|

80’i aşkın ülke Helal Zirvesi’nde

Bu yıl 80’in üzerinde yabancı ülke temsilcisinin katıldığı Dünya Helal Zirvesi ve Helal Expo Fuarı İstanbul’da kapılarını açtı. 40 binden fazla yerli ve yabancı ziyaretçi beklenen fuara helal gıda, finans, turizm, kozmetik, tıp, kimya, ambalaj, makine ve tekstil gibi birçok sektörden 250’yi aşkın ulusal ve uluslararası firma katılım gösteriyor.

Haber Merkezi
04:00 - 30/11/2018 Cuma
Güncelleme: 01:11 - 30/11/2018 Cuma
Yeni Şafak
Dünya Helal Zirvesi ve Helal Expo Fuarı İstanbul’da kapılarını açtı.
Dünya Helal Zirvesi ve Helal Expo Fuarı İstanbul’da kapılarını açtı.

Dünya Helal Zirvesi 2018 ve 6. İslam İşbirliği Teşkilatı Helal Expo Fuarı, yerli ve yabancı paydaşlar ve ziyaretçilerin katılımıyla İstanbul Yenikapı’daki Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde başladı. Dünya Helal Zirvesi ve Helal Expo Fuarı, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, İslam Ülkeleri Standartları ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC), İslam Ticareti Geliştirme Merkezi (ICDT) ve Discover Events iş birliğinde gerçekleştiriliyor. Bu yıl 80’in üzerinde yabancı ülke temsilcisinin katıldığı etkinliğin açılış kurdelesini, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, Filistin Ulusal Ekonomi Bakanı Abeer Odeh, SMIIC Yönetim Kurulu Başkanı Saad Bin Othman Al Kasabi, ICDT Genel Direktörü El Hassane Hzaine, ünlü müzisyen ve hayırsever Yusuf İslam (Cat Stevens) ile bazı protokol üyeleri kesti.

TÜRKİYE’NİN GÜÇLENDİĞİNİN İŞARETİ

Açılışta bir konuşma yapan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, dünyada Müslüman nüfusunun 2 milyara yaklaştığını belirterek, “4 trilyon dolara yakın bir pazar. Tüccar, girişimci, çalışan olmak üzere geniş bir alan var” dedi. Türkiye’nin 3,5 ay önce, adımları yıl başından itibaren atılan bir ekonomik operasyona maruz kaldığını belirten Nebati, “Gerek döviz fiyatlarındaki gevşemeler, gerek bankadaki (faiz) oranların düşmesi ve gerek piyasaların kendisini hızlı bir şekilde regüle etmesiyle bu sıkıntıları atlattık” ifadelerini kullandı. Nebati, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün geldiğimiz nokta Türkiye’nin dünya ülkeleri içerisindeki liderliğini pekiştiren bir durum. Türkiye güçleniyor, zenginleşiyor ve özellikle İslam dünyası için elzem olan helal kazanma ve helal yaşama konusundaki programları da inşa ediyor.”


SORUMLU KURUM ‘HAK’

Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur da zirve açılışındaki konuşmasında, Ticaret Bakanlığının ilgili kurumu Helal Akreditasyon Kurumu’nu (HAK) kısa zaman önce kurduklarını anımsatarak, HAK’ın Türkiye’de helal akreditasyonda sorumlu tek kurum olacağını ifade etti. Uluslararası alanda kabul görmüş standartların önemine dikkati çeken Batur, “Bu standartlar sayesinde küresel düzeyde ticaret ilişkilerinin kuralları tanımlanıyor. Bu ilişkiler kolaylaşıyor, yeni pazarlara giriş fırsatları ortaya çıkıyor” dedi.

  • İSLAM ÜLKELERİYLE TÜRKİYE’NİN TİCARETİ DAHA DA ARTACAK
  • ICDT Genel Direktörü El Hassane Hzaine, Türkiye’nin İslam ülkeleri ile ticaretinin arttığını dile getirdi. Hzaine, “Türkiye ekonomisi, diğer İslam ülkelerine örnek oluyor. Önümüzdeki yıllarda daha da gelişeceğine inanıyorum. Türkiye’nin İslam ülkeleri ile ticareti daha da artacaktır” dedi. SMIIC Yönetim Kurulu Başkanı Saad Bin Othman Al Kasabi ise, İslam standartlarının çok önemli olduğunu belirterek, bu fuarın da söz konusu standartların hayata geçirilmesi için katkı sağladığını aktardı.

250’nin üzerinde firma katılıyor

 Helal Expo Fuarı’na helal gıda, finans, turizm, kozmetik, tıp, kimya, ambalaj, makine ve tekstil gibi birçok sektörden 250’yi aşkın ulusal ve uluslararası firma katılıyor. Uluslararası katılımcı ülke sayısının her geçen yıl arttığı Helal Expo’nun yüzde 40’ını yabancı katılımcılar oluşturuyor. Fuarda, “ülke pavilyonları” çatısı altında şirketler, çoğunluğu gıda, gıda yan sanayi, kozmetik ve turizm sektörlerinden oluşan ürün ve hizmet gruplarını sergiliyor.

  • Fuara Orta Doğu, Orta ve Batı Avrupa, Balkanlar ve Afrika başta olmak üzere tüm dünyadaki hedef pazarlardan 500’den fazla satın alma profesyoneli de yer alıyor. 2 Aralık’a kadar sürecek etkinliğe, 40 binden fazla yerli ve yabancı ziyaretçi bekleniyor. Toplamda 4 trilyon doları aşan ve gelecek 5 yıl içinde yıllık yüzde 5-10 oranında artması beklenen sektörün, 2 trilyon dolarını finans, 1 trilyon dolarını gıda, 250 milyar dolarını turizm, 750 milyar dolarını da diğer sektörler oluşturuyor.
#Dünya Helal Zirvesi
#Helal Expo Fuarı İstanbul
5 yıl önce