|

Büyük görev tamamlandı

Atatürk Havalimanı dün tamamen İstanbul Havalimanı’na taşındı. Buradaki ilk uçuş saat 14.26’da Ankara’ya gerçekleşti. Taşımayı rekor bir sürede tamamladıklarını söyleyen THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, iç hat için 2 saat, dış hat yolcularına ise 3 saat önce havalimanına gelme çağrısı yaptı.

Yasin Yılmaz ve
04:00 - 7/04/2019 Pazar
Güncelleme: 00:36 - 7/04/2019 Pazar
Yeni Şafak
THY, İstanbul Havalimanı'ndan ilk uçuşunu Ankara’ya yaptı.
THY, İstanbul Havalimanı'ndan ilk uçuşunu Ankara’ya yaptı.

Dünyanın en büyük lojistik operasyonu olarak nitelendirilen Atatürk Havalimanı’ndan İstanbul Havalimanı’na taşınma işlemi başarıyla tamamlandı. Türk Hava Yolları ile diğer havayolu şirketlerine ait binlerce parçadan oluşan malzeme ve ekipmanı taşıyan araçlar, konvoy halinde İstanbul Havalimanı’na doğru yol aldı. Atatürk Havalimanı’ndan görevlilerin denetiminde gruplar halinde çıkan araç konvoyu Basın Ekspres yolunu kullandı. İstanbul Havalimanı’na giden araç konvoyu havadan görüntülendi.


13 SAATLİK REKOR

İstanbul Havalimanı’na taşınma operasyonu kapsamında bazı güzergahların trafiğe kapatılmasıyla TIR ve taşıtların seyri hız kazandı. Atatürk Havalimanı’ndan koordineli olarak art arda yola çıkan TIR’lar ve taşıtlar yaklaşık 40 kilometrelik seyrin ardından İstanbul Havalimanı’na ulaştı. Tonlarca malzeme ve araç, nizamiye kapısından geçerek aprona giriş yaptı. Dün sabaha saat 10.00’da taşınma işleminin yüzde 94’ü tamamlandı. Ardından da trafiğe kapalı bütün yollar açıldı ve İstanbul trafiği normal seyrine döndü.

SON UÇUŞ SİNGAPUR’A

Atatürk Havalimanı’ndan son uçuş önceki gece yarısından sonra saat 02.00 da Singapur’a yapıldı. THY’nin Atatürk Havalimanı’nda son uçuşu TK 54 sefer sayılı İstanbul - Singapur seferi oldu. 02.00’da gerçekleşen sefer öncesinde düzenlenen törene Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ve havalimanı yetkilileri katıldı. THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, eşi Tuğçe Saatman ile birlikte yolcularla tek tek ilgilendi. Yolculara biniş kartlarını veren Aycı, ayrıca son uçuşun anısına hazırlanan hatıra biletlerini hediye etti.


SON UÇUŞUN ANONSUNU BAKAN TURHAN YAPTI

Yolcular, düzenlenen kısa veda töreninin ardından uçağa alındı. Atatürk Havalimanı Hava Kontrol Kulesi’ne çıkan Ulaştırma Bakanı Turhan’a THY Genel Müdürü Bilal Ekşi de eşlik etti. Dahili anons sistemi aracılığıyla yolculara hitap eden Bakan Turhan, “Türk Hava Yolları’nın saygıdeğer yolcuları. Bugün tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Sizleri Atatürk Havalimanı’nın tarifeli son yolcuları olarak uğurlamaktan memnuniyet duyuyorum. Hayırlı ve emniyetli yolculuklar dilerim. Dönüşünüzde zafer anıtı, dünyanın en büyük havalimanı olan İstanbul Havalimanı’na iniş yapacaksınız. Tekrar yolcularımıza ve uçuş ekibimize iyi uçuşlar dilerim” dedi.


YENİ EVİMİZDE GÖRÜŞMEK ÜZERE

Turhan daha sonra telsizden uçağın kalkış izini verdi. Kaptan pilot ise Bakan Turhan’a “Yeni evimizde görüşmek üzere” diyerek teşekkür etti. Taşınma işlemini değerlendiren Ulaştırma Bakanı Turhan, “Dünyanın en büyük havalimanı taşınması işlemine şahitlik eden İstanbullulara gösterdikleri hoşgörü için bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi. Atatürk Havalimanı’nda son seferin ardından uçuş bilgi ekranları da karardı.

BİR DEVİR BÖYLE KAPANDI

Singapur’a gidecek “TC-JJY” kuyruk tescilli THY uçağı, 319 yolcusuyla saat 02.40’da Atatürk Havalimanı’ndan hareket etti. Böylece THY, 86 yıllık sivil havacılık mazisiyle sektörde yükselişe ev sahipliği yapan ve transfer merkezi konumunda olan Atatürk Havalimanı’ndan son uçuş icra edildi.

