|

Enerjimizin %50’si yerli üretim

Yenilenebilir enerji sektöründe son 15 yılda verilen destek ve teşvikler maliyetleri düşürerek; alanda yatırımların katlanmasına yol açtı. MÜSİAD Enerji ve Maden Sektör Kurulu Başkanı Dr. Cihad Terzioğlu; Türkiye’nin yerli ve yenilenebilir enerji alanında payının %30’u aştığını bildirerek; enerjisinin yüzde 50’sini kendi kaynaklarından karşıladığına dikkati çekti.

Arzu Kurum
04:00 - 24/01/2019 Perşembe
Güncelleme: 10:42 - 24/01/2019 Perşembe
Yeni Şafak
MÜSİAD Enerji ve Maden Sektör Kurulu Başkanı Cihad Terzioğlu, enerji sektöründe yaşanan son gelişmeleri Yeni Şafak’a değerlendirdi.
MÜSİAD Enerji ve Maden Sektör Kurulu Başkanı Cihad Terzioğlu, enerji sektöründe yaşanan son gelişmeleri Yeni Şafak’a değerlendirdi.

Enerji alanında yeni bir dönüşüm sürecinde olan dünyada; temiz, ekonomik ve sürdürülebilir bir sistemin oluşturulması hedefleniyor. Alanın merkezinde hiç şüphesiz yenilenebilir enerji yer alıyor. Türkiye’de hükümetin son yıllarda verdiği destek ve teşviklerle birlikte hızlı bir yol alınan sektörde; yatırımlar son 15 yılda katlandı. Türkiye’nin yerli ve yenilenebilir enerjide payının yüzde 30’u aştığını ve ihtiyacının yüzde 50’sini kendi kaynaklarından temin ettiğini dile getiren Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Enerji ve Maden Sektör Kurulu Başkanı ve Nice Mühendislik Firması Genel Müdürü Dr. Cihad Terzioğlu ile hem sektörü hem de alanda faaliyet gösteren firmasına ilişkin hedef ve beklentiler üzerine konuştuk.

Terzioğlu, son yıllarda alanda çok ciddi değişiklikler olduğunu söyleyerek başladı söze. 15 yıl önce Türkiye’nin kurulu gücünün 25-30 GW (Gigawatt) iken, bugün 90 GW seviyesine yükseldiğine işaret eden Terzioğlu, “Bu bağlamda Türkiye müthiş bir başarı elde etti aslında. Kurulu güç anlamında kendi ihtiyacını karşılayabilecek bir noktaya geldi. İlgi çekici nokta ise; bu yatırımların çoğunun özel sektör eliyle yapılmasıdır. Aslında burada özel sektörde etkileyici bir gelişme oldu. Özel sektörün bu yatırımları yapması finans sektörü, enerji paydaşları ve yan sanayiyi tetikledi” dedi.

ENERJİ PORTFÖYÜ ÇEŞİTLENDİ

  • Yaşanan bu gelişmenin çok sevindirici olduğuna vurgu yapan Terzioğlu, şunları söyledi:
  • “Türkiye özel sektör eliyle çok ciddi yatırımlar yaparken enerji portföyünü de çeşitlendirdi. Öncelikli olarak kamu eliyle hidroelektrik santralleri hayata geçirildi. Ardından yeni teşvik ve yerli üretime verilen ekstra desteklerle dikkat çekici bir yenilenebilir atağı başladı. Öyle ki, güneş enerjisi kurulu gücümüz bugün 5 GW’ı, rüzgârda 7 GW’ı geçmiş durumdayız. Jeotermalde ise; dünyada dördüncü sıradayız.”

YENİLENEBİLİRDE TÜRKİYE ATILIMI

Aynı şekilde biokütle ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarında da Türkiye’nin çok ciddi bir atılım yaptığının belirten Terzioğlu, “Gelişen mevzuat ve verilen teşviklerle güneş, rüzgâr ve diğer kaynaklarda kurulu güç artarken bunların yerlileştirme oranı da artmaya başladı. Bugün Türkiye’de çok ciddi sayıda güneş paneli üreten fabrika var” değerlendirmesinde bulundu.

MALİYETLER DÜŞTÜ

  • Yapılan YEKA (Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları) ihalelerinin sektör için bir dönüm noktası olduğuna dikkati çeken Terzioğlu, bu gelişmenin bir dönüm noktası olduğunu söyleyerek, “Bu Türkiye’nin başardığı çok önemli bir gelişmedir. YEKA ihaleleri güneş ve rüzgâr enerjileri için yapıldı. Buradaki fiyatlar YEKDEM mekanizmasındaki fiyatların çok altındaydı. Verilen destekle maliyet 7 doların altına düştü. Dolayısıyla Türkiye bir şey daha başardı, yenilenebilir enerji kaynaklarına sahip olurken fiyat ve maliyetleri de aşağı çekti” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’NİN PAYI %30 ARTTI

Yenilenebilir enerji payının bugün yüzde 30’ların üzerinde olduğunu bildiren Terzioğlu, buna bir de yerli kömürün payı eklendiğinde, Türkiye yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla yüzde 50’yi yakaladığına işaret etti. Bunun Türkiye için çok başarılı bir oran olduğunu ifade eden Terzioğlu şunları kaydetti: “Yıllarca dışa bağımlılık, cari açık ve enerji faturasıyla gündemde olan bir ülke artık elektriğinin yüzde 50’sini yerli ve yenilenebilir kaynaklardan karşılayabiliyor. Geçtiğimiz günlerde bakan bey de sosyal medya üzerinden, ‘Cumhuriyet tarihinde bir rekora imza atıldı. 101,5 milyon ton yerli kömür imalatı gerçekleşti’ şeklinde bir açıklama yaptı. Bu şu demek; artık Türkiye yeraltında sahip olduğu zenginlikleri yer üstüne çıkartabiliyor. Ve enerji portföyünü çeşitlendirebiliyor.”

  • 2019 YILINA UMUTLU GİRDİK
  • Terzioğlu, firmalarının 2004 yılında kurulduğunu hatırlatarak; enerji alanında enerji santrallerinin kurulumu, işletme ve bakım görevlerini üstlendiklerini belirtti. Şirketlerinin temel faaliyet alanın otomasyon yazılım ve çözümlerini sağlamak olduğuna belirten Terzioğlu, “2018 yılından mutlu çıktık, 2019’a umutlu girdik. 2019’da Türkiye’de hem yazılım anlamında hem de enerji santralleri otomasyonları anlamında başarılı bir yıl olacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
  • İKİ ÜLKEYE İHRACAT YAPACAK
  • Nice Mühendislik’in 2019 yılı için cirosunda mevcudu koruyarak; bunun üzerine yüzde 20’lik bir büyüme hedefi koyduğunu anlatan Terzioğlu, “Çok fazla ihracat geçmişimiz olmamakla birlikte bu yıl en az 2 ülkeye ihracat yapma hedefimiz var. Avrupa’da, Almanya’ya yazılım ihracatı yapacağız. Ortadoğu’da ise yeni doğalgaz santralleri kuruluyor. O santrallere otomasyon hizmeti vermeyi planlıyoruz” dedi. Terzioğlu, firma olarak 50 civarında personel istihdam ettiklerini kaydetti.

#MÜSİAD
#Cihad Terzioğlu
#Enerji
#YEKA
#YEKDEM
5 yıl önce