|

Esnaftan yemek çeklerine dur deme tepkisi

Ankara Ticaret Odası Lokanta Kafe Restoran Komitesi yemek çekleri komisyonlarına tepki gösterdi. Komiteye bağlı 7 bin esnaf adına yapılan açıklamada "Dur deme zamanı geldi" ifadelerine yer verildi.

Yeni Şafak
14:51 - 29/02/2016 Pazartesi
Güncelleme: 12:58 - 29/02/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Ankara Ticaret Odası Lokanta Kafe Restoran Komitesi Başkanı Mehmet Sonunur, komitelerine bağlı 7 bin esnafın kanayan yarası olan yemek çekleri komisyonlarına tepki gösterdi ve "Dur deme zamanı geldi" dedi. Sonunur, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:



Milyonlarca insanın kullandığı, ve şirketlerin, bankaların personeline yemek harcamalarında kullanması için verdiği yemek çekleri/kartları yüksek komisyonlarına dur deme zamanı geldi. Kredi kartlarında yüzde 1 olan komisyon, yemek çeki firmalarında yüzde 9 ile 12 arasına çıkarak haksız kazançta başı çeker duruma geldi. Avrupa'da benzer uygulamalara baktığımızda yüzde 4, dünya genelindeyse yüzde 3-4 gibi oranlarla uygulamada olan komisyon oranları, ülkemizde yüzde 10-12 gibi kıyas kabul etmeyecek derece yüksek oranlarda uygulanmaktadır. Ayrıcada bu komisyonlar üzerine hat bedeli cihaz bedeli ve sigorta gibi ücretlerde yüklenmektedir. Yurt dışında uygulayamadıkları komisyon oranlarını Türkiye'de sektörün sahipsizliğinden faydalanarak uyguluyorlar.



Bilindiği gibi yemek çekleri 1990'ların sonundan itibaren iş hayatının bir parçası haline geldi. İşverenler yemekhane kurma ve işletme maliyetinden tasarruf için hızla bu alana yöneldi. Bu eğilim hem yemek çeki firmalarının sayısını hem de pazarın kısa zamanda büyümesini sağladı. Ayrıca gelişen online sistemlerde, kullanım ve ulaşım konforunu beraberinde getirmesinin doğal bir sonucu olarak online yemek sipariş firmalarının türemesine sebep olurken; zaten yemek çekleri konusunda sıkıntı yaşayan sektörümüze, günlük 4 TL sayfalama ücreti adı altında ücret talebi ve sipariş başına yüzde 10-12 dolaylarında komisyon oranı uygulayarak olanca ağırlığıyla ayrı bir yük getirdi. Tüm bu gelişmelerin sonucunda, sektörün sahipsiz olduğunu görenler için Türkiye, en cazip pazarlardan biri haline geldi.



Kısıtlı gelirlerine rağmen 100 liralık bir satıştan 12 lira komisyonu yemek çeki firmalarına vermek zorunda bırakılan ve ülkemizde bu türden uygulamaları kabul etmenin mümkün olmadığının altını çiziyoruz. Tüm sektör temsilcilerimizce, ilgili firma yetkililerini yemek çekleri ve online yemek siparişi oranlarını bir an önce makul seviyelere düşürme konularında çözüme davet ediyoruz. Öte yandan tüm sektörümüze, bu sorunun çözümü için yapılacak en büyük eylemin kararlılık ve beraberlik içinde bir duruş sergilemek olduğuna dikkat çekiyoruz. Bizler esnasımızı temsil ediyoruz ve bu konuyu çözmek şu anki en önemli işimiz bunu yakın zamanda siyasi makamlara taşıyacağız.



#Ankara Ticaret Odası Lokanta Kafe Restoran Komites
#Mehmet Sonunur
8 yıl önce