Rekor sürede taşındık


  • Taşıma işlemlerini rekor sayılabilecek bir sürede başarıyla tamamladıklarını belirten THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, iç hat yolcularına en az 2 saat, dış hat yolcularına ise en az 3 saat önce İstanbul Havalimanı’na gelme çağrısı yaptı.
  • İstanbul Havalimanı’na taşınma sürecini anlık takip eden THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, yolculardan uçuş öncesi erken gelmelerini istedi. Taşınma sürecinin yüzde 96’lık kısmının tamamlandığını aktaran Aycı, “Dünyada bu büyüklükte bir ana hat değişimi yok. Dünya sivil havacılığının en büyük göçünü yapmak üzere planlarımızı hazırladık. An itibariyle yüzde 96-97 mertebesinde taşınma oldu. Yüzde 3-4’lük kısmı da çok uzatmadan akşam 20.00’ye kadar bitirmiş olacağız. Havadan intikali tamamlamış olduk, karadan intikali de 20.00’ye kadar tamamlamış olacağız. 45 saatlik bir süre tanımlanmıştı. Biz bunu 13 saatlik rekor bir sürede yaptık. İlk kez yolculuk yapacaklara tavsiyem buraya erken gelmelerini tavsiye ediyorum. Havalimanımızı tanısınlar. Ne olursa olsun, dünyanın en büyük havalimanı erken gelsinler, en az 3 saat evvel buraya gelsinler uluslararası uçuşlar için. İç hatlar için en az 2 saat önceden gelmelerini tavsiye ediyorum” diye konuştu.
  • TK-54 No.’lu seferin yolcuları çok özeldi
  • İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan yapılan son sefer olan “TK - 54” sefer sayılı İstanbul-Singapur uçuşunun her anı kayıtlara geçti. Bazı yolcular Atatürk Havalimanı’nın kapanacak olması nedeniyle terminalde son kez hatıra fotoğrafı çekerken, aralarında bazı yolcular ise kontuardaki anı defterini imzaladı. Çok sayıda yerli ve yabancı basın mensubu bu uçuşu baştan sona takip etti.

Yeni dönemin ilk uçuşu Ankara’ya

Singapur’a hareketi eden THY’nin tarifeli uçağının ardından, Atatürk Havalimanı ile İstanbul Havalimanı’nda saat 02.40 ile 14.00 arasında yaklaşık 12 saat boyunca ticari yolcu uçuşları durduruldu. Çift taraflı ticari yolculu uçuşlara ara verilecek yaklaşık 12 saatlik kapanma döneminden sonra THY’nin ilk uçuşu saat 14.25’te İstanbul Havalimanı’ndan Ankara’ya yapıldı. İstanbul Havalimanı İç Hatlara gelen Ankara yolcuları, İGA çalışanları ve Türk Hava Yolları yetkilileri tarafından karşılandı.

Zafer Anıtı teşekkürü


Yolculara ilk uçuş anısına hediye takdim eden THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, “Taşınma beklediğimizden de çok iyi neticelendi. Gece yarısına kadar sürmesi planlanan taşınmayı biz saat 11.00 itibariyle bitirmiş olduk. Ve tüm kapalı yollar trafiğe açıldı. Bugün ilk seferimizi Ankara'ya yapacağız. Bundan sonra normal operasyona geçeceğiz. Şu ana kadar her şey beklediğimizin de üzerinde çok güzel neticelendi. Ekibimiz bu taşınmaya 9 aydır çalışıyordu. Bu çalışmanın karşılığını da çok başarılı bir şekilde aldılar. Burada yolcularımızla tek tek sohbet etme imkânımız oldu. Bütün yolcularımız burası harika bir havalimanı diyorlar. Çok güzel duygularla ayrılıyor buradan” dedi.

  • Gözyaşlarını tutamadılar
  • Atatürk Havalimanı Terminali’nde yapılan son anons, duygusal anlar yaşanmasına neden oldu. Terminalde “Değerli yolcularımız, yüzyıl boyunca Türk sivil havacılığına hizmet veren İstanbul Atatürk Havalimanı, bu akşam 02.00’da gerçekleştirilecek son uçuşun ardından tarifeli seferlere kapatılacaktır” anonsu yapıldı. Bu sırada bazı çalışanların gözyaşı döktüğü görüldü. Çalışanları o anları cep telefonu ile görüntülendi. Bazı çalışanlar ise halay çekerek havalimanına veda etti.
#​Atatürk Havalimanı
#THY
#İstanbul Havalimanı
5 yıl önce