer Erdoğan çok daha fazla sinirli. İsrail'in savaş suçu işlediğini ve Birleşmiş Milletler'in görevini yerine getirmediğini söylüyor" yorumunda bulundu.
Ankara'nın, "Yahudi karşıtı" olduğu iddialarını yalanladığını ve Yahudilere karşı Osmanlı İmparatorluğu döneminden bu yana hoşgörülü oldukları söylemlerini hatırlatan dergi, Türkiye'nin İsrail'i ilk tanıyan Müslüman ülke olduğunu, yakın zaman önce Türkiye'ye tatile giden İsraillilerin sayısında büyük artış olduğunu ve askeri ilişkilerin de hala iyi bir şekilde devam ettiğini yazdı.
"Ancak Yahudi karşıtlığı genelde Hıristiyan ya da Batı karşıtlığı olarak algılanıyor" yorumunda bulunan The Economist, "Türkiye'de, Yahudi ve Ermeni kelimelerinin küçük düşürücü sözler olarak kullanıldığını" savundu. Pew Global anket şirketinin 2008'deki bir araştırmasına yer veren dergi, Türkiye'de Yahudi karşıtlığının yüzde 76'ya çıktığını aktardı.
The Economist ayrıca, Avrupalı Amerikalı ve Türk diplomatların Erdoğan'ın İsrail'e yönelik ses tonunda biraz yumuşaması konusunda girişimlerde bulunabileceğine işaret etti.
İsrailli Haaretz gazetesi, Ankara ile Tel Aviv arasındaki ilişkilerin Gazze nedeniyle gerilmesine rağmen, İsrail yapımı Heron insansız uçaklarının ilk siparişlerinin önümüzdeki ay Türkiye'ye ulaşmasının beklendiğini bildirdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'i 'terörist devlet' olarak nitelendirdiğini hatırlatan Haaretz gazetesi, "İsrail terörist devlet olsun ya da olmasın, ilk Heron siparişleri önümüzdeki ay Türkiye'ye ulaşabilir" ifadelerine yer verdi.
Haberde Türkiye'nin bir başka İsrail yapımı insansız uçak olan Harpy'yle de ilgilendiği, ancak bu konuda kararsız olan Ankara'nın Amerikan yapımı Predator'u seçebileceği ifade edildi. Harpy insansız uçakları Gazze'de Hamas'a karşı yapılan operasyonlarda, Predatorler ise Afganistan ve Irak'ta kullanılıyor.
Türkiye ve İsrail arasındaki 180 milyon dolarlık Heron insansız uçakları anlaşması 2005'te imzalanmış, ancak teknik sebepler nedeniyle siparişler ertelenmişti.
Davos'ta başlayan Dünya Ekonomik Forumu'ndaki oturumda yaşanan kriz Avusturya basınında büyük yankı buldu. Konuya ilişkin haberlerden bazılarında “Erdoğan, 'bir daha Davos'a katılmayacağım' diyerek oturumu terk etti” başlığı kullanıldı.
Avusturya Presse Ajansı (APA) olayı, “Davos'taki Kriz” ve “Erdoğan: Davos benim için bitmiştir, bir daha gelmiyorum” başlığıyla duyururken, İsrail Cumhurbaşkanı Peres'in konuşmasına Erdoğan'ın cevap hakkı istemesinin ardından moderatörün başarısızlığı nedeniyle Erdoğan'ın oturumu terk ettiği belirtildi.
Die Presse Gazetesi yaşanan durumu, “Dünya Ekonomik Zirvesi'nin yapıldığı Davos'taki oturumda kriz”, “Erdoğan ile Peres arasında geçen gerginlik moderatöre takıldı”, “Erdoğan, 'bir daha Davos'a gelmeyeceğim' dedi” şeklindeki cümlelerle okuyucusuna iletti.
Kleine Zeitung ise, “Davos'ta Erdoğan Skandalı”, “Erdoğan 'Davos'a bir daha gelmeyeceğim' dedi” başlıklarını attı.
