|

Borsaya gelin arkanızdayız

Enerjisa’nın halka arzıyla sürecin sektörde büyük bir dönüşüm başlatacağına işaret eden Enerji Bakanı Berat Albayrak, diğer büyük şirketleri de borsaya davet etti. Firmalara seslenen Albayrak, "Sonuna kadar arkalarında olduğumuzu söylemek istiyorum” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/02/2018 Cuma
Güncelleme: 01:16 - 9/02/2018 Cuma
Yeni Şafak
Enerji Bakanı Albayrak, enerji şirketlerine seslendi.
Enerji Bakanı Albayrak, enerji şirketlerine seslendi.

2018’de borsaya açılan üçüncü şirket olan Enerjisa’ya 5.3 kat talep geldi. Piyasa değeri 7.4 milyar lira olan şirkete gelen yoğun talep üzerine yüzde 15 olarak belirlenen yurtiçi tahsis oranı yüzde 24’e çıkarıldı. Sabancı topluluğunun borsada işlem gören 13’üncü şirketi Enerjisa olurken, şirket payları Borsa İstanbul Yıldız Pazar’da ENJSA koduyla işlem görmeye başladı. Gong töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, yatırımcılara önemli mesajlar verdi.

DÜNYA DEVLERİ BURADA

Enerjisa’nın halka arzının da yabancı yatırımcının enerji sektörüne yoğun ilgisini gösteren en güzel örneklerden biri olduğuna dikkat çeken Albayrak, sektörde büyük bir dönüşümün başlangıcı olacağına işaret etti. Albayrak, “Diğer büyük enerji firmalarının da sonuna kadar arkalarında olduğumuzu ve inşallah yakın zamanda onların da halka arzını beklediğimizi ifade etmek istiyorum” dedi.

Albayrak, bugün sadece elektrik dağıtım sektöründe 12 lisanslı şirketin önemli kısmında yabancı yatırımcıların sahip olduğu doğrudan ve dolaylı yatırımın 10 milyar liranın üzerinde olduğunu söyledi. Albayrak, 21 dağıtım bölgesine ayrılarak özelleştirilen elektrik dağıtım ayağında Alman, Japon, Çek ve dünyadan birçok firmanın Türkiye’de yatırımcı bulunduğunu vurguladı.

YABANCI YATIRIMCI PAYI %48'İ AŞTI

Doğalgaz sektöründe ise Avrupa’dan Amerika’ya ve Avustralya’ya kadar 51 yabancı gerçek ve tüzel kişinin faaliyet gösterdiğini anlatan Albayrak, “Akaryakıt sektöründe dünyanın en büyük 10 şirketinden dördü faaliyetlerine uzun yıllardır devam ediyor. Sektördeki yabancı menşeli şirketlerin pazar payı yüzde 48’i aşmış. Rafinaj sektöründe ise bu yılın üçüncü çeyreği bitmeden Azeri SOCAR’ın STAR Rafinerisi de devreye girerek önemli bir yatırım daha hayata geçecek” diye konuştu.

TÜRKİYE’YE YATIRIM YAPAN KAYBETMEZ

Albayrak, yabancı yatırımcılara şöyle seslendi: “Türkiye için menşei ne olursa olsun yatırım yapan her firma Türkiye firmasıdır, bizim firmamızdır. Başta Avrupa olmak üzere yabancı yatırımcıların Türkiye piyasasına girme ya da mevcutların operasyonunu daha da derinleştirme arzusu, ülkemizin vizyonuna duyulan güvenin göstergesidir. Türkiye’ye yatırım yapan hiçbir zaman kaybetmedi. Sağlam ekonomisi, cazip fırsatları ve siyasi istikrarıyla yatırımcılar için her zaman güvenilir bir liman olmaya devam edecek” dedi.

  • Potansiyeli çok önceden gördük
  • Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, “TL bazında en büyük özel sektör halka arzı. Elektrik dağıtımda da ilk halka arz" dedi. Sabancı, "Hükümetimizin yol haritasına güvenerek yola çıktık. 2008 ve 2013'teki özelleştirmelerde Enerjisa önemli yer aldı. Üç bölge ile 9 milyon müşteriye ulaştık.Türkiye'nin her şeyin en iyisine layık olduğu inancıyla çalışıyoruz” diye konuştu.
Şirketlerin piyasa değeri 929 milyar TL

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Enerjisa’nın pay piyasasında işlem gören 405’inci şirket olduğunu belirterek, “Şirketlerimizin bugün itibarıyla yaklaşık piyasa değeri 929 milyar lira. Sermayesinin yüzde 20’sini oluşturan paylar 38 bin 780 yatırımcıya satıldı. Arz edilen payların toplam piyasa değeri de yaklaşık 1,5 milyar lira oldu” dedi.

#Borsa
#BİST
6 yıl önce