|

Uluslararası Adalet Divanı'ndan İsrail'e: Saldırıları derhal durdur

Uluslararası Adalet Mahkemesi (UAD), ocak ayında verdiği ilk kararın ardından İsrail’e karşı ikinci tedbir kararını dün açıkladı. UAD Başkanı Navaf Selam, mahkemenin, İsrail'in Refah'taki saldırılarını durdurmasına karar verdiğini bildirdi. Selam, yardımlara izin verilmesine ve BM tarafından soykırım suçlarını araştırmak üzere kurulacak soruşturma komitesinin Gazze'de çalışmasının kolaylaştırılmasına da hükmettiğini kaydetti.

Dış Haberler
04:00 - 25/05/2024 Cumartesi
Güncelleme: 04:55 - 25/05/2024 Cumartesi
Yeni Şafak
Terör devleti İsrail'in saldırıları sonucu hayatını kaybeden yakınlarının başında bekleyen Filistinliler.
Terör devleti İsrail'in saldırıları sonucu hayatını kaybeden yakınlarının başında bekleyen Filistinliler.

İsrail Savaş Kabinesi'nin geçtiğimiz çarşamba günü Hamas ile esir takası ve ateşkes görüşmelerini başlatmak için müzakere heyetine talimat vermesinin ardından yeni detaylar ortaya çıkmaya başladı. Çarşamba günkü kabine toplantısında, İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin "Ateşkese ihtiyacımız var" diyerek ağırlığını koyduğu, toplantıya katılan yetkililer aracılığıyla medyaya sızdırılmıştı. Medya kaynakları, İsrail'in müzakerelerde sağlanması için ciddi tavizler verdiği bir teklif sunduğunu aktardı. Bu gelişmeler yaşanırken Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'deki Aksa Tufanı Operasyonu'nda öldüğü bildirilen İsrail ordusunun Güney Cephe Komutanı General Asaf El-Hammami'nin, elinde olduğunu bir video yayınlayarak ilan etmesinin İsrail tarafının müzakerelere yeniden başlamasında önemli rol oynadığı aktarıldı.


YENİ ÖNERİNİN DETAYLARI

CNN, Axios ve Walla gibi haber ağlarına muhabirlik yapan İsrailli Gazeteci Barak Ravid'in diplomatik kaynaklara dayandırarak verdiği bilgiye göre İsrail tarafı, mayıs ayı başında Kahire yapılan son müzakerelerin temelinde yeni bir anlaşma önerisi sundu. Ravid, söz konusu öneride İsrail ordusunun Gazze'nin orta kesimindeki Natasarim Hattı'ndan çekilmesi, Gazze'de yerinden edilmiş Filistinli sivillerin asli yerlerine şartsız olarak dönüşüne izin verilmesi ve ilk aşamadaki esir takasının ardından daimi ateşkes için tarafların müzakerelere başlamasını teklif ettiğini bildirdi. Mayıs ayı başındaki müzakerelerde İsrail, ilk aşama için Hamas'tan elindeki 50 yaşlı ve sağlık durumu kötü olan asker ve kadınları teslim etmesini istemişti. Hamas ise elinde bu tanıma uyan yalnızca 18 esir olduğunu ilan etmişti. Ravid'in diplomatik kaynaklara dayandırarak verdiği bilgiye göre İsrail, yeni önerisinde bu sayıyı 33'e düşürerek karşılığında hapishanelerdeki aralarında "ağır top" olarak nitelendirilen yüzlerce Filistinliyi serbest bırakmayı da kabul etti.


MISIR HEYETİ TEL AVİV'DE

İsrail Yayın Kurulu'nun (KAN) verdiği bilgiye göre, Mısır'dan bir güvenlik heyeti birkaç gündür anlaşmaya zemin hazırlamak için Tel Aviv'de İsrailli yetkililerle adeta mekik diplomasisi yürütüyor. İsrail tarafından onay verilen yeni anlaşma önerisini Hamas'a bu heyetin ulaştırdığı belirtilirken İsrail tarafının şimdilik Hamas'tan cevap beklemeye koyulduğu kaydedildi. Buna karşılık, esir ailelerinin yanı sıra hükümet yetkilileri de anlaşma için Netanyahu'ya baskı kurmasına rağmen koalisyondaki aşırı sağcı ortaklar Ulusal Güvenlik Bakanı İtamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bazalel Smotrich'in anlaşmaya varılması ve Refah'ın işgal edilmemesi halinde Netanyahu'yu koalisyondan çekilmekle tehdit etmeye devam ettiği aktarılıyor.


