|

1 euro=1 dolar’a az kaldı

Dolar karşısında son 1 yılda yüzde 17,8 değer kaybeden euro, aynı zamanda 1,13 ile son 11 yılın dip seviyesini gördü. Uzmanlar, euro-dolar paritesinin 1 dolar eşittir 1 euro olabilme ihtimalini gözardı etmezken, altın daha şimdiden gaza bastı.

04:00 - 24/01/2015 Cumartesi
Güncelleme: 23:11 - 23/01/2015 Cuma
Diğer
Avrupa Merkez Bankası’ndan gelen parasal genişleme açıklaması sonrası piyasalar adeta allak bullak oldu. Euro/dolar paritesi 1,15’in altına inerken, tahvil faizleri dibe vurdu. Euro dolar paritesi Eylül 2013’ten bu yana yani son bir buçuk yılda ilk kez 1,13’ün altına indi. Altın ise gaza bastı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, aylık 60 milyar euroluk varlık alımı yapacaklarını açıklaması aynı zamanda euro/dolar paritesinin 1,13’ün altına inerek 11 yılın yeni en dip seviyesini görmesine neden oldu. Dün 2,74 liradan, sert bir düşüşle 2,6533 liraya kadar gerileyen euro ise dün 2,6367 seviyesinde; dolar ise 2,33’ü gördü.

1 EURO= 1 DOLAR İHTİMALİ UZAK DEĞİL

Euro-dolar paritesinin seyri incelendiğinde ise son 1 yıllık düşüşün yüzde 17,8 olduğu gözlendi. Geçtiğimiz günlerde İtalya Başbakanı, euro-dolar paritesinin 1'e 1 yani 1 dolar eşittir 1 euro olması gerektiğini ifade etmişti. Uzmanlar, Avrupa Merkez Bankası’nın amaçlarından birinin bu değer kaybı olduğuna dikkat çekerken, aynı zamanda, Avrupa’nın ihracatını olumlu etkileyeceği görüşünü paylaşıyorlar. Çünkü euronun değeri dolara göre düşünce Avrupa’nın özellikle ABD’ye olan ihracatı artacak.

ABD’NİN TEPKİSİ MERAK EDİLİYOR

 Hal böyle olunca ithalatı olumsuz etkilenecek olan ABD için de tam tersi durum geçerli. Bu nedenle ABD Merkez Bankası FED’in önümüzdeki döneme ilişkin açıklama ve önlemleri de merakla bekleniyor. Ancak her durumda, euro bölgesindeki toparlanma, en büyük ticaret ortağı AB olan Türkiye’nin dış ticaretini olumlu etkileyecek.

Merkel'den Merkez'e

Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Dünyanın hiçbir yerinde merkez bankası siyasetin yerini alamaz” dedi. Merkel, İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile AMB’nin kararını değerlendirdi. Renzi, AMB kararı “olumlu” bulduğunu dile getirdi. Angela Merkel, bundan sonra kendilerinin ekonomik büyüme için bürokrasideki engelleri kaldırmak için daha net adımlar atmaları gerektiğini ifade etti.


IMF OLUMLU KARŞILADI

IMF Başkanı Christine Lagarde’dan Avrupa Merkez Bankası kararlarıyla ilgili açıklama geldi. IMF’den Lagarde adına yapılan yazılı açıklamada: ‘’Bugün açıklanan ve AMB’nin ekonomiyi destekleyici duruşunu güçlendirecek tedbirleri memnuniyetle karşılıyoruz. AMB’nin bilançosunda planlanan genişleme, euro bölgesinin borçlanma maliyetinin düşmesine yardımcı olacağı gibi, enflasyon beklentilerini yükselterek, uzun süreli düşük enflasyon riskini de azaltacak’’ ifadelerine yer verildi

#Avrupa Merkez Bankası
#Eylül
#Mario Draghi
9 yıl önce