Davosta yaşanan kriz, Alman gazetelerinde son dakika haberi olarak girdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos Zirvesi'ndeki oturumda kendisine söz hakkı verilmemesi üzerine toplantıyı terk etmesi Alman basınında geniş yer buldu. Spiegel Online; “Kısa konuştu, sunucu ile tartıştı ve kalkıp toplantıyı terk etti” şeklinde başlık attı. Erdoğan'ın kalkıp gitmesini doğrular gibi yansıtan internet sayfası; “25-12 Erdoğan'ı kızdırdı” diye manşet sürdü. İsrail Başbakanı Peres'in 25 dakikalık konuşmasından sonra cevap hakkı verilmeyen Başbakan Erdoğan'ın kısa ve öz konuştuğu
vurgulandı. Almanya'nın en yüksek tirajlı gazetelerinden biri olan Bild ise, “İsrail'e karşı kin dolu konuşma” şeklindeki bir başlıkla sunduğu haberinde, Başbakan Erdoğan'ın İsrail Başbakanı ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un yanında “Konu öldürme olduğunda siz çok iyi biliyorsunuz” dediğini yazarak, Erdoğan'ın İsrail'e karşı İran gibi saf tutuğunu öne sürdü. Bu arada söz konusu haberin ilk haber olarak yayına verildikten sonra yaklaşık 2 saat sonra yayından silinmesi ise dikkat çekti.
Der Tagesspiegel, “Erdoğan kızgın bir şekilde Davos'tan ayrıldı. İsrail Başbakanı Peres'in ateşli şekilde İsrail'i savunan konuşmasından sonra sunucunun oturumu kapatmak istemesi, Erdoğan'ı sinirlendirdi” diye yazdı. İsrail'in aşırı güç kullandığını ve Peres'in suçlu oldukları için sesini yükselterek konuştuğunu söyleyen Erdoğan, bizde belgeleri var. İsrail suçlu” sözlerine yer verdi. Welt ise “Erdoğan Davos'u karıştırdı. Erdoğan İsrail Başbakanı'na hesap sorar şekilde cevap verdi ve sonra kızgın bir halde salonu terk etti” ifadelerini kullandı. Haberde, Erdoğan'ın oturumu terk etmeden önce “Siz insan öldürüyorsunuz” diyerek İsrail'i suçladığı belirtildi.
İsrail basının önde gelen yayın kuruluşlarından İsrael National News (IsraelNN.com), Davos'ta yaşanan krizi kısa bir haber metni ile okuyucularına duyurdu.
IsraelNN'in haberinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile Gazze konusunda yaşadığı tartışma sonucunda Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nu terk ettiği belirtildi. Paneli yöneten moderatörün, Peres'in Hamas karşısında terörle mücadeleye girişerek İsrail'i savunması ve Erdoğan'a dönerek, eğer İstanbul'a yönelik benzer bir roket saldırısı olsaydı siz de aynısını yapardınız demesi üzerine söz hakkı almak isteyen Başbakan Erdoğan'a bu hakkı tanımadığı belirtilen haberde,
Erdoğan'ın Peres'e, “Siz insanları öldürüyorsunuz” diye seslendiğine yer verildi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail Cumhurbaşkanı Şemon Peres'le gerçekleştirdiği tartışmalı oturum Rus basınında geniş yer buldu. Görüşmeyi 'skandal' olarak değerlendiren Rus basını Erdoğan'ın İstanbul'da kahramanlar gibi karşılandığını kaydetti.
İktidar yanlısı haber portalı Vzglad Erdoğan'ın oturumda ortaya konan adaletsizliğe tepki gösterdiğini ve oturumu terk ettiğini duyurdu. Vzglad: "Türkiye vatandaşları Davos'ta İsrail Cumhurbaşkadı Şemon Peres ile tartışmasından sonra toplantıyı terk eden başbakanlarını alkışlarla karşıladı. Erdoğan açık şekilde İsrail askerlerinin Gazze'deki saldırılarını kınadı. Dünya liderlerinin karşısında meydana gelen olay Peres'i Türk liderinden özür dilemeye yöneltti."
Türkiye Atatürk havalimanında Erdoğan'ın binlerce insan tarafından karşılandığına dikkat çeken Nezavismiya Gazeta şu bilgileri verdi: "Türk halkı ellerinde Türk ve Filistin bayrakları ile Erdoğan'ı karşıladı. Başbakanlarına destek veren halkın ellerinde 'Türkiye seninle' ve 'Erdoğan dünya lideri' gibi pankartların yer alması dikkat çekti."
Erdoğan'ın "Öldürmeye gelince siz onu iyi bilirsiniz" sözünü öne çıkaran İzvestiya Gazetesi Peres'e daha fazla süre verilmesinin krize neden olduğunu yazdı.
Rus devlet televizyonu 'Vesti' Erdoğan'ı karşılamak için binlerce kişinin gece yarısı havalimanını doldurduğuna dikkat çekerek, Erdoğan'ın kendisine daha az süre tanındığı için toplantıyı terk ettiğini duyurdu.
