|

Yolları ayırdı

ABD’nin müstakbel Başkanı Trump’ın kadrosuna sızmaya çalışan savaş yanlısı Neocon çeteden üç ismin üstü çizildi. ABD medyası Trump’ın geçiş sürecine ‘kaotik’ diyerek çetin kavgalar yaşandığını iddia etti. Trump ise "Kadroda kimler olduğunu bilen tek kişi benim!” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/11/2016 Cuma
Güncelleme: 22:36 - 17/11/2016 Perşembe
Yeni Şafak

ABD'de Donald Trump'ın başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından, Cumhuriyetçi Parti'de iktidar rekabeti başladı. Washington yönetiminde söz sahibi olmak için Trump'a yaklaşan Neocon'lardan bazıları alt düzey görevlere getirilirken bazıları da saf dışı ediliyor. Trump'ın Beyaz Saray'ı Obama yönetiminden devralacak 'geçiş dönemi ekibi'nin lideri olan New Jersey Valisi Chris Christie, Cuma günü görevden alınarak yerine Trump'ın Başkan Yardımcısı olacak Mike Pence geçti. Christie ise eski New York Belediye Başkanı Rudy Giuliani ve emekli general Michael Flynn'le birlikte Pence'in yardımcısı olarak görev yapacak. Önceki gün de Christie'ye yakın olan iki kilit ismin daha dönüşüm ekibindeki görevine son verildi. Bunların arasında ekibin ulusal güvenlik danışmanlarından Michigan Milletvekili Mike Rogers ve Matthew Freedman da bulunuyor.



NEOCON İSİMDEN STALİN BENZETMESİ


Süreci 'kaotik' olarak nitelendiren ABD medyası çetin kavgalar yaşandığını iddia ediyor. NBC News televizyon kanalı da adını açıklamadığı kaynaklara dayandırdığı haberinde, Trump'ın güvenlik danışmanı Mike Rogers'ın ani istifasına atıfla, ekip içinde 'Stalinvari temizlik' yapıldığını ileri sürdü. Neoconların önde gelen isimleri, Bush döneminde Dışişleri Bakanı danışmanı olarak görev yapan Eliot Cohen, “Yeni yönetimde federal görevler bekleyen Cumhuriyetçilerin, Trump'ın zafer sarhoşu, öfkeli ve kibirli ekibinden uzak durması gerektiğini” savundu.



TRUMP: BİLEN TEK KİŞİ BENİM


Diğer yandan Trump, yönetimi devralma sürecinde kaos yaşandığı, önemli görevlerle ilgili kavgaların patlak verdiği yönündeki iddiaları yalanladı. Müstakbel Başkan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 'Kabine ve diğer pekçok merci konusunda karar sürecinin son derece organize olduğunu' belirterek, “Finalistlerin kimler olduğunu bilen tek kişi benim!” ifadesini kullandı.



NBA takımlarından boykot






Donald Trump'ın başkan seçilmesinin ardından ABD çapında patlak veren protesto gösterilerine 3 NBA takımından da destek geldi. Başkanlık yarışında Hillary Clinton'ı destekleyen Milwaukee Bucks, Dallas Mavericks ve Memphis Grizzlies'in sahipleri, takımlarının bundan böyle Trump'ın sahibi olduğu otellerde konaklamayacaklarını açıkladı. Trump'ın otellerinde konaklamak için başkanlık seçimleri öncesi yer ayırtan 7 NBA takımının da sözleşmeleri sona erdikten sonra Mavericks, Bucks ve Grizzlies ile aynı yolu izlemeleri bekleniyor. Trump'ın başkan seçilmesinin ardından San Antonio Spurs'un efsane koçu Gregg Popovic midesinin bulandığını söylemiş; Detroit Genel Menajeri ve Koçu Stan van Gundy ise “Açıkça ırkçı birini başkan seçtiğimize inanıyorum” demişti.


#Donald Trump
#Beyaz Saray
#Mike Pence
7 yıl önce