|

Canlanma tamam sırada yatırım var

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2019 yılını ‘Göbeklitepe Yılı’ ilan etmesiyle birlikte bölge turist akınına uğradı. Yoğun ilgiden memnun olan yetkililer, 6 bin civarındaki yatak kapasitesinin artık yetmediğini ifade ediyor. Bölgedeki bin 713 tescilli yapının büyük fırsat oluşturduğunu dile getiren temsilciler, yatırımcıları şehre davet ediyor.

Arzu Kurum
04:00 - 2/02/2019 Cumartesi
Güncelleme: 23:12 - 1/02/2019 Cuma
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

 Yöresel ürünlerin çeşitlendirilmesi ile yiyecek ve içecek sektörünün canlanması noktasında Urfa’da hareketliliğin söz konusu olduğunu belirten Aslan, şunları kaydetti: “Göbeklitepe sadece Urfa değil, bölgenin hatta Türkiye’nin kültür turizmi açısından lütuf sayılabilecek özelliklere sahip. Eğer dünyanın dört bir yanından alana, insanlık tarihine ait bir cevap bulmak için turist geliyorsa, bunun sadece Urfa ve bölgeye faydası olacağını düşünmek çok büyük bir iyimserlik olur. Bölgemizin ülkeye çok büyük gelir kazandıracağını düşünüyoruz.”

Köklü tarihi geçmişi, doğal güzellikleri ve zengin mutfağıyla ziyaretçilerin gözde mekânları arasında yer alan, Şanlıurfa’daki Göbeklitepe, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019 yılını ‘Göbeklitepe Yılı’ ilan etmesinin ardından şu sıralar büyük bir turist akını yaşıyor. Açıklama sonrası bölgenin yoğun bir şekilde yerli ve yabancı ziyaretçi ilgisiyle karşı karşıya kaldığını ifade eden yetkililer erken rezervasyonların katlandığını belirterek, yatak kapasitesinin yetersiz kalacağını öngörüyor. Yeni yatırımlar için fizibilite çalışmalarının başladığını belirten sektör temsilcileri, bölgenin yatırımcıya cazip fırsatlar sunduğuna işaret ederek, büyük otel zincirlerini yatırım yapmaya davet ediyor.


BÖLGEDE ÇOK BÜYÜK BİR HAREKETLİLİK VAR

  • Yeni Şafak’a değerlendirmelerde bulunan Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan, Göbeklitepe’nin 2 Temmuz 2012 yılında UNESCO’nun dünya mirası listesine girdiğini hatırlatarak, “Bunun ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2019 yılının ‘Göbeklitepe Yılı’ ilan edilmesiyle birlikte bölgede çok büyük bir hareketlilik yaşanıyor. Erken rezervasyonlarımız çok iyi gidiyor. Şu anda bölgede Nisan ve Mayıs aylarında, otellerde yer yok. Eylül-Ekim dönemleri için de aynı şekilde” bilgisini paylaştı. Bir tek yerli değil, yabancı misafirlerin de bölgeye büyük bir ilgi duyduğunu anlatan Aslan, özellikle Uzakdoğulu turistin destinasyona yoğun ilgi gösterdiğine vurgu yaptı.

KAPASİTE FULLENDİ

Toplam yatak kapasitelerinin 6 bin civarında olduğu bilgisini paylaşan Aydın Aslan, şunları söyledi: “2018 itibariyle 1 milyon 10 bin yatak sattık. Bunu 2004 yılıyla kıyasladığımızda arada yüzde 25’lik rutin bir artış var. Herhangi bir aksilik çıkmadığı takdirde Urfa'da bölgeyi de etkileyecek şekilde Göbeklitepe'den yıllık bazda yüzde 25'lik bir artış bekliyoruz.” Yaşanan yoğun talebin bölge için yeni yatak ihtiyacı doğurduğunu ifade eden Aslan, 2020'den itibaren bölgede çok büyük bir yatak ihtiyacı doğacağını öngördüklerini bildirdi.

ZİNCİR OTELLERE AÇIK DAVET

Asıl taleplerinin büyük zincir otellerin Urfa’ya gelmesi olduğunu dile getiren Aslan, “Bölgede bin 713 tescilli yapı var. Önceliğimiz bu tarz tarihi evlerin ihya edilip, korunarak turizme kazandırılması. Ama en nihayetinde baktığınız zaman gelecekte bunlar da yetmeyecek. Özellikle bizim ölü sezon dediğimiz zamanlarda yatırımcılar Urfa’yı değerlendirmeli. Balıklı Göl, Harran, Halfeti, eski Urfa dediğimiz alanların yanı sıra büyük bir müze kompleksi var. Elinde önemli argümanları barındıran Urfa aslında kongre turizmi için de müthiş cazip yatırım çekebilir, çekmeli diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

  • ÜLKE İÇİN BÜYÜK GELİR KAPISI
  • Yöresel ürünlerin çeşitlendirilmesi ile yiyecek ve içecek sektörünün canlanması noktasında Urfa’da hareketliliğin söz konusu olduğunu belirten Aslan, şunları kaydetti: “Göbeklitepe sadece Urfa değil, bölgenin hatta Türkiye’nin kültür turizmi açısından lütuf sayılabilecek özelliklere sahip. Eğer dünyanın dört bir yanından alana, insanlık tarihine ait bir cevap bulmak için turist geliyorsa, bunun sadece Urfa ve bölgeye faydası olacağını düşünmek çok büyük bir iyimserlik olur. Bölgemizin ülkeye çok büyük gelir kazandıracağını düşünüyoruz.”
  • BİN 713 TESCİLLİ YAPI, YATIRIMCI İÇİN FIRSAT
  • Yatırım noktasında fizibilite çalışmalarına başlandığını dile getiren Aslan, “Urfa’da bin 713 tescilli yapı var. Bunun yarısından fazlası turizmde doğrudan kullanılabilecek kapasiteye sahip” şeklinde konuştu. Bu alanların turizm yatırımcısı için çok cezbedici fırsat ve mekan olacak yerler olduğunu ifade eden Aslan, “Bu yapılar gerek pansiyon gerek küçük butik otel şeklinde kullanılabilir, sıra gecelerinin yapılacağı işletmeye dönüştürülebilir” dedi.

#Göbeklitepe Yılı
#Recep Tayyip Erdoğan
#Turizm
5 yıl önce