|

21 milyon konut ihtiyacı var

Türkiye’de her yıl artan nüfusla birlikte konut ihtiyacı da yükseliyor. Geçen yıl 630 bin nüfus artışına karşın, 600 bin konut üretildiğini belirten uzmanlar, 21 milyon adet konuta ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Her yıl artan konut ihtiyacı ise 30 bin adet.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/05/2015 Cuma
Güncelleme: 20:52 - 7/05/2015 Perşembe
Yeni Şafak

77 milyon nüfuslu Türkiye'de nüfusla birlikte konut ihtiyacı da artıyor. Uzmanlar, Türkiye genelinde 21 milyon adet konuta ihtiyaç olduğunu belirtiyorlar. Bu durum, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine de yansıyor. Buna göre, bu yıl Mart ayında 116 bin 30 adet konut satılırken, bir önceki yılın aynı ayına göre artış yüzde 32.4 oldu.



ZORUNLU İHTİYAÇ


Türkiye'de sektörün durumu Yapı - Endüstri Merkezi'nde (YEM) düzenlenen “Pazarlama Argümanı Olarak Kullanılan Mimari Kavramlar” başlıklı panelde de masaya yatırıldı. Panelde konuşan KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, Türkiye nüfusu ile konut ihtiyacını karşılaştırarak, ilginç tespitlerde bulundu.



YABANCI ATAĞI


Türkiye'de 21 milyon konuta ihtiyaç olduğunu belirten Ömer Faruk Çelik, “Geçen yıl 630 bin nüfus artışı yaşandı. Buna karşılık 600 bin adet konut yapıldı. Rakamlardan da anlaşılacağı üzere her yıl 30 bin adet konut açığımız var. Buna karşın İstanbul'da 100 bin konut ihtiyacı olmasına rağmen, 123 bin adet konut üretildi. 23 bin adet konut fazlalığımız var” dedi. Geçen yıl 37 bin adet konutun aralarında İngiltere, Almanya, Suudi Arabistan ve Kuveytli yatırımcıların bulunduğu yabancılara satıldığına dikkat çeken Çelik, “Yabancıların bu konutları yatırım amaçlı aldılar" diye konuştu.



Yüksek standartlı lüks konut


Panelde konuşan Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ece Ceylan Baba ise, proje lansmanlarında sıkça duymaya başlanılan Loft kavramını değerlendirdi. Ece Ceylan Baba, şunları söyledi: “Estetik yönüyle, alternatif yaşam tarzı arayan orta ve üst sınıflara hitap eden bir lüks konut tipi. Ne var ki, yapıların fiziki özellikleri dikkate alındığında gerçeklikte çok da fazla bir karşılığının olmadığı görülüyor."







#konut alımı
#emlak
#Ömer Faruk Çelik
9 yıl önce