|

Urus-Martan yanıyor

Grozni'yi işgal etmek için Urus-Martan'ı ele geçirmeye çalışan Ruslar, topçu saldırılarını aralıksız sürdürerek halkı kasabadan çıkarmaya çalışıyor. Çeçenler bölgedeki mevzilerini takviye ediyor.

.
00:00 - 21/11/1999 Pazar
Güncelleme: 11:59 - 24/12/2013 Salı
Yeni Şafak
Urus-Martan yanıyor
Urus-Martan yanıyor

GROZNİ- Rus ordusunun, Çeçenistan'ıni Urus-Martan kasabasını almak için şiddetli saldırılarını sürdürüyor. Çeçenistan Başbakan Yardımcısı Kazbek Mahasev, yaptığı açıklamada, Rus topçu birliklerinin başkent Grozni'nin (Ceharkale) 20 kilometre güneybatısındaki Urus-Martan'ı ara vermeksizin bombardıman ettiğini söyledi. Çeçen güçlerin ise, başkentin güneyden kuşatılmasını önlemeye çalıştığı ve Urus-Martan'daki mevzilerini güçlendirdiği kaydedildi. Mahasev, Rus güçlerinin Urus-Martan'daki halkı kasabayı terketmeye zorlayarak, ülkenin ikinci büyük kenti Gudermes ve Açkoy-Martan kasabasında yaptıkları gibi, "tek bir kurşun atmadan kasabayı ele geçirdikleri" yolunda bir açıklama yapacaklarını belirtti. Rus güçleri Grozni'yi tam olarak ablukaya almalarına engel teşkil eden Bamut ve Urus-Martan'ı ele geçirmeye çalışıyorlar. Bölgede, Çeçenistan silahlı birlikleri ve savaşçıların ana savunma hatları bulunuyor. Bu arada son 24 saat içinde İnguşistan'a birkaç bin mültecinin geçtiği ifade edildi.

Hava saldırıları yeniden başladı

Yaklaşık 2 aydır süren saldırılarda Çeçenistan'ı sürekli olarak hava bombardımanına tutan Rus savaş uçakları, kötü hava koşulları sebebiyle 2 gündür ara verdikleri saldırılarına yeniden başladı. Rusya Genelkurmay Başkanı 1. Yardımcısı Valeriy Manilov tarafından yapılan açıklamada, bölgede giderek sertleşen kış koşulları sebebiyle kara operasyonlarında da aksaklıklar yaşanıyor. Kara operasyonlarına kısa bir ara verildiğini belirten Manilov, buna rağmen başkent Caharkale'yi ablukaya alma ve bölgedeki stratejik konuşlanma faaliyetlerinin aralıksız sürdürüldüğünü bildirdi.

Başkente 2 kilometre yaklaştılar

Bu arada Rus kuvvetlerinin, Çeçenistan'ın başkenti Grozni'nin dış mahallelerine 2 kilometre yaklaştığı bildirildi. Çeçen askeri kaynaklarının açıklamasına göre, Grozni'yi kuşatmak için harekete geçen Rus birlikleri dün sabah kenar mahallelere 2 kilometre kadar yaklaştılar. Aynı kaynaklar, "Ruslar, güneybatıdaki Zavodsköy ve Andrevskaya bölgelerine 2-3 kilometre sokuldular. Amaçları, etrafımızdaki kıskacı daraltmak" dediler. Grozni'nin kuzeyindeki Rus kuvvetlerinin de uluslararası havaalanına sadece 2 kilometre mesafede olduklarını belirten kaynaklar, Rusların doğuda da Calka, Argun ve Kurtşaloy'a dayandıklarını bildirdiler.


24 yıl önce