|

Çarklar böyle döndü

Darbe girişimi sonrası alınan tedbirler ekonomiyi canlı tuttu. TL'ye destek kampanyası ve ekonominin sağlam temelleri sayesinde piyasalarda hızlı bir şekilde istikrar sağlandı. Sektörel teşviklerin etkisiyle 2016’nın son çeyreğinden itibaren Türkiye yeniden pozitif büyüme patikasına girdi. 2017'ye hızlı başlayan Türkiye ilk çeyrekte yüzde 5 büyüdü ve istihdam seferberliğiyle 1 milyon 200 bin kişi işe alındı. Sırada yeni reformlarla daha hızlı büyümek var.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/07/2017 Pazar
Güncelleme: 03:08 - 16/07/2017 Pazar
Yeni Şafak
Çarklar böyle döndü
Çarklar böyle döndü

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’da giriştiği Türkiye'yi işgal girişimi millet dayanışmasıyla bertaraf edildi. Demokrasiye karşı gerçekleştirilen hain kalkışmanın birçok alanda olduğu gibi ekonomide de olumsuz etkileri oldu. Geçen senenin ilk yarısında gelişmekte olan ekonomilerden pozitif yönde ayrışarak yüzde 4,9 büyüyen Türkiye ekonomisi, 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle geçici de olsa olumsuz etkilendi. 2016’nın üçüncü çeyreğinde ekonomi yüzde 1,8 daraldı ve Temmuz ayında yüzde 10,7 olan işsizlik oranı yıl sonunda yüzde 11,9’a çıktı. Yılın ikinci yarısında Türk lirası dolar karşısında yaklaşık yüzde 25 değer kaybetti. 3,94 lira seviyesinden dönen dolar, 3,55 liradan alıcı buluyor. Bu dönemde makroekonomik göstergelerin birçoğunda negatif yönde gelişmeler yaşandı.

TEDBİRLER AYAĞA KALDIRDI

Bu gelişmeler karşısında, hükümetin süratle aldığı tedbirler sayesinde darbe girişiminin ekonomi üzerindeki olumsuz etkileri bertaraf edilip, tekrar olumlu bir ivme yakalandı. Merkez Bankası, bankalara döviz ihtiyaçları konusunda açık çek verdi. Bu kapsamda, bankalara gerekli likiditenin limitsiz olarak sağlanacağını ve gün içi likidite imkanının komisyon oranının sıfır olarak uygulanacağını duyurarak büyük paniği önledi. Merkez Bankası, sıkı para politikasını Temmuz’dan sonra da sürdürdü.

BORSA PARMAK ISIRTTI

Saldırıya uğrayan tek ekonomik kuruluş olan Borsa İstanbul darbe girişiminin ardındaki ilk işlem gününde hiçbir sorun yaşamadan işlem gördü. Kayıplarını kısa sürede telafi eden borsa, ilerleyen aylarda bütün zamanların rekorunu kırdı. BIST, 15 Temmuz ihanetine inat geçtiğimiz haftayı 105 bin 175 puandan kapatarak adeta parmak ısırttı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısıyla vatandaşlar, darbeden sonraki günlerde 10 milyar dolar bozarak TL’ye destek verdi. Derecelendirme kuruluşlarının propagandasına karşı bakanlıklar ve iş dünyası Avrupa ve ABD’de karşı lobi yaptı. Türkiye’deki yatırım ortamını anlatan çalışmalar meyvelerini vermeye başladı. Erdoğan’ın geçtiğimiz şubat ayının ilk haftasında yaptığı istihdam seferberliğinin ardından 4 ay gibi kısa bir sürede bir milyon 200 bin kişi istihdam edildi.

EKONOMİYE DESTEK PLANI

Darbe girişimi sonrası güveni yeniden tesis etmek, üreticiyi ve tüketiciyi cesaretlendirmek için ağustos ayından itibaren ekonominin desteklenmesine yönelik birçok düzenleme hayata geçirildi. Özel sektör yatırımlarını canlandırmak ve istihdamı artırmak için firmalara ilave teşvikler sağlandı. Hükümet, ekonomideki yavaşlamaya ve işsizlikteki artışa karşı alınacak önlemleri Aralık 2016’nın başında duyurdu. “İşletmelere kredi kolaylığı, işgücü piyasasının desteklenmesi, yatırımların teşviki ve kamu bütçesinde tasarruf” konularını içeren paketteki düzenlemeler ekonomiye büyük katkı sundu.

