|

Doğrudan yatırımda yüzde 2’ye göz diktik

Küresel doğrudan yatırım pastasından %1 pay alan Türkiye, hedef büyüttü. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ermut, bu oranı orta vadede %2’ye çıkaracaklarını söyledi. Ermut, Türkiye’ye 2018’de, 13,2 milyar dolar yatırım geldiğine dikkat çekti.

Yeni Şafak
04:00 - 31/03/2019 Pazar
Güncelleme: 00:41 - 31/03/2019 Pazar
Yeni Şafak
​Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut
​Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut, dünya genelinde uluslararası doğrudan yatırımlar açısından önemli bir gerileme yaşandığına dikkati çekti.

Bütün dünyada yatırımların azaldığını belirten Ermut, “
Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin doğrudan yatırım anlamında eksi rakamlar gördüğü 2018 yılında, bizim 13,2 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırımlar çekerek 2017 yılına göre yüzde 14 artış elde etmemiz çok olumlu bir sinyal oldu
” dedi.

Küresel yatırım seviyesinin 2007’de 2 trilyon dolarla en yüksek seviyeye çıktığını anımsatan Ermut, 2008-2009 yıllarında yaşanan küresel ekonomik kriz nedeniyle bu oranın 1,2 trilyon dolar seviyesine gerilediğini, daha sonra artış gösteren yatırımların, 2018’de yaşanan siyasi gelişmelerden ötürü tekrar kriz dönemi seviyesine, yani 1,2 trilyon dolara düştüğünü belirtti.

Sevindirici ama yeterli değil

Ermut, yıllık 13-14 milyar dolar doğrudan yatırımın yeterli olmadığını, Türkiye'nin global uluslararası doğrudan yatırımlar pastasından yüzde bir pay aldığını, hedeflerinin bu oranı kısa vadede yüzde 1,5, uzun vadede ise yüzde 2 seviyelerine çıkarmak olduğunu da aktardı.

Yatırım Ofisi olarak Türkiye'nin yatırım alanındaki ihtiyaçlarını saptayarak, bu doğrultuda stratejik öneme sahip sektörleri belirlediklerini belirten Ermut, tanıtım stratejileri geliştirdiklerini vurguladı.
Ermut, Türkiye’ye yapılan doğrudan yatırımların büyük bir kısmının Avrupa ülkelerinden geldiğini, 2018’de yaklaşık yüzde 65 paya sahip Avrupa ülkelerinin doğrudan yatırımlarda önemli bir rol oynadığını da dile getirdi.

Avusturya bizim için önemli

Avusturya’da temaslarda bulunan Ermut, Avusturya-Türkiye ekonomik ilişkileri ve Türkiye’ye yapılan uluslararası doğrudan yatırımlar konusunda da bilgi verdi.

  • Ermut, “Avrupa sermayeli şirketler 2003-2018 yılları arasında Türkiye’ye yaklaşık 210 milyar dolar yatırım yaptı. Avusturya sermayeli şirketler de aynı dönemde Türkiye’ye toplam 10,5 milyar dolar doğrudan yatırım gerçekleştirdi. Yatırım çektiğimiz ülkeler listesinde Avusturya dördüncü sırada yer alıyor. Dolayısıyla Avusturyalı şirketlerin yatırım gündemlerini takip edip yapacakları yatırımın her aşamasında destek vermeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
#Türkiye
#Arda Ermut
5 yıl önce