|

Acil gönderi para basıyor

Vatandaşın ve şirketlerin acil durumda sıkça başvurduğu motorlu kurye işinde kazançlar, 20 bin lirayı buluyor. Kilometre başına ücret alınan sektörde, Kadıköy’den Beylikdüzü’ne VIP hizmet adı altında bir evrak 272; paket 707 liraya gidebiliyor. Kazancı duyanın kaçak çalıştığı piyasada dolandırıcılık da kol geziyor.

Orhan Orhun Ünal
04:00 - 16/10/2018 Salı
Güncelleme: 11:59 - 16/10/2018 Salı
Yeni Şafak
Zaman darlığı 20 bin TL kazandırıyor.
Zaman darlığı 20 bin TL kazandırıyor.
ORHAN ORHUN ÜNAL- SERBEST PİYASA

Şirketler arası evrak getir götür işlerinin artması sayesinde kuryeler para basıyor. Kaçak çalışanların 20 bin lirayı bulan aylık kazancı neredeyse orta düzey şirketin CEO maaşı ile yarışıyor. 24 saatin bile yetmediği günümüz dünyasında artık gönderiler için motorsikletli kuryeler tercih ediliyor. Sadece İstanbul’da yüzlerce işletme ve binlerce kişi bu işi yapıyor veya yaptığını iddia ediyor. Sektördeki fiyatlar, dudak uçuklatınca motoru kapan internete ilan vererek bu işe talip oluyor. Denetimsiz ve dolandırıcılığa açık bir piyasa da karşımıza çıkıyor. ‘Biz de onu karşısına çıkalım’ diyerek habere son sürat başlıyoruz.

HIZLI TESLİMATA SON SÜRAT TARİFE

Sektördeki denetimsizlik rakamlara da yansıyor. Motorlu kuryede en kısa mesafe 20, uzak mesafede kilometre başı 1,70 lira olarak hesaplanıyor. Bazı işletmelerin internet sitesinde mesafe hesabı yapabiliyorsunuz. Mesela Acıbadem’den 4. Levent’e evrak göndermek isterseniz 3 saati bulan normal hizmet 32 ,2 saatlik 64, 60 dakikalık VIP ise 128 lira. Aynı evrak Kadıköy’den Beylikdüzüne gitmek isterse süper hızlı olanda rakam 272 liraya çıkıyor. Fiyat şirkete göre değişiyor.

KADIKÖY’DEN BEYLİKDÜZÜ’NE 707 TL

Paket yollarsanız 136; ekspres gönderide ise 544 lira oluyor. Koli için rakam, son sürat gönderide 707 lira oluyor. Tabii bunlar işletmelerin verdiği rakamlar. Aynı teslim için 50 lira isteyen de var. Öğrendiğimize göre işini tutturanlar yoğunluktan nefes bile alamıyor. Verilen hizmetin en az yüzde 80’inin net kâr olarak haneye yazıldığını işitiyoruz.

MÜŞTERİSİ BOL SERMAYESİ AZ

Sektördeki şirketlerden bir yetkili, “Kolay para kazanmak isteyenler, çok rahat bu işi yapar” diyor ve devam ediyor: “İnternete ilan verip müşteri bekliyorsun. Kişiler önce kendisi başlıyor, tutturursa yanına eleman alıyor. Ortalama 100 liralık gönderide 80 lirayı direkt cebe indiriyorlar. İki iş alınca günü 160, ayı da 4 bin 800 liradan kapatıyor. Pazardaki rakamlar kurumsal işletmeler için yüzbinlerce lira iken bu işi tek yapanlarda gelir 15-20 bin lira civarında.”

ESNAFTAN İŞ BAĞLA

Piyasada kayıtdışı çalışanlar; özellikle avukatlık büroları, vize şirketleri ve muhasebecilerden yoğun talep olduğunu söylüyor. Kendi bölgelerine yakın yerlerdeki birçok firmayı bağladıktan sonra uygun fiyata da anlaşarak işlerini büyütmüşler. Çevre esnaf bile işin içindeymiş bizden söylemesi.


Bilgilerini muhakkak almalısınız

Ağaoğlu, “Tüketicilerin kullandıkları kuryelerin ticaret sicil numarası, unvan, adres, sabit telefon gibi bilgilerini alması gerekiyor. Bir de internette ilk karşısına çıkan sponsorlu içeriklere tenezzül etmemesi gerekiyor” diyor. Ağaoğlu, gerekli bilgileri almayan kişilerin bir sorunda mahkemede herhangi bir hak edemeyeceğini bu sebeple bahsettiği bilgilerin muhakkak alınması hususunda tüketicileri uyarıyor.

Zaman darlığı 20 bin TL kazandırıyor

Bu işi tek başına yapan birinin sadece 10 kadar işletme ile çalışıp ayda 5 ila 20 bin lira arasında kazanması mümkün. Sadece son birkaç ayda motorlu kuryelerle ilgili çıkan haberlerde ise kaybolan eşyalar, hırsızlık olayları artan şikayetlerin başında geliyor. Geçtiğimiz ay Şişli’de taşıdığı pakette uyuşturucu ile yakalanan kurye, içinde ne olduğunu bilmediğini iddia etmişti.

  • BU İŞİ YAPMAK İÇİN BELGESİ OLMALI
  • Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, bu işi yapanların izin belgesinin bulunması gerektiğini söylüyor. Çoğu kaçak kuryenin ehliyete bile sahip olmadığının altını çizen Ağaoğlu, bireylerin bu kişilere canlarını ya da mallarını teslim etmemesi konusunda uyarıyor. Başkan, bu kişilere verilen dosyaların çoğu zaman geciktiğine dair şikayetlerin sık yaşandığını aktarmayı ihmal etmiyor.

Kasımpatılar

İlgili şirketler ‘Konunun bizimle ilgisi yok, hata yapan başkaları’ diyerek işi yokuşa sürmüştü. Derneğinden bile ‘Şimdi yoğunuz, size döneriz’ cevabını alan kahramanımız orhanorhun, başına geleceklerden habersiz, düz yolda son sürat ilerlemekteydi. Kimsenin üstüne alınmadığı bu düğüm çözülmeliydi. Hatalıya gelince, tüm bunlar kahrolası kasımpatıların yüzünden olmuştu. Gecikince kızdığımız, trafikte hız yapınca eleştirdiğimiz canı pahasına çalışan emekçileri unutmayan bu kardeşinizin son sözü: “Hatalıysam aramızda kalsın.”

#Kurye
#Nakliye
#Acil Gönderi
#Aydın Ağaoğlu
6 yıl önce