BİDEN İÇİN SEÇİM ÖNCESİ SON MANEVRA

Öte yandan, Axios'un diplomatik kaynaklara dayandırarak verdiği habere göre, ABD yönetimi de yeni müzakereler için ağırlığını koymaya hazırlanıyor. Habere göre, ABD Başkanı Joe Biden, Gazze meselesinin Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri sürecinde kendisine büyük bir politik sorun haline geldiğini düşünüyor ve bu yüzden sorunu çözerek seçimlere girmek istiyor. Bu kapsamda, Biden ile birlikte Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da bizzat çalışırken CIA Direktörü William Burns, müzakereler için Ortadoğu'ya gitmek üzere Washington'dan ayrıldı. Burns'ün Ortadoğu'ya gitmeden önce Paris'te Mossad Başkanı David Barnea ve arabulucu taraflardan Katar Başbakanı Şeyh Muhammed Bin Abdurrahman Al-i Sani ile görüştüğü, ardından Mısır, Ürdün ve Körfez ülkeleri yetkilileriyle bir araya gelmek üzere bölgeye geçeceği gelen bilgiler arasında.


UAD: REFAH'TAKI SALDIRILAR DURSUN

Uluslararası Adalet Mahkemesi (UAD), Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İsrail'e karşı açtığı ve ocak ayında saldırıların durdurulması için bir takım tedbirler aldığı davada, ikinci tedbir kararını da dün ilan etti. UAD Başkanı Navaf Selam, dünkü karar oturumunda mahkemenin İsrail'in Refah'taki saldırılarını durdurmasına hükmettiğini bildirdi. Selam, ocak ayında yayınlanan tedbirlere uyulmasını bir kez daha talep ederken mahkemenin ayrıca, Gazze'ye insani yardım ulaştırılmasına izin verilmesine ve Birleşmiş Milletler tarafından soykırım suçlarını araştırmak üzere kurulacak bir soruşturma komitesinin Gazze'de çalışma yapmasının kolaylaştırılmasına hükmettiğini kaydetti. İsrail Kültür ve Spor Bakanı Miki Zohar, İsrailli esirleri serbest bırakmanın tek yolunun Hamas'a saldırmak olduğunu ileri sürdü.


Yüzlerce hasta ölümle yüz yüze

İşgalci İsrail ordusunun neredeyse bütün hastaneleri işlemez hale getirdiği Gazze'de yüzlerce hasta ve yaralı, yeterli sağlık imkanlarının olmaması ve yakıt sorunu ölümle yüz yüze. Gazze'nin orta kesimindeki Deyr el-Belah'ta bulunan El-Aksa Şehitleri Hastanesi'nde yakıt sıkıntısı nedeniyle sağlık hizmetinin durma noktasına geldiği ve bu nedenle hastanedeki 1200 hasta ve yaralının ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi. Aksa Şehitleri Hastanesi idaresinden yapılan açıklamada, yakıt sıkıntısı nedeniyle büyük kısmı karanlığa gömülen hastaneye birkaç saat içinde yakıt gelmemesi durumunda bir sağlık felaketinin yaşanacağı uyarısında bulunuldu. Hastanenin, hizmet sunabilmesi için günlük 4 bin litrenin üzerinde yakıta ihtiyacı olduğu belirtilen açıklamada, yakıt sevkiyatı yapılmamasının Gazze'deki tüm hastaneleri hizmet dışı bırakma amacına hizmet ettiği kaydedildi. Uluslararası topluma, büyük bir sağlık felaketi yaşanmadan önce hastaneye 50 bin litre yakıt tedarikinde bulunma çağrısı yapan Hastane idaresi, elektriklerin kesilmesi nedeniyle kuvözlerdeki bebeklerin de hayatının tehlikeye girdiğini aktardı. Hastaneden yayınlanan görüntülerde ise doktorların, kuvözlerdeki bebeklere cihazsız müdahale ettiği görüldü.


#Gazze
#İsrail
#Hamas
#Avrupa
#Ortadoğu
23 gün önce