|

Bin 882 ürüne ‘sıfır gümrük’

Türkiye’de üretilmeyen bin 882 adet hammaddede gümrük vergileri sıfırlanırken, karar Türk iş adamlarını mutlu etti. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, söz konusu kararın uluslararası rekabette Türk sanayicisine avantaj sağlayacağına dikkat çekerek, “Hem üreticimizin hem ihracatçımızın eli güçlenecek” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/06/2018 Cuma
Güncelleme: 00:55 - 29/06/2018 Cuma
Yeni Şafak
Söz konusu karar uluslararası rekabette Türk sanayicisine avantaj sağlayacak.
Söz konusu karar uluslararası rekabette Türk sanayicisine avantaj sağlayacak.

Ekonomi Bakanlığı Türkiye'de üretilmeyen bin 882 adet hammaddede gümrük vergileri sıfırlandığını açıkladı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Sanayicinin üretim imkânlarının geliştirilmesine yönelik çalışmalar kapsamında, Mükerrer Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile 1 Temmuz itibariyle geçerli olmak üzere ülkemizde üretimi bulunmayan bin 882 adet ham maddede gümrük vergileri sıfırlanmıştır" denildi. Bakanlık aralarında bazı özel tanımlı kimyasal, dokuma, demir-çelik, elektrik-elektronik ürünlerinin yer aldığı karar ile "Sanayicinin düşük maliyetli hammadde temin edebilmesine imkân tanınarak uluslararası alanda rekabetçiliklerinin artırılmasının" hedeflendiği belirtildi.


CARİ AÇIĞI AZALTACAK

Söz konusu karar, Türk iş adamlarını memnut etti. ülkelerin gümrük vergilerini kullanarak rekabet üstünlüğü korumak adına çeşitli önlemler almaya başladığına dikkat çeken İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, şunları kaydetti: "Bu anlamda ekonomi yönetimimizin hamlesi çok doğru oldu. Küresel ticaret savaşlarının kızıştığı bu dönemde, cari açıktaki kara delikleri küçültecek, ezber bozucu bir hamle. Hem üreticimizin hem de ihracatçımızın eli güçlenecek. Bu kararın hem iç piyasaya hem de ihracatımıza önemli katkı sağlayacağı kanaatindeyiz. Çünkü bu ham maddelerle iç piyasada üretilen ürünlerin fiyatları aşağı düşecek. Aynı zamanda enflasyonla daha etkin mücadele demek. Diğer yandan bu ham maddelerle üretilen komponentleri kullanan ihracatçılarımız da küresel piyasalarda fiyat avantajına kavuşacak. Otomotivden, tekstile kadar ihracatta güçlü olduğumuz fasıllarda rekabet gücümüz daha da artacak."

  • KÜRESEL REKABET ADINA AVANTAJ
  • İTO Başkanı Avdagiç, yazılı açıklamasında, Türkiye’de üretilmeyen bazı özel tanımlı kimyasal, dokuma, demir-çelik ve elektrik-elektronik ürünlerinin yer aldığı bin 882 ham maddenin gümrük vergilerinin sıfırlanması ile sanayicinin ham madde maliyetinin düşeceğini, küresel piyasada önemli bir rekabet avantajı elde edileceğini vurguladı.
#Sanayi
#Üretim
6 yıl önce