YATIRIM VE ÜRETİM ARTTI

Maliye Bakanlığı ekonomideki olumsuz etkileri en aza indirmek, daha fazla üretim ve istihdam için maliye politikasını etkin bir şekilde kullandı. İç talebi canlandırmaya yönelik olarak sektörel vergi indirimleri yapıldı. Üretimin desteklenmesi ve talebin canlanmasına dair düzenlemelerin her biri için ayrı ayrı ve özel çalışmalar yapıldı. İşletmelerin vergi ve prim borçları yapılandırıldı. Kredi Garanti Fonu ve KOSGEB aracılığıyla krediye erişim arttırıldı.

TÜRKİYE
EKONOMİSİNİN 15 TEMMUZ ALMANAĞI
15 Temmuz

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ), Türkiye’yi işgal girişiminde bulundu. Darbe girişimi milletin karşı çıkmasıyla başarısız oldu.

16 Temmuz

Merkez Bankası darbe etkisine karşı ilk tedbiri bankalarla birlikte aldı. 16 Temmuz sabahı bütün ATM’ler parayla doldurularak. Bu psikolojik eşik toplumsal rahatlık sağladı.

17 Temmuz

Merkez Bankası, finansal piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amacıyla bir dizi tedbir açıkladı. Bankalara istedikleri kadar döviz verebileceği konusunda teminat verdi.

18 Temmuz

Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu negatif izlemeye aldığını açıkladı.

19 Temmuz

Darbe girişimi sonrası faizleri yükseltmesi beklenen Merkez Bankası; aksine faiz indirimlerine devam etti. Koridorun üst bandını yüzde 9’dan yüzde 8,75’e çekti.

20 Temmuz

Türkiye’de olağanüstü hal (OHAL) kararı alındı. Aynı gün S&P, Türkiyenin kredi notunu ‘BB+’dan ‘BB’ye düşürdü, not görünümünü ise ‘negatif’ olarak belirledi.

1 Ağustos

Emlak Konut, çözüm ortağı olduğu 26 projede uzun vadeli ve düşük faizli kampanya başlattı. Yoğun ilgi üzerine kampanyanın süresi 31 Aralık’a kadar uzatıldı.

5 Ağustos

Moody’s, takviminde yer alan Türkiye’ye yönelik değerlendirme yapmadı.

13 Ağustos

Hükümet, hükümet yaşı ilerlemiş 1 milyona yakın ticari aracın ÖTV’siz yenilenmesine imkan tanıyan düzenleme yaptı. Minibüs, taksi ve servis yapan esnaf araçlarını 30 Haziran 2019’a kadar yenilenebilecek.

19 Ağustos

Derecelendirme kuruluşu Fitch Türkiye’nin kredi notunu ‘yatırım yapılabilir’ seviyede olan ‘BBB-’ olarak teyit etti. Not görünümünü ‘durağan’dan ‘negatif’e çevirdi.

23 Ağustos

Merkez Bankası faiz koridoru üst bandını 25 baz puan daha düşürerek yüzde 8,5’e çekti.

4 Eylül

Rusya ile Türkiye arasındaki sorunların aşılmasının ardından charter seferleri başladı.

9 Eylül

TÜİK, Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrekte (Nisan,Mayıs,Haziran) yüzde 3,1 büyüdüğünü açıkladı.

22 Eylül

Merkez Bankası faiz indirimlerini sürdürdü. Marjinal fonlama oranı yüzde 8,50’den yüzde 8,25’e çekildi. Bu kararla Türkiye'de “tarihin en dar faiz koridoru” oluştu.

23 Eylül

Moodys, Türkiye’nin kredi notunu bir basamak indirerek ‘Baa3’ten ‘Ba1’e çekti, not görünümünü ise ‘durağan’ olarak belirledi. Böylece Türkiye’nin kredi notu yatırım yapılabilir seviyenin altına indi.