Ria Novosti haber ajansı da, Erdoğan'ın Davos toplantısında İsrail lideri Peres'e sert çıkarak Gazze'de sivil insanların öldürülmesi olayını hatırlattığını yazdı. Haberde, "Erdoğan Peres'in konuşmasının ardından duygusal bir şekilde açıklama yaparak, "Siz insanları öldürmeyi iyi biliyorsunuz" dedi. Erdoğan İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik faaliyetlerini sert bir dille kınadı." denildi.
Rossiyskaya Gazeta gazetesi, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) 2002 yılında iktidara gelmesiyle Türkiye ve İsrail ilişkilerinin gerginleştiğini iddia etti. Yazıda, "Şu an Türkiye, İsrail'le ilişkileri geliştiren Müslüman ülkelerden biri. Fakat 2002 yılında İslamcı partinin iktidara gelmesiyle Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkiler gerginleşmeye başladı." denildi.
Haberde, Erdoğan'ın Davos toplantısında İsrail'e konuşma süresi olarak 23 dakika verilmesine ve buna karşılık Türk Başbakanı olarak kendisine birkaç dakika verilmesine çok sert çıkarak itiraz ettiğini ifade etti. Rusya'nın önde gelen televizyon kanalları NTV, Rossiya, Birinci Kanal ve Ren TV de olayı geniş şekilde duyurarak "Davos'ta uluslararası skandal olarak" yorumladı.
Yunan basını, Davos'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'le katıldığı paneli terk etmesini ilk sayfadan verdi. Televizyon kanalları ve internet siteleri de haberi izleyici ve okurlarıyla paylaştı.
"Erdoğan'a kahraman karşılaması" başlıklı haberinde Etnos, Başbakan Erdoğan'ın İstanbul Atatürk havalimanında binlerce Türk tarafından sıcak bir şekilde karşılandığını yazdı. Karşılamada "Hoşgeldin Davos Fatihi" ve "Dünya başbakan görsün" yazılı dövizler taşındığını yazan gazete, uçağın havalimanına inmesiyle Türk ve Filistin bayrakları taşıyan binlerce kişinin İsrail karşıtı slogan attıklarını belirtti. Erdoğan'ın Davos'tan sinirlenerek ayrıldığını yazan gazette, Türk liderin "İsrail'i bebekleri öldürmesini çok iyi bilmekle" suçladığını yazdı. Gazete, Erdoğan'ın "Türkiye barış yanlısı, ancak bazıları anlamalı ki Türkiye, bölgede barışın teminatıdır" mesajı verdiğini yazdı.
Katimerini gazetesi de, "Davos'ta Erdoğan-Peres kavgası" başlıklı haberinde, Erdoğan'ın Peres'e İsrail'in Gazze'deki katliamına tepki göstererek sinirli bir şekilde paneli terk ettiğini yazdı. Peres'in ülkesinin konumunu açıklamaya çalıştığı konuşmasında, Erdoğan'ın "İnsan öldürüyorsunuz!" diyerek cevap verdiğini belirten gazete, Peres'in daha sonra telefonla özür dilediğini kaydetti.
Erdoğan'ın Ortadoğu için barış mesajları gönderdiğini yazan Katimerini, Obama'ya terörizmi yeniden tanımlaması çağrısı yaptığını kaydetti. Gazete, Erdoğan'ın Türkiye'nin Ortadoğu'da İsrail, Suriye ve Filistin arasında oynadığı arabulucu rolüne dikkati çektiğini kaydetti.
"Erdoğan'ın küplere binmiş şekilde panelden ayrıldığını" yazan Ta Nea gazetesi ise, Türk liderin "benim için Davos bitmiştir" sözlerini sarfettiğini aktardı. Erdoğan'ın Davos'ta Gazze için düzenlenen panelde Peres'le sözlü kavgaya tutuştuğunu yazan gazete, Erdoğan'ın Peres'e 25 kendisine ise 12 dakika verilmesine kızdığı için paneli terk ettiğini açıkladığını kaydetti.
Emine Erdoğan'ın da yaşanan olaydan etkilenerk ağladığının görüldüğünü yazan gazete, Erdoğan'ın İstanbul'da binlerce kişi tarafından sevgi gösterileriyle karşılandığını yazdı. Gazete, Peres'in daha sonra Erdoğan'ı arayarak duyulmadığını sandığı için sesini yükselttiğini izah ettiğini yazdı.
Elefterotipia gazetesi de, birinci satfadan verdiği haberde, Erdoğan'ın Peres'e "öldürmeyi iyi biliyorsunuz" diyerek Davos'u terk ettiğini yazdı.






