|

47 milyarlık borç gecikti

Bankaların sorunlu kredilerini satın alan varlık yönetim şirketleri, 2015'te borç yapılandırma ile 500 bin vatandaşı borçtan kurtardı. Dernek Başkan Vekili Hilmi Güvenal, tahsili gecikmiş alacakları geçen yılı 47 milyar liradan kapattığını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/01/2016 Cuma
Güncelleme: 22:00 - 28/01/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Varlık Yönetimi Şirketleri Derneği (VYŞ) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hilmi Güvenal, tahsili gecikmiş alacak portföy satışının 2015'te 1,9 milyar lirada kaldığını, tahsili gecikmiş alacağın ise yılı 47 milyar liradan kapattığını söyledi. Derneğin 2015 yılı değerlendirme ve 2016 öngörülerine ilişkin düzenlenen basınla sohbet toplantısı, VYŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Tengiz, Hilmi Güvenal ve VYŞ Genel Sekreteri Oğuz Bulut'un katılımı ile gerçekleşti. Güvenal, burada yaptığı konuşmada, varlık yönetim şirketlerinin nasıl çalıştığını anlattı. Bankaların sattığı tahsili gecikmiş kredi portföyünün 2-3 yıl hukuki takipten sonra tahsil edilememiş binlerce dosyadan oluştuğunu aktaran Güvenal, kendilerinin varlık yönetim şirketleri olarak telefon, posta ve mesajı kullanarak 5-7 yıl içinde kredi borçlusu vatandaşın yüzde 50'sine ulaştıklarını kaydetti.



Güvenal, yaklaşık 2 milyon kişinin kendi sistemlerinde, 2 milyon kişinin de bankalarda temerrütte olduğu düşünülürse 4 milyon kişiyi ilgilendiren bir konudan bahsedildiğini dile getirdi. Kredi borçlularının çoğunun işsiz ve gelirlerinden fazla borçlandıkları için sadece yüzde 50'sinin zaman içinde borcunu ödeyebildiğini belirten Güvenal, “Varlık yönetim şirketleri elde ettikleri gelirin yaklaşık yüzde 50'sini peşinen portföyü satın almak, yüzde 25-30'unu da masrafları karşılamak için kullanır. Faiz ve marj için yüzde 20-25'lik marj kalır" ifadelerin ikullandı.





Vadeleri 5 yıla çıkıyor


VYŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Tengiz ise dernek ve sektör hakkında bilgi verdi. Dünyada Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) otoritesinin altında olan tek sektör olduklarını belirten Tengiz, dünyanın hiç bir yerinde varlık yönetim şirketlerinin BDDK tarafından denetlenip düzenlenmediğini kaydetti. Tengiz, aldıkları batık kredilerin geri ödenmesi için yaptıkları vadelerin 5 yıla kadar çıktığını aktararak, “Bize borçlu olan adamın sadece bize borcu yok. Mahalledeki bakkala, kasaba, elektrik idaresine, doğalgaza, şuna buna da borcu var. Dolayısıyla o adam adres değiştiriyorsa, gittiği adreste muhtemelen kendi adına elektrik su bağlatmıyor. Ya karısının ya çocuğunun ya da akrabasının adına bağlatıyor” şeklinde konuştu. Dernek olarak Finansal Kurumlar Birliği'ne (FKB) üye olmaları konusunda henüz bir gelişme olmadığını anlatan Tengiz, bunun için kanun değişikliği gerektiğini dile getirdi.



Suriye sebebiyle sorun olabilir


Bireylerin borcunu ödemesi ile takipten çıktığını söyleyen Himvi Güvenal, ancak Güneydoğu'da Suriye ve Irak ile iş yapan iş adamlarının işleri zikzaklar çizdiği için ticari kredilerde sorun olabileceğini kaydetti. Bankacılık sektöründe 2014'te 33-34 milyar tahsili gecikmiş alacak varken, bankaların 6 milyar liralık satış yaptığı bilgisini veren Güvenal, bankacılık sektörünün 2014 yılını 36 milyar liralık alacak ile kapattığını söyledi.



Bankalar 7 milyarlık kısmı satar


Faizlerin de yükseldiğine işaret eden Hilmi Güvenal, bunun maliyetleri artırdığını vurgu yaptı. Güvenal, şöyle devam etti: "Kredi faizlerinin yüzde 11'den yüzde 14-15'lere çıkması dolayısıyla maliyetlerimize büyük bir yük. Bankalarda alacaklar birden bire 36 milyar liradan 47 milyar liraya çıkınca bunların hepsine karşılık ayırmak mümkün olmadı. Bankalardan bu yıl 7 milyar liralık satış beklenebilir.”



#Hilmi Güvenal
#Varlık Yönetimi Şirketleri Derneği
#portföy satışı
8 yıl önce