|

Borsa İstanbul uçuyor

ABD’nin Venezuela’da darbe girişimiyle yaşanan siyasi kriz, AB’deki Brexit belirsizliği ve Trump’ın tutarsızlıkları küresel ekonomiyi vururken Borsa İstanbul uçuyor. BIST 100 endeksi dün yüzde 2,7 değer kazanarak 104 bin bandını aştı. Geçtiğimiz günlerde de 2013’ten bu yana borsada en yüksek yabancı alımı gerçekleşmişti.

Burak Karaca
04:00 - 30/01/2019 Çarşamba
Güncelleme: 00:04 - 30/01/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Türkiye ekonomisinde yaşanan dengelenme süreci sürüyor. Küresel ekonomideki politik gerilimler ülke borsalarında sarsıntılara sebep olurken, BIST 100 endeksi yükselişini sürdürüyor. 3 Ocak’ta 87 bin seviyesinde olan borsa, dünü bir önceki güne göre yüzde 2.7 değer kazanarak 104.098 puandan kapattı. Son dönemde yabancı yatırımcının da ilgisi ve istikrar algısı sayesinde, Borsa İstanbul, dünyanın önemli borsalarına göre pozitif ayrıştı.

POLİTİK BELİRSİZLİK PİYASALARI SARSIYOR

Venezuela'da yaşanan siyasi belirsizlik, küresel borsalar ve yatırımcılar için belirsizlik unsuru olmaya devam ediyor. Güney Amerika'da krizin tırmanması, ABD'de hükümetin yılbaşından bu yana kapalı olması, İngiltere'nin Brexit sürecinin çıkmaza girmesi nedeniyle dünya piyasalarında bekle gör politikası hakim durumda.

ABD ve Çin arasındaki ticarette vergi krizine son olarak Huawei geriliminin de eklenmesi piyasalardaki iyimserliği sonlandırdı. Açıklanan dev şirket bilançolarının beklentileri karşılamamasının etkisiyle Dow Jones endeksi yüzde 0,84, S&P 500 endeksi yüzde 0,78 ve Nasdaq yüzde 1,11 değer kaybetti. Brexit belirsizliği ve azalan küresel risk iştahı ile Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,63, İngiltere'de FTSE 100 yüzde 0,91 ve Fransa'da CAC 40 yüzde 0,76 değer kaybetti. Bu negatif görüntü içinde Türkiye, yatırımcıyı sevindiren ender piyasalardan oldu.

YABANCILARIN İSTİKRAR ALGISI ALIM GETİRDİ

  • Tam da bu dönemde, Türkiye ekonomisine güvenin de göstergesi olarak, yabancı yatırımcının borsadan son haftalarda yaptığı peşi sıra alımlar piyasaların yüzünü güldürüyor. Küresel durgunluğun hakim olduğu son günlerde hem yabancı alımları hem de borsadaki yukarı yönlü hareketlilik, dengelenmenin de önemli göstergesi olarak yorumlandı.

FIRSATLAR DÖNEMİ

Döviz kurlarındaki oynaklığın en aza indiği piyasalarda, borsa endeksi ise uzun süre sonra 103 bin seviyesinin üzerini gördü. Ekonomistler, bu dönemin ekonomi yönetimi tarafından iyi yönetilmesi ile risklerin yönetilebilir seviyede kalacağını, fırsatların da değerlendirilebileceğini dile getiriyor.

  • YÜKSELİŞİ DEVAM EDİYOR
  • Dünya borsaları, yıl başından bugüne ABD’deki hükümet krizine odaklanmış durumda. Trump’ın öngörülemez siyasetine, AB ve Çin tarafı ile girdiği çatışmalar eklenince borsalarda tedirginlik hakim. Türkiye’deki piyasalar ise, son dönemde, ‘Güvenli liman’ tabirini hak edecek ölçüde pozitif ayrışarak, yükselişini sürdürüyor. Dün borsa günü 102,560 puandan kapattı.

DÖVİZ KURUNDA DENGELENME SÜRÜYOR

Eylül ayı itibariyle zirveyi görerek akıl almaz seviyelere yükselen dolar ve avroda da dengelenmeyle birlikte düşüş gözlendi. Ortalama yüzde 20 düşüş yaşanan döviz kurlarındaki oynaklıkta son bulunca piyasalara olan güven gözle görülür derecede arttı. Dolar 5,30 seviyelerinde dengelenirken, avro ise 6,10 civarında stabil seyrini sürdürdü. Son 3 ayda yatırımcısında yüzde 3,83 oranında kazanç sağlayan altın ise yine son bir ay içerisinde yüzde 3,06 arttı. Tüm verilerde ortaya çıkan pozitif seyrin sürmesi beklenirken ekonomi kesimi dengelenme sürecinin 2019 yılının ikinci çeyreğinde daha güçlü şekilde hissedileceği konusunda hemfikir oldu.

TÜRKİYE KALKINMAYA CİDDİ KATKILAR SAĞLADI

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölge Direktörü Mirjana Spoljaric Egger, Türkiye’nin küresel, bölgesel ve yerel düzeyde kalkınma hedeflerine ciddi katkılar sağladığını belirtti. Türkiye ile 2019 ve sonrası için ortaklıklarını sürdürmek istediklerini aktaran Egger, “Umarım 2019 ve sonrasında Türkiye’nin cömert katkılarıyla ‘Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaşma yolundaki ortaklığımızı daha da genişletebiliriz” dedi.

  • 87 BİN SEVİYESİNDEN 104 BİN
  • Her geçen gün ekonomik verilerde yaşanan pozitif gelişmeler dengelenme sürecinin güçlü bir şekilde ilerlediğini de açık bir şekilde ortaya koyuyor. 90 bin seviyesinin altında seyreden borsada 2019 yılına girilmesiyle birlikte başlayan yükseliş trendi tüm hızıyla devam ediyor. 3 Ocak günü 87 bin 339 puandan günü kapanan BIST 100 endeksi 23 ocak günü 100 bin 141 ile 100 bin bandını aştı. Borsanın gösterdiği pozitif performans hisse senedi alımı yapan yabancı alıcılarında iştahını kabarttı. 2013 yılından bu yana en yüksek hisse senedi alımı da bu süre içerisinde gerçekleşti. 14 ocak haftasında yabancı yatırımcılar tarafından 711 milyon dolarlık hisse senedi alımı ve 121 milyon dolarlık tahvil bono satışı gerçekleştirdi. Son iki haftada ise hisse senetlerindeki alımlar 826 milyon doları buldu.
#Borsa İstanbul
#BİST
#Yabancı alım
#Rekor
5 yıl önce