|

Borsa Trabzon Limanı’yla coştu

Trabzon Liman İşletmeciliği'nin dün Borsa İstanbul'daki ilk gününde yüzde 20 primle işlem görmeye başlaması, BIST 100 endeksinin de 119 bin 648 puanla rekor kırmasına katkı sağladı. Türkiye’nin ilk halka arz edilen limanı, 97,7 milyon lira değerindeki paya karşılık 614 milyon lira ile rekor talep topladı. Şirketin hisseleri, 'TLMAN' koduyla borsada işlem görecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/01/2018 Perşembe
Güncelleme: 00:57 - 25/01/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Türkiye’nin ilk halka arz edilen limanı, 97,7 milyon lira değerindeki paya karşılık 614 milyon lira ile rekor talep topladı.
Türkiye’nin ilk halka arz edilen limanı, 97,7 milyon lira değerindeki paya karşılık 614 milyon lira ile rekor talep topladı.

Trabzon Limanı'nın halka arzı Borsa İstanbul'a da doping oldu. Dün 119 bin 648 puanla rekor kıran BIST 100 endeksinin bu başarısında önemli bir pay elde eden Trabzon Liman İşletmeciliği AŞ’nin halka arzı vesilesiyle düzenlenen gong töreni; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Albayrak Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Albayrak, Trabzon Liman İşletmeciliği AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Albayrak, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ ve Albayrak Grubu CEO'su Ömer Bolat'ın katılımıyla gerçekleşti. Gong töreniyle aynı saatlerde Borsa İstanbul, 119 bin 195 puan ile tarihi rekorunu tazeledi. Albayrak Grubu’nun 2033 yılı sonuna kadar işletme hakkına sahip olduğu Trabzon Limanı, 97,7 milyon lira değerindeki paya karşılık 614 milyon lira ile rekor talep topladı.

TÜRKİYE’NİN SEMBOLLERİNDEN

Trabzon Limanı hisseleri TLMAN koduyla borsada yer alan hisseler, ilk işlem gününde yüzde 20'lik ciddi bir yükseliş yaşadı. Törende konuşan Bakan Faruk Özlü, Albayrak Grubu’nun üretime odaklı büyümeyle dikkat çektiğini söyledi. Bu halka arzın, liman işletmeciliği alanında bir ilk olmasıyla dikkat çektiğini söyleyen Özlü, arz paylarının tamamının yurt içinde gerçekleşecek olmasının da son derece önemli bulduklarını vurguladı. Trabzon Limanı’nın, büyüyen, gelişen, kalkınan Türkiye’nin sembollerinden biri olduğunu ifade eden Bakan Özlü, limanın ülkemizin dışa açılan pencerelerinden biri olmaya aday olduğunu belirtti.


Trabzon Liman İşletmeciliği'nin gong töreni Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün katılımıyla Borsa İstanbul'da gerçekleşti.
Törende, Borsa İstanbul Yönetim
Kurulu Başkanı Himmet Karadağ (solda) Bakan Özlü'ye hediyesini takdim etti
.
Albayrak Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Nuri Albayrak da (sağda) törende yer aldı.
ALBAYRAK GRUBU İLE PROFESYONELLEŞECEK

“Ülke ekonomimize çok ciddi katkıları bulunan Trabzon Limanı, Albayrak Grubu ile birlikte profesyonel bir işletmecilik yapısına kavuşmuştur” diyen Bakan Özlü, Liman işletmeciliğinin, en stratejik sektörlerden biri haline geldiğini söyledi. Faruk Özlü, Albayrak Grubu’nun Trabzon Limanı’nda farkını ortaya koyduğunu anlatarak, “45 milyon dolar makine parkı yatırımı sayesinde limanın yıllık 4 milyon ton olan elleçleme kapasitesi, 10 milyon tona çıkmıştır” diye konuştu.

DİĞER ŞİRKETLERE MORAL

Borsa İstanbul AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, söz konusu işlemin 2018’in yaklaşık 100 milyon liralık ilk halka arzı olduğunu ifade etti. Beklenenin de üzerinde bir başarıyı yakaladıklarını anlatan Karadağ, Trabzon Limanı'nın sürdürülebilir geliriyle yatırımcılara nitelikli ürün sunduğunu söyledi. Karadağ, “İnşallah bu yapı hem grubun diğer şirketlerine hem de halka arza hazırlanan şirketlerimize büyük bir moral oldu” dedi.

  • ORDUMUZA ANLAMLI MESAJ
  • Trabzon Liman İşletmeciliği AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Albayrak, “Türk Silahlı Kuvvetlerimizin başlatmış olduğu ‘Zeytin Dalı’ harekatında Türk Silahlı Kuvvetlerimize, devletimize ve Suriye’deki kardeşlerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Allah yar ve yardımcıları olsun” dedi. Himmet Karadağ da, Zeytin Dalı Harekatı ile birlikte önceki gün borsanın 118 binin üzerinde kapanış rekoru göstermesinin orduya çok anlamlı bir cevap olduğunu ve dünkü kapanış rekorunun kendilerini çok sevindirdiğini kaydetti.
6 kat talep 10 bin başvuru

Trabzon Liman İşletmeciliği AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Albayrak, törende yaptığı konuşmada Albayrak Grubu olarak ilk borsaya girişlerinin TÜMOSAN traktör fabrikasıyla başladığı bilgisini paylaştı. Albayrak, “İkinci heyecanımız ise kurumsallaşma yolunda önemli bir dönüm noktası olan Trabzon Liman İşletmeciliği için burada bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Grubumuzun göz bebeği olan Trabzon Limanı’na yatırımcılarımızın gösterdiği ilgi için sonsuz teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

DEVAMI GELECEK

Nuri Albayrak, yatırımcıların Trabzon Limanı’nın halka arzına ilgisi Albayrak Grubuna olduğu kadar da ülke ekonomisine olan inancın bir göstergesi olduğunu aktararak, “Albayrak Grubu olarak bu güven ve inanç doğrultusunda Türkiye ekonomisinin büyümesine katkı sağlamaya mümkün olduğunca çok sayıda paydaşa dokunmaya devam edeceğiz. Sermayeyi tabana yayma hedefimiz doğrultusunda bünyemizdeki tüm şirketi halka açmaya kararlıyız. En kısa zamanda Albayrak Grubu’nun bir başka şirketi için burada buluşmayı temenni ediyoruz” diye konuştu. Deniz Yatırım Genel Müdürü Melih Akosman da konuşmasında 614 milyon TL ve 6 katın üzerinde talep toplarken 10 binin üzerinde başvuru ile karşılaştıkları bilgisini paylaştı.

#Trabzon Limanı
#Borsa
#Albayrak Grup
6 yıl önce