|

Doğu'nun cazibesi arttı

Cazibe Merkezi Programı ve istihdam seferberliği doğu ve güneydoğuda karşılığını buldu. Son üç ayda cazibe merkezi 23 ilde 102 bin kişi istihdam edildi. Bölgenin iş dünyası temsilcileri halk oylamasından çıkacak istikrarla yükselişin hızlanacağı

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/04/2017 Cumartesi
Güncelleme: 06:35 - 15/04/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Doğu'nun cazibesi arttı
Doğu'nun cazibesi arttı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı istihdam seferberliği ve Başbakan Binali Yıldırım’ın geçtiğimiz aylarda açıkladığı teşvik paketi Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde karşılık buldu. Her iki bölgeye de yoğun bir talebin olduğunu belirten bölgedeki sanayi odası başkanları istihdam oranlarınında yükselişe geçtiğini ifade ediyor. Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Mehmet Müezzinoğolu’nun geçen gün açıkladığı verilere göre; istihdam seferberliği kapsamında üç ayda Türkiye genelinde 770 bin, cazibe merkezi 23 ilde ise toplam 102 bin 124 kişi istihdam edildi. Sektör temsilcileri ayrıca halko oylamasında ‘evet’ çıkması halinde bölgede istikrarın kazanacağı, belirsizliklerin ortadan kalkacağı ve yapısal reformlarla beraber ekonominin güçlenerek yoluna devam edeceği görüşünü paylaşıyor.

KALKINMA HAMLESİ BAŞLADI

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Erzurum’un, yıllardır beklediği kalkınma hamlesini, Cazibe Merkezleri Programı ile gerçekleştirmeyi umut ettiklerini vurguladı. Yücelik, “Hükümetin uygulamaya koyduğu Cazibe Merkezleri Programı kapsamında sağlanan destekler, yatırımcıların dikkatini bölgemize yoğunlaştırdı. Erzurum’da ki yatırım imkanları ve potansiyel sektörlerle ilgili çok sayıda yatırımcı odamızdan ve Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisi’nden bilgi alıyor ve yatırım yapmak için girişimde bulunuyor. Şehrimiz için kalkınma hamlesini bu programla başlatacağız” dedi.


İŞ İÇİN İSTİKRAR ŞART

Programın 10 yıllık bir destek programı olduğunu hatırlatan Yücelik, şunları dile getirdi; “Cazibe Merkezleri Programı kapsamında şehrimize 20 milyar liralık yatırım yapılması ve bu yatırımlarla 23 bin yeni istihdamın ortaya çıkarılması öngörülüyor. Bu yatırımlar yıllar içerisinde tamamlandığında şehrimizde istihdam sıkıntısı da çözülecek, göç sorunu da ortadan kalkacak.”

Lütfü Yücelik 16 Nisan referanduma ilişkin ise “Biz, her zaman olduğu gibi ekonomik istikrarın devam etmesini istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Doğu ve Güneydoğu ihracatta rekor kırdı

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 17 ilden, bu yılın ilk çeyreğinde 440 milyon 136 bin 916 dolarlık ihracat yapıldı. Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) verilerine göre, Birliğin ihracatında ilk sırayı Irak alırken, bu ülkeyi, İran, Azerbaycan ve Türkmenistan takip etti. İhracatın 370 milyon dolarlık kısmını sanayi ürünleri oluşturdu. DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, bölge ihracatında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artış yakaladıklarını, bu rekor artışta, gıda sektörü dış satımındaki yükselişin belirleyici olduğunu bildirdi.


Van'a iki milyar liralık başvuru

Cazibe Merkezleri programında en cazip illerden birinin Van olduğunu kaydeden Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva “Merkezi Van’da bulunan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı vasıtasıyla cazibe Merkezleri programına 100 müracaat olmuş. Bunun parasal değeri 900 milyon TL. Ancak Van için Ankara ve İstanbul Kalkınma Bankası üzerinden müracaat eden firma sayısı da yaklaşık 30 adet. Toplamda Van için müracaat eden firma sayısı 130 ve parasal değerleri de 1.5-2 milyar TL. Bu önemli rakam” bilgisini paylaştı. 16 Nisan Referandumuna ilişkin ise Takva, "İş dünyası için önemli olan istikrar, huzur ve güvendir. Bu ortamın sağlanması ülke ekonomisine katkı sunar" dedi.

ŞANLIURFA’DA İSTİHDAM İKİYE KATLANIR

Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Yunus Emre Aksu da Cazibe Merkezleri Programı kapsamında en çok başvurunun yapıldığı ilin Şanlıurfa olduğunu dile getirdi. Aksu ayrıca, şu anda sanayide istihdam edilen 15 bin 651 kişinin son yatırımlarla iki kat artacağını vurguladı.


Ekonomik güç olduk

Ankara Sanayici ve İşadamları Derneği Onursal Başkanı Barış Aydın, 16 Nisan referandumundan çıkacak olası sistem değişikliği sayesinde Türkiye ekonomisinde daha olumlu bir iklimin başlayacağını ifade ederek, “2002 sonunda başlayan hızlı yürüyüşümüz, sistem değişikliği ve güçlü lider sayesinde artık hızlı tempolu bir koşuya dönüşecek” dedi. Ekonomideki güçlenmenin toplumun refahına ve ülkenin dış politikadaki etkinliğini de vurgulayan Aydın, Türkiye’nin son 15 yılda, Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde, dünyada önemli bir ekonomik güç ve dış yatırımcılar açısından bir cazibe merkezi haline geldiğini kaydetti.

TERÖRÜN BİTMESİNE VESİLE OLACAKTIR

Tüm Sanayiciler ve İşadamları Derneği Genel Başkanı Yaşar Doğan ise, son kampanyalarla bakanlıkların kampanyaları işverene ciddi güç sağladığını söyledi. Doğan, "istihdam sağlayan çağrı merkezleri için bir çok firma buraya üslerini getirdi. İnanıyorum ki önümüzdeki günlerde bu hareketlilik burada artık terör belasının da bitmesine vesile olacaktır” dedi.

#Cazibe Merkezi Programı
#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Doğu
#Güneydoğu
7 yıl önce