4 Ekim

Hükümet, 2017-2019 dönemini kapsayan ‘Orta Vadeli Programı (OVP) revize etti. Buna göre; 2016 büyüme oranı tahmini yüzde 4,5’ten yüzde 3,2’ye çekti.

9 Ekim

Türkiye ile Rusya arasında ortak yatırım fonu kurulmasına ilişkin ortak bildiri imzalandı.

20 Ekim

Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirmedi. Banka böylece, Mart ayından itibaren devam eden faiz indirimlerini 7 ay sonra durdurdu.

4 Kasım

Standard & Poors, Türkiye’nin kredi notu olan ‘BB’yi teyit ettiğini açıkladı. Ayrıca not görünümünü de ‘negatif’ten ‘durağan’a yükseltti.

12 Kasım

Merkez Bankası banka nezdinde Türk Lirası cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranlarında önemli bir değişiklik yaptı. 1 Ocak 2017den itibaren üç ayda bir ödeneceği ve bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının 400 baz puan eksiği olarak belirleneceği açıkladı.

30 Kasım

Bakanlar Kurulu, Türkiye’ye turist getiren hava yolu şirketlerine verdiği 6 bin dolarlık yakıt desteğini 2017 sonuna kadar uzattı. Bu adım sektöre büyük moral oldu.

2 Aralık

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vatandaşlara ‘döviz bozdurun’ çağrısı yaptı. TL'ye destek kampanyasında vatandaşlar 10 milyar doları bozdu. 3 Aralık Moodys, Türkiyenin kredi notu gözden geçirme tarihini takvimden çıkardı.

6 Aralık

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya; döviz kurunun iktisadi temellerden belirgin şekilde kopması, finansal istikrara dair risk oluşması gibi durumlarda buna kayıtsız kalmayacakları uyarısında bulundu.

10 Aralık

TÜİK, Türkiye ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 1,8 küçüldüğünü açıkladı. Ekonominin 27 çeyrek süren kesintisiz büyüme serisi darbenin etkisiyle kesintiye uğradı.

21 Ocak

83.067 puana çıkan Borsa İstanbul, 6 ay sonra 15 Temmuz öncesi seviyeyi aştı. 15 Temmuz 2016 seviyesi olan 82.623 puanı aşan BİST, o gece kendisini işgale gelen darbeci hainlere en güzel cevabı verdi.

7 Şubat

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ‘istihdam seferberliği’ çağrısında bulundu. Bunun üzerine Türk iş dünyası 4 ayda 1 milyon 200 bin kişi istihdam etti.

5 Mart

Hükümet, ihracata ve lojistik sektörüne destek amacıyla TIR başına 900 litre mazot desteği vereceğini açıkladı.

11 Mart

Finansmana kolay erişim için Kredi Garanti Fonu'nun kefaleti devreye sokuldu ve 250 milyarlık finansman sağlandı.

31 Mart

TÜİK, Türkiye ekonomisinin dördüncü çeyrekte (Ekim,Kasım,Aralık) yüzde 3.5, 2016 yılının tamamında ise yüzde 2.9 büyüdüğünü açıkladı.

25 Nisan

Borsa İstanbul 94 bin 635 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

29 Nisan

Beyaz eşya ve elektrikli ev aletlerinde ÖTV’nin sıfır, mobilyalarda KDV’nin yüzde 8 olarak uygulanması süresi 30 Eylül’e kadar uzatıldı.

12 Haziran

TÜİK, Türkiye ekonomisinin bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 5 büyüdüğünü açıkladı. Bu oran Türkiye’de ekonomi çarklarının hain darbe girişiminden önceki iki çeyrekten daha hızlı döndüğünü göstermesi bakımından önemli.

14 Temmuz

Borsa İstanbul önceki gün, hem de 15 Temmuz ihanetinin birinci yıl dönümünde haftayı 105 bin 175 puandan kapattı. Son bir yılda 22 bin 552 puan yükselen borsa, yatırımcısına yüzde 27,9 kazandırdı.

#15 Temmuz
#Darbe girişimi
#Yatırım
#KOSGEB
7 yıl önce