|

Yine kardeşi sahnede

Dış Haberler
00:00 - 26/04/2011 Salı
Güncelleme: 00:43 - 26/04/2011 Salı
Yeni Şafak
Yine kardeşi sahnede
Yine kardeşi sahnede

Suriye'de Beşşar Esad yönetimi muhalefet hareketlerini katliam yoluyla bastırma planını devreye soktu. Gösterilerin ilk başladığı ve isyanın kalbi olarak adlandırılan, güneydeki sınır kenti Dera'ya, Beşşar Esad'ın kardeşi, Cumhuriyet Muhafızları Komutanı Mahir Esad'ın emrindeki ordu tankları girdi. İlk kez bu kadar çok sayıda tankın kente girdiği olayda çevreye rastgele ateş açıldığı iddia edilirken en az 25 göstericinin öldüğü belirtildi. Görgü tanıklarına göre saldırı ağır silahlarla gerçekleştiriliyor. Başkent Şam'ın büyük banliyölerinden Duma'da da, güvenlik güçleriyle Esad'a bağlı silahlı kişilerin baskın düzenleyerek sivillere rastgele ateş açtığı ifade ediliyor.

OKLAR ARTIK ESAD'A ÇEVRİLDİ

Kardeş Mahir Esad muhaliflere yönelik bir çok kanlı saldırının sorumlusu olarak biliniyor. 1982 yılında da Devlet Başkanı (baba) Hafız Esad'ın kardeşi Rıfat Esad komutasındaki özel birlikler Hama kentinde Müslüman Kardeşler'in başlattığı ayaklanmayı bastırmak için, tarihe 'Hama Katliamı' olarak geçen ve 40 bin kişinin öldüğü saldırıyı gerçekleştirmişti. Geçtiğimiz Cuma gününden itibaren alevlenen ve 150'den fazla kişinin öldüğü olaylarda Esad yönetimi aydın ve gazetecilere yönelik dev gözaltı operasyonları da düzenliyor. Görgü tanıkları ve muhalefet, özellikle başkent Şam, Humus, Dera, Lazkiye, Haseke, Deyreszor ve Halep'te çok sayıda kişinin güvenlik güçlerince sorgusuz-sualsiz gözaltına alındığını belirttiler. Beşşar Esad yönetimi her ne kadar 48 yıllık olağanüstü halin kaldırıldığını duyursa da muhalefet bunun yerine geçecek 'Ulusal Güvenlik Yasası'nın aynı rejimin bir devamı olduğunu ve Esad'ın, çevresindeki tüm derin devlet yapılanmasını bertaraf ederek demokratik sisteme geçiş yapmasını istiyor. Kısa süre öncesine kadar Esad'ın çevresindekilere yönelitilen eleştiri oklarının hedefi artık bizzat Beşşar Esad.

ABD'DEN YAPTIRIM HAZIRLIĞI

Bu arada, Amerikan yönetiminin Suriyeli üst düzey isimlere karşı yaptırım hazırlığında olduğu belirtildi. Obama yönetiminin, Başkan'a Suriyeli üst düzey isimlerin hisselerini dondurma ve bu kişilere Amerika'da iş yapmalarına engel olma yetkisi veren yeni bir başkanlık emirnamesi üzerinde çalıştıkları ayrıca Avrupalı müttefiklerine de aynı yaptırımlar konusunda baskı yapacağı bildirildi.


Ürdün sınırı kapatıldı

Suriye'nin güneyinde yönetim karşıtı protestoların yapıldığı sınır kenti Dera'ya tankların konuşlandırılmasının ardından tüm sınır geçişlerinin kapatıldığını belirtti. Ürdün'ün başkenti Amman'daki bir üst düzey diplomat da Dera ve Nasib'deki sınır kapılarının trafiğe kapatıldığını doğruladı ancak Suriye yönetimi bunu yalanladı.



13 yıl önce