|

‘Altın’a Zeytin Dalı

'Zeytin Dalı’ harekatıyla bazı çevrelerin ‘piyasalar etkilenir’ algısının gerçekleşmediğini vurgulayan uzmanlar, aksine Türkiye ekonomisinin istikrarını koruduğunu, altın fiyatlarındaki iniş-çıkışların sınırlı kaldığını söylüyor. Doların TL karşısında değer kaybetmesinin yanı sıra altın da sakin bir seyir izliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/02/2018 Pazartesi
Güncelleme: 00:53 - 5/02/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Doların TL karşısında değer kaybetmesinin yanı sıra altın da sakin bir seyir izliyor.
Doların TL karşısında değer kaybetmesinin yanı sıra altın da sakin bir seyir izliyor.

Afrin’deki terör gruplarına yönelik başlatılan Zeytin Dalı Harekatı’nda olumlu haberlerin gelmesiyle piyasalar Türk ekonomisine olan güveni gösterdi. Borsa yeni rekorları görürken, dolar ise TL karşısında değer kaybını sürdürüyor. Harekatın üzerinden 17 gün geçmesine rağmen sakin bir seyir izleyen altında, operasyonun ilk gününden bu yana sert iniş ve çıkışlar görülmedi. Haftanın son işlem gününde bir miktar düşerek 161 seviyelerinde dengelenen gram altın, hala güvenli liman olma özelliğini koruyor. Doların küresel piyasalarda değer kaybetmesinden pozitif etkilenen altının ons fiyatı bin 331 dolar oldu. Gram altın ise ons altın ve artan jeopolitik risklerin etkisiyle yıla alış ağırlıklı bir seyirle girdi. Bu dönemde tarihi zirvesi olan 165 lirayı 2 defa test ederek yatırımcısına yaklaşık yüzde 2,7 getiri sağladı. Afrin Harekatı ile Türkiye ekonomisine olan güvenin arttığını vurgulayan Uzmanlar, altın fiyatlarındaki iniş-çıkışların sınırlı kaldığını söyledi. Uzmanlar, bazı çevrelerin “ekonomi etkilenir.” eleştiri ise gerçekleşmedi” diyerek, tam tersine piyasalarda daha olumlu rakamları gördüklerini söyledi.

'SAĞLAMLIĞI TEST ETTİ'

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, Afrin Harekatı'nın altın fiyatlarını etkileyecek, dikkat çekecek kadar büyük bir hareketlilik oluşturmadığını, şu an durağan bir seyir izlediğini söyledi. Çavuşculu, “Ülkemizin ekonomisi sağlam. Bir problem yok. Harekatı zaten toplum olarak gönülden destekliyoruz. Ekonomi üzerinde olumsuzluk olsaydı problemler olurdu. Altın yükselirdi, ancak tam tersi oldu. Bu durum ekonomimizdeki sağlamlılığı da test etmiş oldu. Onun için bir problem yok” diye konuştu.

EKONOMİ ETKİLENİR ALGISI TUTMADI

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler, “Ülkemizin birlik ve bütünlüğüne kast edecek saldırıları bertaraf etmek üzere başlanan Zeytin Dalı Harekatı, 17. gününde. Bazı çevrelerin “ekonomi etkilenir.” öngörüsü ve eleştiri ise gerçekleşmedi” diyerek, tam tersine piyasalarda daha olumlu rakamları gördüklerini söyledi. Afrin harekatının altına etkisinin daha sınırlı olduğunu belirten İşler, “Altın fiyatları, şu an yatay bir seyir izliyor. Altın fiyatlarında bir dalgalanma beklemiyorum. Hatta önümüzdeki süreçte fiyatların da düşeceğine inanıyorum” dedi.

GÜN BİRLİK GÜNÜ

“Gün, birlik beraberlik günüdür. Bölgemiz, barış ve huzura yıllardır hasret” diyen işler, şöyle devam etti: “Zeytin Dalı Harekatı’nın yakın coğrafyamızda uzun bir süredir eksik olan barış ve huzurun tesisine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Rabbim, ordumuzu ve askerlerimizi korusun ve muzaffer eylesin."


Önemli bir yükseliş yok

İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Seda Yalçınkaya Özer ise piyasalarda mevcut fiyatların tüm gelişmeleri yansıttığını belirterek, “Afrin operasyonu başladı ve gram altın fiyatlarında önemli bir yükseliş yok. Dolayısıyla operasyonun etkileri ve piyasa yansımaları bu şekilde oluştu. Yukarı yönlü fiyatlama şimdilik görülmüyor” dedi. Altının gram fiyatlamasında ons altın ve dolar kuru hareketinin izlendiğini ifade eden Özer, ortamın sakinleşmesi halinde dolar kurunun 3,73-3,75 bandına doğru gerileyeceğini, bu durumda gram altının 160-158 seviyelerine düşebileceğini bildirdi.

Dolar nereye altın oraya

KapitalFx Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan da, altının gram fiyatı açısından alt bandın 160 lira olduğunu ifada ederek, yıl sonunda hem altının ons fiyatı hem de dolar kurundaki yukarı yönlü trendin devamı ile gram altının da 180 liranın üstünü görebileceğini söyledi.

#altın
#Zeytin Dalı Harekatı
6 yıl önce