|

14 milyar $’lık mayıs rekoru

Türkiye’nin ihracatı bu yıl rekorlarda hız kesmiyor. Mayıs ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre %12,2 artışla 14 milyar dolara yükselerek rekor kırdı. Miktar bazında ihracat %3,8 artarak 10,5 milyon ton oldu. Yılın ilk 5 ayında ihracat, %9,3 artışla 69 milyar dolara çıkarken, son 12 ayda da bir önceki yıla göre %10,1 artışla 161,7 milyar dolar oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/06/2018 Cumartesi
Güncelleme: 00:36 - 2/06/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
İhracat  %12,2 artışla 14 milyar dolara yükselerek rekor kırdı.
İhracat %12,2 artışla 14 milyar dolara yükselerek rekor kırdı.

Ekonomide çarklar dönmeye devam ediyor. Türkiye'yi büyütmek için omuz veren ihracatçılar bu ay da sözünü tuttu ve mayıs ayı ihracatı rekor tazeleyerek geldi. Aylık bazda tarihin en yüksek ihracat rakamına ulaşıldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre mayıs ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,2 artışla 14 milyar dolara yükseldi. Miktar bazında ihracat ise mayısta yüzde 3,8 artarak 10,5 milyon ton oldu. İhracatta artış Kasım 2016 tarihinden itibaren, son bir buçuk yıldır kesintisiz sürerken, son 8 aydan bu yana da çift haneli olarak gerçekleşti. Yılın ilk 5 ayında ihracat yüzde 9,3 artışla 69 milyar dolara çıkarken, son 12 ayda ise bir önceki yıla göre yüzde 10,1 artışla 161,7 milyar dolar olarak gerçekleşti.

OTOMOTİV YİNE LİDER

Mayıs ayında sektörel bazda en fazla ihracatı her zaman olduğu gibi 2,8 milyar dolarla otomotiv yaptı. Otomotivde artış bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,9 oldu. Bu sektörü 1,49 milyar dolarla Hazır giyim ve Konfeksiyon ile 1,46 milyar dolarla Kimyevi Maddeler sektörleri takip etti. Mayıs ayında en fazla ihracat artışı yaşayan sektörler yüzde 65,8 ile Yaş Meyve ve Sebze, yüzde 44,3 ile Savunma ve Havacılık Sanayii ve yüzde 25,8 ile Demir ve Demir Dışı Metaller oldu. Genele bakıldığında tarım ihracatı yüzde 13,6 sanayi ürünleri ihracatı yüzde 12,6 artarken, madencilik ürünleri ihracatı yüzde 3,3 azaldı.

DÖVİZDE YAŞANAN GELİŞMELER MANİDAR

Haziranda yapılacak TİM Genel Kurulu nedeniyle ihracat rakamlarını Başkan sıfatıyla son kez açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, son açıklamanın da rekor olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Son dönemde döviz kurlarında ciddi spekülatif ortam oluştuğunu belirten Büyükekşi, şöyle devam etti:

"İhracatçılar olarak döviz kurlarında bu denli yüksek oynaklığın olmamasını arzuluyoruz. İnanıyoruz ki, seçimlerin ardından yeni Hükümetimiz kurulacak. Merkez Bankamızın alacağı önlemlerle, kurlarda yaşanan bu yüksek oynaklık sona erecek. Türkiye olarak ihracatta rekorlar kırdığımız, açıklanan yeni yatırım teşvikleriyle ülkemizin geleceğine yatırım yaptığımız bir ortamdayız. Büyümede de benzer birçok ülkeyi geride bıraktık.

Tam da bu dönemde döviz kurlarında yaşanan bu gelişmeler son derece manidar. Türkiye’nin ekonomik gerçekleriyle asla bağdaşmıyor.”

  • BU YIL DA HER AY REKOR KIRACAĞIZ
  • Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de, ihracatçıların ekonomiyi sırtlamaya ve Türkiye’yi büyütmeye devam ettiğini söyleyerek, geçen yıl başlatılan ihracat ve büyüme seferberliği ile ihracat desteklerini 3 kat artırarak başarılı yıl geçirdikleri söyledi. “Bu yıl da her ay rekor kıracağız demiştik ve ihracatçılarımız her ay rekorları yeniliyor” diyen Zeybekci, “2018 son çeyreğinde daha da güzel rakamlar açıklayacağız, ihracatçılarımıza her türlü desteği veriyoruz” mesajını verdi.

154 ÜLKE VE BÖLGEYE İHRACAT YÜKSELDİ

İhracat pazarlarına bakıldığında mayıs ayında 154 ülke ve bölgeye ihracat arttı. En fazla ihracat yapılan ülkelerden Almanya’ya yüzde 10,2, İngiltere’ye yüzde 13 artış kaydedildi. Ülke grubu bazında bakıldığında mayısta AB’ye ihracat yüzde 18,8 artarken, AB’nin ihracatımızdaki payı yüzde 51,6 oldu. Ayrıca ihracat, Afrika’ya yüzde 27,7; Bağımsız Devletler Topluluğu’na da yüzde 14,1 arttı.

#İhracat
#Rekor
6 yıl önce