|

E-Ticarette büyüme devam edecek"

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Orhun, Türkiye'nin e-ticaret sektöründe iyi bir gelişme kaydettiğini belirterek, sektörün büyümesinin artarak devam edeceğini bildirdi.

Yeni Şafak
12:38 - 5/06/2016 Pazar
Güncelleme: 09:39 - 5/06/2016 Pazar
AA

Orhun, Türkiye'nin e-ticaret hacminin 2015'te bir önceki yıla kıyasla yüzde 31 oranında büyüyerek 24,7 milyar lira olarak gerçekleştiğini hatırlattı.



Türkiye'nin sektörde büyük potansiyeli olduğunu dile getiren Orhun, e-ticaret sektöründe iyi bir gelişme kaydedildiğini ve büyümenin artarak devam edeceğini söyledi. Orhun, "Hala iyi büyüyoruz, ancak hala gidecek yolumuz ve büyük potansiyelimiz var. Sektör kırılımlarına baktığımızda en yüksek büyüme hızının çok kanallı perakendecilerden geldiği görülüyor. Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği'nin (TÜBİSAD) 2015 e-ticaret raporuna göre şirket sayısının bu yıl 272'den 385'e çıkmasına rağmen, bu kırılımın ivmesi geçen seneye göre azalmış durumda. Kısacası perakendeciler sitelerini yayına geçirmişler ancak henüz tam online odaklanmadan söz etmek mümkün değil." diye konuştu.



Orhun, tüm perakendecileri e-ticarete daha fazla odaklanma çağrısında bulunarak, "En büyük büyüme hızı bu sene pazar yeri sitelerinden geldi. Bu da e-ticaret eko sistemi için önemli. Küçük şirketler ilk e-ticaret deneyimlerini bu kanallarda yaptıktan sonra kendi siteleri üzerinden satışa başlıyorlar. Demek ki, kendi web sitesinden satış yapan firma sayımız artacak. Avrupa'da 750 bin şirketten söz ederken Türkiye'de bu sayı olması gerekenin çok altında dolayısıyla sektörümüz hala girişimcilere ve yatırımcılara aç bir sektör." ifadelerini kullandı.



Büyümede Türkiye ve Ukrayna Avrupa'da birinci


Avrupa'nın toplam e-ticaret pazarının 455,3 milyar avro olduğunu belirten Orhun, geçen yıla göre yüzde 13,3 büyüme kaydeden bu coğrafyada, 750 bin işyerinin, toplam 4,2 milyar kutu gönderimi gerçekleştirdiğini kaydetti.



Avrupa'nın e-ticaret hacminin yüzde 34,5'ini İngiltere'nin tek başına sağladığına işaret eden Orhun, "Türkiye ise bu hacmin yaklaşık yüzde 2'lik kısmından sorumlu. Ancak ülkelerin münferit büyüme oranlarına bakıldığında, Türkiye ve Ukrayna Avrupa'da birinciliği paylaşıyorlar" dedi.



Öte yandan Orhun, Derneğin 2007 yılında e-ticaret sektöründeki öncü firmalar tarafından, sektörün büyümesini sağlamak için gerekli hukuki düzenlemelerin sağlanması, firmaların ve hedef kitlenin sektör ile ilgili eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi amacı ile kurulduğunu hatırlatarak, dünya çapında ulusal e-ticaret birlikleri ve online perakende, seyahat ve finans gibi sektörlerde yer alan şirketler tarafından desteklenen, bağımsız, kar amacı gütmeyen bir organizasyon olan Ecommerce Foundation'un Türkiye'den ETİD'i de bünyesine kattığını sözlerine ekledi.




#Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Orhun
#e-ticaret
#Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği
8 yıl önce