|

200 bin ziyaretçi çekti

70 milyon lira yatırımla kurulan Şanlıurfa Kent Müzesi'ni, bir buçuk yılda 200 bin kişi ziyaret etti. 5 bin eserin sergilendiği müzenin gelecek yıl 400 bin ziyaretçi çekmesi bekleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/12/2016 Pazar
Güncelleme: 00:59 - 11/12/2016 Pazar
Yeni Şafak

Köklü bir tarihe ve kültüre sahip olan Türkiye; müze turizminde dünya ile mukayese edildiğinde zayıf bir konumda olduğu görülüyor. Bu açığı kapatmak için hem kamu eliyle yatırımlar yapılıyor hem de özel sektör girişimcilerine önemli destekler veriliyor. Türkiye'nin müzelerinden elde ettiği gelir 435 milyon civarında. Ülkemizdeki müzeler toplamda yılda 10 milyon 500 bin ziyaretçi çekiyor. En çok ziyaret edilen yerlerden Ayasofya, yılda 4 milyon turisti ağırlıyor. Dünyada en çok ziyaretçi çeken Louvre Müzesi'ni ise yıllık yaklaşık 10 milyon kişi ziyaret ediyor.



70 MİLYON LİRALIK YATIRIM


Türkiye'nin müze turizmi alanındaki yatırımlarından biri de Şanlıurfa'da yapıldı. 70 milyon liralık yatırımla kurulan Şanlıurfa Kent Müzesi'nde, 60 bin metrekare alanda hem tarihi hem de çağdaş sanat eserleri sergileniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mayıs 2015'te açılışını gerçekleştirdiği Şanlıurfa Kent Müzesi, şimdiye kadar 200 bin turist çekti. Görüştüğümüz Müze yetkilisi, yaşanan sıkıntılara rağmen bu rakamın iyi bir seviye olduğunu ifade etti.



HEDEF YILDA 400 BİN ZİYARETÇİ


Bölgede yaşanan olaylardan Şanlıurfa'nın hiç etkilenmediğini dile getiren yetkili, önümüzdeki yıl için 400 bin turistin gelmesini hedeflediklerini vurguladı. Bölgenin tarihini ve değerlerini yansıtan müzeye rağbetin çok fazla olduğunu anlatan müze sorumlusu, Şanlıurfa'nın güvenli bir şehir olduğunu ve gelen ziyaretçilerin otel, konaklama gezme anlamında hiç bir sıkıntı yaşamadığını söyledi.



Dünyanın en eski eserleri burada


Şanlıurfa Kent Müzesi, Türkiye'nin en büyük müze kompleksi özelliği taşıyor. Dünyanın en eski tapınağı Göbeklitepe'ye ait eserlerin de sergilendiği müzede, insan boyutlarında yapılmış dünyanın en eski heykeli (Urfa man) ile amazon kadınlarının mozaiği resmedilmiş tek eserini bir arada görmek mümkün. Bölgede yapılan kazılardan ortaya çıkan yaklaşık 5 bin eseri sergilediklerini belirten Şanlıurfa Kent Müzesi Müdürü Celal Uludağ, kendi müzelerine kayıtlı yaklaşık 60 bin eserin de depolarda muhafaza edildiği ve sergilenmeyi beklediği bilgisini paylaşıyor bizimle. Uludağ, hem sergiledikleri hem de sergilemeyi bekleyen eserlerden oluşan zengin bir kültür ve tarih hazinesinin yeni ziyaretçilerini beklediklerini kaydetti.


#Şanlıurfa Kent Müzesi
#Louvre Müzesi
7 yıl önce