|

Ukrayna'da TİKA'ya teşekkürname ve madalya

Ukrayna'nın önde gelen üniversitelerinden olan Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansına Türkoloji bölümlerine desteğinden dolayı madalya verdi. TİKA’nın desteğiyle Türkoloji Bölümü bünyesinde Kırım Tatar Dili ve Edebiyatı, Gagavuz Dili ve Edebiyatı ile Azerbaycan Dili ve Edebiyatı dalları da açılmıştı.

Yeni Şafak
21:25 - 27/02/2018 Salı
Güncelleme: 21:29 - 27/02/2018 Salı
AA
Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi Rektörü Guberskiy, TİKA'nın yıllardır Türkoloji bölümlerine verdiği desteğe minnettar olduğunu söyledi.
Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi Rektörü Guberskiy, TİKA'nın yıllardır Türkoloji bölümlerine verdiği desteğe minnettar olduğunu söyledi.

Ukrayna'nın önde gelen üniversitelerinden Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi, Türkoloji bölümlerine katkısından dolayı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansını (TİKA) teşekkürname ve madalya ile ödüllendirdi.

Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi Rektörü Leonid Guberskiy, düzenlenen törende yaptığı konuşmada, TİKA'nın yıllardır Türkoloji bölümlerine verdiği desteğe minnettar olduğunu söyledi.

"Türkiye ve Ukrayna arasındaki dostane ilişkilerin göstergeleridir"

Ukrayna'nın en zor zamanlarında bile bu desteğin aksatılmadan sürdüğüne dikkati çeken Guberskiy, "TİKA sayesinde Filoloji Enstitümüzün de altyapısı iyileştirildi. Geçen yıl Emine Erdoğan Hanımefendinin üniversite ziyareti ve proje açılış törenlerini şereflendirilmesi bizim için ayrıca gurur kaynağı oldu. Zaten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da üniversitemizin fahri doktorudur. Tüm bunlar, Türkiye ve Ukrayna arasındaki dostane ilişkilerin göstergeleridir." dedi.

TİKA Ukrayna Program Koordinatörü Hacı Bayram Bolat da TİKA'nın Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi Türkoloji Bölümü ile örnek bir iş birliği tesis ettiğini belirtti.

Üniversitenin TİKA için yerinin çok özel olduğunu ve iş birliklerinin sadece Türkoloji ile sınırlı kalmayacağını kaydeden Bolat, gelecek yıl Tarih Fakültesi bünyesinde "Türk ve Kırım Tatar Halkları Araştırma Merkezi"nin kurulmasına katkı sağlayacaklarını dile getirdi.

Rektör Guberskiy, TİKA'nın özverili çalışmaları ve katkısından dolayı Bolat’a teşekkürname verip madalya taktı.

TİKA tarafından 2003'te Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesinde Türk Araştırma ve Enformasyon Merkezinin kurulmasından sonra üniversite ile ilişkiler 2013’te hız kazandı. Türkoloji Bölümü, Türk Araştırma ve Enformasyon Merkezi ve Türkçe eğitimi için tahsis edilen iki sınıfta tadilat ve tefrişat yapıldı, yabancı dil öğretimi laboratuvarı yenilendi.

Kırım Tatar Kültür Merkezi kuruldu

Kırım'ın Rusya tarafından yasa dışı ilhakı sonrası Kırım Tatarlarına sahip çıkmak ve Kırım Tatar dili ve kültürünün korunması ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla Türkoloji Bölümü çatısı altında TİKA tarafından Kırım Tatar Kültür Merkezi kuruldu.

TİKA’nın desteğiyle Türkoloji Bölümü bünyesinde Kırım Tatar Dili ve Edebiyatı, Gagavuz Dili ve Edebiyatı ile Azerbaycan Dili ve Edebiyatı dalları da açıldı.

Geçen yıl TİKA tarafından kurulan İsmail Bey Gaspıralı Odası'nın açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan tarafından gerçekleştirilmişti. Erdoğan, Türkçenin ana yabancı dil ve seçmeli olarak okutulduğu üniversitenin 8 bölümüne akıllı tahta sistemi hibe etmiş ve bu bölümlerde başarı gösteren 25 öğrenciyi ödüllendirmişti.

#TİKA
#Ukrayna
6 yıl önce