|

Yeni kabus: Kafkas soğuğu

Rusların acımasız bombalarından kaçan binlerce Çeçen şimdi de yeni bir kabusla karşı karşıya: Pek çoğu yetersiz olan barınakları işgal eden öldürücü soğuk. Mülteciler -18 derece soğukta donmamak için direniyor ve kendilerine hiç bir yardım ulaşmıyor200 bin mülteciden ancak 10.000'i için çadır kurulabilmiş. Diğerleri İnguşistan'ın değişik bölgelerindeki terkedilmiş ev ve arabalarda yaşam savaşı veriyor. Her gün panik halinde Çeçenistan'dan kaçan mülteciler 6 kilometrelik konvoy oluşturuyor.

.
00:00 - 12/11/1999 vendredi
Güncelleme: 11:28 - 23/12/2013 lundi
Yeni Şafak
Yeni kabus: Kafkas soğuğu
Yeni kabus: Kafkas soğuğu

Rusların acımasız bombalarından kaçan binlerce Çeçen mülteci şimdi de, yeni bir kabusla karşı karşıya: Pek çoğu yetersiz olan barınakları işgal eden öldürücü soğuk. 200.000 binden fazla mültecinin sığındığı İnguşetya'da ısı geceleri -18 dereceye kadar düşüyor. Mültecilerden 10.000'i için çadırlar kurulmuş olsa da, çadırların içi buz tutuyor. İnguşetya'nın 15 km. içindeki Karabulak'ta kurulan çadırkentte yaşayanlar daha büyük sobalar istiyorlar. Çocuklar annelerinin kucağında titriyor ve yaşlı insanlar battaniyelerin altına sığınıyor. Kalabalık ailesiyle birlikte eski bir otobüste yaşamaya çalışan 26 yaşındaki Adlan Şayipov, "Üç çocuğumuz hastalıkları nedeniyle hastanede. Bu gece donacağız. Bu çadır iki soba için yapılmış, ama bize bir tane soba verdiler ve soba da çok küçük" diyor. İnguşetya'nın değişik bölgelerine dağılan binlerce mülteci eski binalarda, arabalarda hayatta kalmaya çalışıyorlar. Bir çoklarının donarak öldüğü söyleniyor. Inguş yetkililer pek çok mültecinin bölgedeki insanların evlerine yerleştirildiğini, aksi halde sorunun faciayla sonuçlanacağını söylüyorlar.

6 kilometrelik mülteci konvoyu

BM Mülteci Komiserliği, her gün 4000 kişinin Çeçenistan'ı terkettiğini belirtiyor. Panik halinde kaçan mültecilerin konvoyu 6 kilometreyi buluyor. Sağlık malzemeleri ve bazı çadırlar Inguş hükümeti tarafından sağlanıyor. Rusya, mültecilerin durumuyla ilgilenmiyor bile. Rusya Dışişleri Bakanı Igor Ivanov, Batılı büyükelçileri uyararak, mülteci krizinden sözetmenin "tek amacının Rusya'yı baskı uygulamak" olduğunu iddia etti. Rus televizyonu hergün hava saldırılarının, ağır topçu bombardımanının görüntülerini yayınlıyor. Yabancı yayınlar Grozni'nin çevresinin bombalar ile yıkılmış görüntülerini geçiyorlar. Karabulak'taki çadırkentte durum çok kötü. Çadırlardaki sobalar çok küçük ve ancak çadırın ortasını ısıtabiliyor. Çadırın köşelerinden içeri soğuk giriyor. Çadırlardan ayrılan insanların bir kısmı da, misafir oldukları insanların onlara daha fazla bakamaması yüzünden geri dönüyorlar.


il y a 24 ans