|

Doğuda KOBİ’nin gözü Kapıköy’de

Nisan ayında açılması beklenen Kapıköy Gümrük Kapısı ile 2023’te dış ticaret hacminin 10 kat artarak 1 milyar dolara ulaşacağını belirten VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, 100 milyon liralık yatırımla hayata geçen gümrük kapısıyla bekleme sürelerinin azalacağını ve gümrük işlerinin hızlanacağını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/03/2018 Cuma
Güncelleme: 00:54 - 9/03/2018 Cuma
Yeni Şafak
Kapıköy Gümrük Kapısı, Van ile İran arasında önemli bir geçiş güzargahı.
Kapıköy Gümrük Kapısı, Van ile İran arasında önemli bir geçiş güzargahı.

2016 Ağustos’ta temelleri atılan Kapıköy Gümrük Kapısı’nın nisan sonunda açılması planlanıyor. İş adamlarının ve bölge halkının heyecanla faaliyete geçmesini beklediği Kapıköy Gümrük Kapısı, Van ile İran arasında önemli bir geçiş güzargahı. Konunun detaylarını ve bölge ekonomisini Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Van'da düzenlenen etkinlikte Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ve Van Valisi Murat Zorluoğlu ile konuştuk.

BÖLGENİN KADERİ DEĞİŞİR

Takva, TOBB tarafından 100 milyon liralık yatırımla ve ileri teknojiyle hayata geçirilen Kapıköy Gümrük Kapısı’nın bölgenin ve Türkiye’nin ekonomisine ciddi katkı sunacağını söyledi. Halihazırda hizmet veren Kapıköy Gümrük Kapısı’nın ihtiyaca cevap vermediğini kaydeden Takva, burasının günün sadece 5 saatinde hizmet verebildiğini, kapıda bekleme salonu gibi yerlerin bulunmadığını anlattı.

KATKISI BÜYÜK OLACAK

Van'ın halihazırdaki dış ticaret hacminin 100 milyon dolar olduğunu dile getiren Takva şunları kaydetti: “Kapının açılmasıyla 2023’te dış ticaret hacmimizi 10 kat artırarak 1 milyar dolara ulaştırmayı, şehrimize gelen İranlı turist sayısının da yüzde 50 yükselişle 1 milyonu bulmasını hedefliyoruz. Ayrıca 2023 toplam turist hedefimiz 2 milyon. Bu kapı şehrin, bölgenin ve Türkiye’nin ekonomisine ciddi katkı sunacak. Bölgenin kaderini değiştirecek.” Takva, 70 dönüm alan üzerine 3 giriş, 3 çıkış peronu ile hizmet verecek şekilde inşa edilen, gümrüksüz satış mağazaları, depolama alanları, arama hangarları, araç tarama sistemi, yolcular için bagaj x-rayları, yolcu salonu ve sosyal donatı alanları içeren kapısının nisan ayının sonunda hizmete açılacağını bildirdi.

Takva, bu kapının bundan böyle ticari taşımacılık yapan araçlara da hizmet vereceğini, ithalat, ihracat ve transit yüklerin taşınmasında Kapıköy’ün önemli bir kapı haline geleceğini vurguladı. Takva, şehre gelen İranlı turist sayısının son yıllarda hızla arttığını, 2016’da 250 bin olan şehre gelen İranlı turist sayısının 2017’de 500 bine ulaştığını belirterek, bu yıl hedeflerinin yüzde 20 artışla 600 bin İranlı turist ağırlamak olduğunu bildirdi.


Kapıköy Gümrük Kapısı'nın nisanda açılacağını belirten VATSO Başkanı Necdet Takva, ciddi bir otel ihtiyacı bulunduğunu kaydederek, “Şu anda Hilton ikinci otelini açmayı planlıyor. Van, İranlı turistlerin ilgisini gören birçok otel zincirlerinin radarında. Van’a gelmeyenler kaybedecek” açıklamasında bulundu.

4 GÜNDE BİN $ HARCAMA

İranlı turistlerin Van’da çok ciddi alışveriş yaptığını dile getiren Takva, “Türkiye’ye gelen yabancı turistlerin ortalama harcaması 700 doların altına düşmüş durumda. Ama bir İranlı turist Van’da 4 günde bin dolar harcıyor. Bu çok ciddi rakam. Biz bunu sürdürülebilir kılmak için elimizden geleni yapacağız” dedi.

  • 100 BİN İRANLI BEKLENİYOR
  • Van Valisi Murat Zorluoğlu ise şunları söyledi: “Shopping Fest Alışveriş Günleri’ni 3 yıldır düzenliyoruz. Bu sene inşallah 4’üncüsünü gerçekleştiriyoruz. Valiliğimizin koordinasyonunda, Büyük Şehir Belediyemiz, İpek Yol Belediyemiz ve Van Ticaret ve Sanayi Odamızla birlikte, ana sponsorları olarak karşılayacağız. Ulusal düzeyde birçok marka bu kampanyamıza ve Shopping Fest’e katıldılar ve ilgi gösterdiler. Van’da büyük indirimler olacak. Alışveriş yapmak isteyen hanımefendiler başta olmak üzere, buradan da duyurmuş oluyoruz. Bölgenin ekonomisine ve ticaretine çok ciddi kaynak sağlayacak ve destek verecek. Geçen yıl bu program dolayısıyla 70 bin İranlı misafir geldi. Bu yıl ise 100 bin İranlı turisti bekliyoruz. 15 Mart'ta başlayıp Nisan’ın ilk haftası sona erecek."
#Van
#Kapıköy
#Ticaret
6 yıl önce