|

Bölgesel turizm yeniden canlanır

Türkiye’nin İsrail ve Rusya ile yakaladığı olumlu ilişkiler bu yıl düşük seyreden turizm sektörüne de umut oldu. İsrail’den 1 milyon turist bekleyen sektör temsilcileri, yeni dönemde Mısır’la kurulacak ilişkilerin turizmi daha da hareketlendireceğini belirtiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/06/2016 Çarşamba
Güncelleme: 21:41 - 28/06/2016 Salı
Yeni Şafak

Türkiye'nin İsrail ve Rusya ile ilişkilerinin yeniden normalleşmesi bu yıl nispeten düşük seyreden turizm sektörünü yeniden eski günlerine döndürecek. Türkiye ile İsrail arasında imzalanan anlaşmayı sevinçle karşılayan sektör temsilcileri, İsrailli turistin kısa dönemli, yüksek para harcayan ve plansız tatil yaptığına dikkati çekerek, bu durumun büyük avantaj oluşturduğunu vurguladı. Avrupalı turiste bağımlılığın azalacağını savunan sektör temsilcileri, 2008 öncesi İsrail'den gelen turist sayısı 558 bin iken bu yıl bu sayının 1 milyonu aşması hedefleniyor.



AVRUPALI GİBİ DEĞİL


İsrail ile gelinen noktanın Rusya ile de yakalanmasını temenni ettiklerini söyleyen Turist Rehberleri Birliği Başkanı Zeki Apalı, “Turizm faaliyetlerinin düzgün ilerlemesi için ülkeler arasında ilişkilerin normal seyretmesi gerekiyor” dedi. Apalı, şöyle devam etti: “İsrailli turist tatilde önceden planlama yapamadığı için Avrupalı turistler gibi değil. Bu anlamda İsrail'i daha çok önemsiyorum.”







2016'YI TOPARLAYACAKTIR


Rusya ile görüşmelerin netice verdiğini aktaran Apalı, İsrailli turistin sektörü 2016 yılı için toparlanmasında büyük rol oynayacağını öngördüklerini belirterek, “2017 için sektör olarak eylül, ekim, kasım aylarında ciddi bir atak yapmamız lazım. Apalı, “Avrupa ülkelerinde gerek tanıtım gerekse diğer koşullar olumsuzluklar varsa onların düzeltilmesi gerekiyor. Bunların yapılması halinde 2017 Avrupa turizmini de toparlarız” şeklinde konuştu.



İsrail'le yaşanan gelişmeleri memnuniyetle karşıladıklarını dile getiren Turizm Restaurant Yatırımcıları ve işletmeleri Derneği Başkanı Kaya Demirer ise, yeni turizm yatırımlarının önünün bu sayede açılacağını vurguladı. Demirer, “Türkiye'deki Yahudi vatandaşlarımızın bu konuda memnuniyetle etkileneceklerini düşünüyorum. Onların da ülke içindeki tüketimi ekonomiye canlılık getirecek” ifadelerini kullandı.



Yerlinin tercihi Akdeniz ve Ege


Ramazan Bayramı tatiline yoğun talep olduğunu beliten Tatilsepeti.com Genel Müdürü Koray Küçükyılmaz, sıcaklar dolayısıyla tatilcilerin yoğunlukla Ege ve Akdeniz kıyılarını tercih ettiğini dile getirdi. Belek, Bodrum, Çeşme, Kuşadası ve Side'nin yurt içinde en çok rezervasyon alan bölgeler olduğunu belirten Küçükyılmaz, Marmaris ve Fethiye'nin de çıkış yaptığını aktardı. Yurt dışında ise İtalya, İspanya, Yunanistan ve Yunan adalarının öne çıktığını ifade eden Küçükyılmaz, Yunanistan'ın Thassos Adası'nın 2016 yazının gözde destinasyonu olabileceğini belirtti. Küçükyılmaz, “Türk müşterilerin tatildeki geceleme ortalaması 5-5,5 gün civarında, bayramda da benzer durum gözlemliyoruz” dedi.



Mısır pazarı Da MÜSBET etkiler


İsrail'den 2008'de yaklaşık 600 bin kişinin geldiğini anımsatan Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Timur Bayındır, “Şimdi inşallah yeniden bir toparlanma devresine gireriz" dedi. Rusya ile ilişkilerin düzelme evresine girmesine de sevindiklerini anlatan Bayındır, "Tekrar Ruslar bize gelmek istiyorlardı, gelmeye devam ederler. Mısır ile de aramızın düzelmesinin bize de müsbet etkileri olur” diye konuştu.







1 milyon turist bekleniyor


Anlaşma ile kısa süre ciddi bir toparlanma beklediklerini anlatan Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, "İlk hedef, İsrail pazarında 1 milyon olmalı" dedi. Ayık, otel dışındaki alanları da kullanan İsrailli turistlerin yılın tüm dönemlerinde Türkiye'ye geldiklerini belirtti. Rusya ile olumlu ilişkilere de sevindiklerini anlatan Ayık, “Bu adımların, moral katkısı olacak” dedi.



Otel yatırımında İstanbul lider


Otel yatırımları yılın ilk beş ayında gerilerken, aylık bazda mayıstaki yatırım teşvik belgelerinde yükselme yaşandı. Türkiye Otelciler Birliği açıklamasına göre, İstanbul otel yatırımlarında ilk sırada yer alırken, Antalya uzun bir aradan sonra mayıs ayında teşvik alan iller arasına giremedi. Otel sayısı açısından ise 6 otel ile ilk sırada yer alan İstanbul'u 3 otel ile Trabzon takip etti.





#Turizm sektörü
#İsrail
#Rusya
8 yıl önce