|

3 ihtisas bölgesi 3 bin kişiye iş kapısı olacak

Jeotermal enerjinin ısıtma gücünden faydalanmak isteyen kamu ve özel sektör yaptığı işbirliği ile 3 ihtisas bölgesi kurulması için harekete geçti. Üç yıl içerisinde 3 bin kişiye doğrudan istihdam sağlanması hedeflenen proje ile tarımsal kalkınma; termal turizm, konut ısıtması ile karbondioksit üretimi alanlarında da yüksek verim alınması planlanıyor.

Arzu Kurum
04:00 - 14/01/2019 Pazartesi
Güncelleme: 01:00 - 14/01/2019 Pazartesi
Yeni Şafak
Üç yıl içerisinde 3 bin kişiye doğrudan istihdam sağlandı
Üç yıl içerisinde 3 bin kişiye doğrudan istihdam sağlandı

Son yıllarda verilen devlet desteği ile yatırımların hızlandığı jeotermal enerji sektöründe kullanım alanı daha da genişleyecek. Jeotermalin ısıtma gücünden yararlanmak isteyen kamu ve özel sektör yaptığı işbirliği ile 3 ihtisas bölgesi kurulması için düğmeye bastı.

Üç yıl içerisinde 3 bin kişiye doğrudan istihdam sağlanması hedeflenen proje ile tarımsal kalkınma, termal turizm, konut ısıtması ile karbondioksit üretimi alanlarında da yüksek verim alınması planlanıyor.

ÜRETİMDE ARTIŞ KAYDEDİLDİ

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ali Kındap’ın verdiği bilgiye göre; 2018 yılında Türkiye’de jeotermal kaynaklardan üretilen elektrik miktarı, bir önceki yıla göre yüzde 30 artışla 6 milyar 894 milyon 164 bin kilovatsaat seviyesine ulaştı. Jeotermal elektrik santrallerinin (JES) toplam elektrik üretimi içindeki payı yüzde 1.82’den yüzde 2.35 seviyesine yükseldi.

Kındap, dünya toplam kurulu güç sıralamasında dördüncülüğünü koruyan Türkiye’nin 2020 yılına kadar 2 bin MWe güce erişmeyi hedeflediğini söyledi.
JESDER’in, jeotermalin ısıtma gücünden yararlanmak için Jeotermal İhtisas Sera Bölgeleri projesini geliştirdiğini anlatan Ali Kındap, Denizli Sarayköy’de Zorlu Enerji’nin jeotermal elektrik santralinden çıkan atık su ile ısıtılacak seranın altyapı çalışmalarının tamamlandığını belirtti.

%80’İ DEVLET TARAFINDAN

Sarayköy’de 650 dönümlük alanda kurulan Jeotermal İhtisas Sera Bölgesinde 2 bin kişi istihdam edileceğini ifade eden Kındap, JESDER, Manisa Alaşehir’de bin 347 dönümlük alanda kurulacak Jeotermal İhtisas Sera Bölgesi için de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve ilgili kamu kurumları ile çalışma başlattığını söyledi.
Kındap, altyapı yatırımlarının yaklaşık yüzde 80’i devlet tarafından gerçekleştirilen bölgenin, jeotermal santral santrallerinin tedarik ettiği sıcak suyla ısınacağını aktardı.
Kındap, öte yandan Aydın Efeler'de de 650 dönümlük bir alanda kurulacak sera bölgesi için de çalışmaların sürdürüldüğünü paylaştı. Türkiye’de bir ilk niteliği taşıyan projenin istihdama büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Ali Kındap, “
Kurulmakta olan 3 Jeotermal İhtisas Sera Bölgesi, yaklaşık 3 bin kişiye istihdam sağlayacak
” dedi. Ali Kındap, çalışmanın Türkiye’nin tarımdaki kurutma kapasitesini ve kuru meyve ihracatını artıracağına da dikkat çekti.

6 MİLYON KONUT ISITILABİLİR

  • Jeotermal kaynakların hem elektrik üretiminde hem ısıtmada kullanılabildiğini belirten Kındap, “Türkiye, ısıtmasının büyük kısmını da jeotermal kaynaklar aracılığıyla karşılama olanağına sahiptir” değerlendirmesinde bulundu. Türkiye’de bugün 100 bin konutun jeotermal kaynaklarla ısıtıldığına dikkati çeken Ali Kındap, Türkiye’nin potansiyelinin çok daha büyük olduğunu vurgulayarak; batı bölgelerindeki 30 bin megavatlık potansiyelin 6 milyon konutun ısıtmasını sağlayabileceğini sözlerine ekledi.
#​Jeotermal
#Türkiye
5 yıl önce