|

5G’ye ilk geçen ülkelerden olacağız

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve dünya telekom sektörünün Silikon Vadisi olan ABD merkezli ONF arasındaki anlaşma ile 5G teknolojilerini ilk test eden ülkelerden biri Türkiye olacak. Barcelona’daki GSMA Mobil Dünya Kongresi’nde imzalanan işbirliği sayesinde Türkiye, 2020 yılında başlayacak 5G’ye geçiş sürecinde yer alan ilk ülkelerden biri olacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/02/2018 Çarşamba
Güncelleme: 00:58 - 28/02/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Tambu’nun indirilme sayısının 5 milyona ulaşması vesilesiyle Bakanı Arslan’ın katılımı ile GSMA’de pasta kesildi.
Tambu’nun indirilme sayısının 5 milyona ulaşması vesilesiyle Bakanı Arslan’ın katılımı ile GSMA’de pasta kesildi.

5G ve ötesi teknolojilerde uluslararası sahada söz sahibi olmayı hedefleyen Türkiye, önemli bir uluslararası adım attı. Evrensel Hizmet Projesiyle, ülkenin kırsal bölgelerinde kapsama yetersizliğini gidererek mobil yaygınlığını arttırmayı hedefleyen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, yeni nesil iletişim teknolojilerinin geliştirilmesinde dünyanın önemli oyuncularından ABD merkezli ONF (Open Networking Foundation) ile bir işbirliği anlaşması imzaladı.

TÜRK TELEKOM ONF'YE GİRDİ

Bu anlaşma ile Google, AT&T, Deutsche Telecom, Verizon, Telefonica, Comcast, NTT ve China Unicom gibi dünya devlerinin üyesi olduğu ONF’de geliştirilen yeni nesil iletişim teknolojileri, dünyada ilk kez Türkiye’de test edilerek, hayata geçirilecek. Böylece Türkiye, Türk Telekom’un da yönetim kurulunda yer aldığı ONF’de geliştirilen, başta 5G olmak üzere yeni nesil iletişim teknolojilerinin geliştirilmesi ve üretilmesinde önemli bir avantaj elde edecek.

SAHA ÇALIŞMASI TÜRKİYE’DE

Türk Telekom’un uygulayıcı kuruluş olarak yer aldığı işbirliği anlaşması, Barcelona’da gerçekleşen GSMA Mobil Dünya Kongresi 2018’de, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın himayesinde ONF Direktörü Guru Parulkar ile Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürü Ensar Kılıç arasında imzalandı. İmza törenine Türk Telekom CEO’su Paul Doany, BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan, Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan ve Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça katıldı. Bu işbirliğiyle 5G’nin temelini oluşturan şebeke yönetim ve merkezi işletim kısmının (M-CORD) geliştirilmesi, baz istasyonu kaynaklarının gerçek zamanlı programlanabilir şekilde yönetilmesi (ProgRAN) alanlarında test çalışmaları ilk olarak ülkemizde yapılacak.

Sağlıktan haberleşmeye tüm hizmetler mobilden

Barcelona’daki Mobil Dünya Kongresi 2018’de, Haberleşme Genel Müdürlüğü ile ONF arasındaki protokol imza töreninde konuşan Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, 5G sayesinde sağlıktan endüstriye, güvenlikten afet ve acil durum haberleşmesine kadar birçok sektörde hizmetleri eriştirme şansı yakalayacaklarını anlattı. Bakan Arslan, bu kapsamda yapılan işbirliğiyle yapay zekanın da kullanıldığı uygulamaların katkısıyla insan ve toplum hayatına yönelik yenilikçi, gelişmiş ve kaliteli hizmet sunmanın mümkün hale geleceğini bildirdi.

5G YARIŞINDA ÖNE ÇIKARACAK

Türkiye’den Türk Telekom’un da 15 ortak üyesinden birisi olduğunu, toplamda 140’dan fazla operatör ve üretici üyeye sahip bir mekanizmaya imzalanan mutabakat bildirisi ile ortaklık sürecini başlatacaklarını dile getiren Arslan, dünyada bu teknolojileri ilk kez sahada test ederek, geliştiren öncü ülkelerden biri olunacağını ifade etti. Arslan, özellikle 5G’de Türkiye olarak yarışta ön plana çıkacakları dile getirdi.


Türk Telekom’da gizli saklı bir şey yok

CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu’nun Türk Telekom’a devlet tarafından el koyulacağı ve şirkete bilanço makyajlaması yapıldığına yönelik iddialarının sorulduğu Bakan Arslan soruyu şöyle cevapladı: “Herkes biliyor ki, Türk Telekom borsada kote olan şirket. Türk Telekom’un bütün iş ve işlemleri, bütün finansal yapısı, ilgili uzmanların rahatlıkla erişebildiği bir durumda. Hiçbir şekilde hiçbir şeyi gizli, saklı yapmıyor, yapma şansı da yok. Dolayısıyla Türk Telekom’un hiçbir şeyi gizleme ve makyajlama durumu yok .”

3 Bin yerleşime daha genişbant

Bakan Arslan, bugüne kadar yaklaşık 4 bin yerleşim yerine sabit ve mobil genişbant ile ses hizmetini götürdüklerini, gelecek 3 yılda da benzer durumdaki 3 bin yere daha bu hizmetleri sunacaklarını bildirdi.


Argela’nın ABD’deki şirketine yoğun ilgi

Türk Telekom iştiraki Argela’nın ABD’deki şirketi Netsia, geliştirdiği teknolojilerle telekomünikasyon dünyasının kalbinin attığı GSMA Mobil Dünya Kongresi’nde yoğun ilgi gördü. Ulaştırma Bakanı Arslan, GSMA’daki Netsia standını ziyaret ederek şirketin 5G’nin yapısını şekillendiren teknolojilerden olan global ürünü PraogRAN’ın demosunu canlı izledi. ProgRAN, mevcut mobil şebekeyi etkin bir şekilde dilimleyerek yoğun kullanımlı yerlere var olan kapasiteyi daha verimli dağıtabiliyor. ProgRAN teknolojisiyle doğudaki bir ameliyata doktorlar İstanbul’dan hızlı ve etkin bir şekilde müdahele edebilecek.


#5G
#Teknoloji
#Telekomünikasyon
6 yıl önce