|

Türkiye'nin açıklaması İran'da yankı buldu

İran'ın birçok bölgesinde protestolar devam ediyor. Bölgedeki gelişmeleri TVNET canlı yayınında anlatan gazeteci Yavuzarslan, "Türkiye'nin İran'daki protestolara yönelik açıklamaları ve İran hükümetine desteği basında büyük yankı buldu" dedi.

Yeni Şafak
20:07 - 2/01/2018 Salı
Güncelleme: 20:24 - 2/01/2018 Salı
İran'daki protestolar devam ediyor
İran'daki protestolar devam ediyor

İran'ın Meşhed, Ahvaz, Tahran, Nişabur, Kirmanşah bölgelerindeki protestolar 6. gününde sürüyor.

İran'daki gelişmeleri TVNET canlı yayınında anlatan gazeteci Güngör Yavuzarslan, İran'da Kobani benzeri bir süreç yaşandığına dikkat çekti. Yavuzarslan, "Tahran sokakları gün içerisinde sakindi ancak
Inkılap meydanında saat 4'ten sonra güvenlik önlemleri alındı.
Gün içerisinde Tahran'da birşey yaşanmıyor ancak akşam saatlerinde ara sokaklara provokatörler gidiyor. Kobani olaylarına benzer provokatörler İran'da da sahne aldı. Meşhed, İsfahan, Kum gibi birçok ilde bu provokatörler bulunuyor.
Netanyahu'nun açıklamalarından sonra
birçok İranlı grup sokağa çıkmayacağını ilan etti. Bu gruplar, biz de ilk günlerde protestolara destek verdik çünkü hayat pahalılığı söz konusuydu ama bu olaylar artık rayından çıktı. İşin içine tanımadığımız gruplar girmeye başladı. Polis müdahalesinde daha çok su sıkarak önlemeye çalışıyor" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin açıklamaları yankı buldu

Yavuzarslan, "Türkiye'den gelen destek mesajları, medyada büyük yer buldu. Sokaktaki insanlar da Türkiye'nin İran dostu olduğunu bir kez daha şahit olmuş oldu" vurgusunu yaptı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan önemli açıklama
Dışişleri Bakanlığı, İran'daki protestolara ilişkin "Olayların tırmanmasının önüne geçilmesini, gelişmeleri kışkırtıcı
dış müdahalelerden
kaçınılmasını temenni ediyoruz." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, İran’da 28 Aralık'ta başlayan gösterilerin yayılarak sürdüğü ve çıkan olaylarda ölenlerin olduğu, ayrıca kamu binalarının zarar gördüğü yönündeki haberlerden endişe duyulduğu belirtilmişti.

ABD, İsrail ve Suudi Arabistan desteklemişti

ABD Başkanı Donald Trump, İran'daki protesto gösterileriyle ilgili açıklamalarına bir yenisini ekleyerek, "İran halkı nihayet vahşi ve yoz İran rejimine karşı harekete geçti!" diyerek ülke rejimini hedef aldı.

Suudi medyası: Allah yardımcımız olsun

Suudi Arabistan yönetimine bağlı El Arabiya televizyonu, İranlı yöneticilerin gösteriler karşısında paniğe kapıldığını izleyicilerine aktardı, haber internet sitesinde 'Allah yardımcımız olsun' başlığıyla sunuldu.

Netanyahu: Protestocular birer kahraman

İsrail Başbakan Binyamin Netanyahu, İran yönetimini İsrail'e karşı "kin ve nefret" yaymak için milyarlarca dolar harcayan "vahşi bir rejim" olmakla suçladı. Netanyahu ayrıca, İranlı protestocuları "kahramanlar" olarak niteledi.

İran'da neler oluyor?

İran'ın en büyük ikinci kenti olan ve muhafazakârların kalesi olarak görülen Meşhed'de Perşembe günü ekonomik koşulların protesto edilmesiyle başlayan gösteriler, kısa sürede içinde başkent Tahran dâhil birçok kente yayıldı. Ülkedeki hayat pahalılığı, işsizlik ve Tahran'ın Ortadoğu politikaları konusundaki şikâyetlerin dile getirildiği protestolara on binlerce kişi katılıyor.

#Türkiye
#İran
6 yıl önce