|

Çin ile ekspres ortaklık

THY, İstanbul Yeni Havalimanı’na geçiş öncesi ses getirecek dev bir ortaklığa adım attı. Turkish Cargo, Çinli ekspres kargo şirketi ZTO ve Hong Konglu PAL Air ile şirket kuruyor. İmzalanan anlaşmayla Hong Kong merkezli kurulacak global ekspres şirket, kapıdan kapıya lojistik faaliyetleri, adresten alma ve dağıtım ile son noktaya kadar taşıyacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/06/2018 Salı
Güncelleme: 02:44 - 12/06/2018 Salı
Yeni Şafak
Turkish Cargo ile Çinli ekspres kargo devi ZTO ve Hong Konglu PAL Air arasında Hong Kong merkezli ortak şirket kurulması için iş birliği anlaşması imzalandı.
Turkish Cargo ile Çinli ekspres kargo devi ZTO ve Hong Konglu PAL Air arasında Hong Kong merkezli ortak şirket kurulması için iş birliği anlaşması imzalandı.

Türk Hava Yolları (THY) dünya çapında önemli hizmetler vermenin yanı sıra yaptığı ortaklıklarla da adından söz ettiriyor. THY'nin kargo taşımacılığında Türkiye'yi tüm dünyada başarıyla temsil eden hava kargo markası Turkish Cargo ile Çinli ekspres kargo devi ZTO ve Hong Konglu PAL Air arasında Hong Kong merkezli ortak şirket kurulması için iş birliği anlaşması imzalandı. İstanbul Yeni Havalimanı'nın açılışı öncesi küresel anlamda ses getirecek ortaklığın imzaları dün İstanbul'da düzenlenen basında kameraların önünde atıldı.

Yeni kurulacak şirketin hizmetleri arasında kapıdan kapıya lojistik faaliyetleri, toplama, taşıma, adresten alma ve dağıtım, navlun taşıma, adresten alma ve dağıtım, navlun taşıma, çapraz sevkiyat ve son noktaya kadar taşıma yer alacak. Aynı zamanda gerektiği durumlarda depo yönetimi, sipariş ve tedarik zinciri yönetimi hizmetleri de sunacak.

KAPIDAN KAPIYA TESLİMAT YAPACAK

Toplantıda konuşan THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, bu ortaklıkla birlikte kapasitelerini ve küresel ölçekteki güvenirliklerini ciddi şekilde artırıp küresel hava kargo pazarından pay almak istediklerini anlattı. Bu mutabakat zaptı ile artık kapıdan kapıya küresel e-ticaret pazarına odaklandıklarını aktaran Aycı, artık sadece havalimanından havalimanına değil kapıdan kapıya teslimatı içeren bir hizmet ağını hayata geçirdiklerinin altını çizdi. Aycı, "Bu ortaklıkla, kurulan şirketimizin dünyanın en büyük entegratörleri arasında yer alması, 5 yıl içerisinde, bu şimdi bizim iyimser tahminimiz değil biraz realist biraz karamsar tahmin yaptık, toplam 2 milyar dolar gelir hedefimiz var" dedi.

2023 HEDEFİ: İLK 5

İstanbul Yeni Havalimanı'nın getireceği avantajlardan bahseden İlker Aycı, yeni havalimanında Turkish Cargo'nun geniş gövdeli kargo uçağına yanaşma imkanı tanıyan akıllı terminali ile 2 milyon tonluk bir kapasite ile hizmet vereceğini, bunu kısa sürede 4 milyon tona çıkartacaklarını söyledi. Aycı, Turkish Cargo'nun 2017'de ilk kez bir milyon tonun üzerine çıktığını ve 1,3 milyar dolar ciro elde ettiklerini hatırlatarak, “2018'de ise artık 1,35 milyon ton taşıma ve ciroda 1,5 milyar dolar aşmayı hedefliyoruz. Yüksek büyüme hızımızla 2023 hedefimiz dünyanın en büyük 5 hava kargo şirketinden birisi olma” diye konuştu.

Aycı, THY’nin küresel bir marka olarak her geçen gün güçlenerek büyüdüğünü ifade ederek, birlikten kuvvet doğacağını, küresel anlaşmaların atılım getireceğini aktardı.

Thy küresel bir sembol

ZTO Express Başkanı Mei Song Lai, 2017’de ZTO’nun yıllık parsiyel hacminin 6,22 milyar adede ulaştığını belirterek, dünyanın en büyük ekspres teslimat şirketi olarak birlikte hareket etmeyi ve birlikte kazanmayı hedeflediklerini söyledi. THY’nin sadece küresel çapta dünyanın önde gelen bir hava yolu şirketi olmadığını dile getiren Lai, aynı zamanda Türkiye için küresel bir sembol olduğunu vurguladı. PAL Air Ltd Yönetim Kurulu Başkan Vekili Vivian Lau, ise, e-ticaret alanında inanılmaz boyutta gelişmelerin yaşandığını belirterek, “Bu üçlü ortaklık, her üç dünyanın da en iyi taraflarını bir araya getirecek. Türk Hava Yolları ve ZTO ile birlikte, PAL olarak dünya klasmanında bir entegratör yaratma konusunda büyük heyecan duyuyoruz” dedi.

“4 günde teslim etmek iyimi?”

Aycı, bir soru üzerine, kargoda son 3 yıldaki filolarını 6 uçaktan 18 uçağa çıkardıklarını belirterek, e-ticaret ve ekspres kargo alanlarında birkaç yıldır arayış içerisinde olduklarını söyledi. “Alibaba’dan aldığımız bir kargo 40-45 günde geliyor. Uluslararası kargolar hızlanacak mı?” sorusuna Aycı, şu cevabı verdi: “Ekspres kargo ile zamanların hızlanması hususunda bu kargo yararlı olacaktır. 4 güne indirebiliyoruz. 40 günden 4 güne başta inmek iyi mi? 40 gün yerine 4 günde teslimat iyi mi?”

Yanlış anlaşılmasın!

Aycı, Emlak Konut GYO ile İstanbul Yeni Havalimanı’nda çalışanları için yapacakları konut çalışmasında hiçbir zaman ‘sıfır kar’ demediklerini belirtti. Aycı, “Sakın böyle bir şey düşünmeyin, bu yanlış bir yorumdur. Sadece fahiş fiyatlarla değil makul bir ücretlendirme ve kredilendirme ile çalışanlarımızı konut sahibi yapacağız” dedi.


Kargoda %30 büyüdü

Aycı, ZTO ve PAL Air ile bir araya gelerek, yepyeni bir adım atarak dünya ekspres kargo pazarında THY entegratörlüğünde muhteşem bir ortaklık gerçekleştirdiklerini vurguladı. Havacılık sektörünün de dünya ekseniyle birlikte yönünü doğudan batıya kaydırdığını dile getiren Aycı, THY’nin yılın ilk 5 ayında 2017’nin aynı dönemine göre yüzde 19’luk bir yolcu artışı sağladıklarını, 29,3 milyon yolcu taşıdıklarını, doluluk oranlarını yüzde 80,7’ye ulaştırdıklarını anlattı. Bu rakamların tüm ilk 5 ayların rekoru olduğunu kaydeden Aycı, “Kargodaki ilk 5 aydaki büyümemiz de yüzde 30 oldu. 545 bin ton taşıdık. İleri rezervasyonlarda da geçen yıl ile bu yıl arasındaki fark yüzde 17. Bu da geleceğe dönük satışlarımızın önünün açık olduğunu gösteriyor” diye konuştu.


#​THY
#İstanbul
#İlker Aycı
6 yıl önce