|

FAK-FUK-FON zengini besliyor

Depremzede yağmurda sokakta yatarken, Sosyal Yardımlaşmayı ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'nun kaynakları bütçeye aktarılıyor ve fonun trilyonluk tesisleri de holdinglere peşkeş çekiliyor.

Yeni Şafak
00:00 - 29/08/1999 Pazar
Güncelleme: 17:12 - 12/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Marmara Bölgesi'nde yaşanan deprem, Türkiye'deki yardım kurumların içler acısı durumunu ve vatandaşların yardımları ile ayakta duran bu kurumların nasıl yağmalandığını gözler önüne serdi. Kızılay ve Afet İşleri Genel Müdürlüğü ve THK'den sonra, Fak-Fuk Fon'un da depremzedeler için gerekli yardımları yapmadığı görüldü. Tüm Türkiye, Marmara Bölgesi'nde meydana gelen depremin yaralarını sarmak için "yardım seferberliği" başlatırken, Türkiye'de yardıma muhtaç vatandaşlara yardım etmek için kurulan Sosyal Yardımlaşmayı ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'nun, trilyonluk kaynaklarının bütçeye aktarılmaya devam edildiği bildirildi. Merhum Turgut Özal'ın Başbakanlığı döneminde 1986 yılında kurulan ve gelirleri arasında kurban derileri ile fitre ve zekatlar da bulunan Fon'un, son hükümetler döneminde adeta yağmalandığı belirtildi. Depremzedeler yağmurun altında sokakta yaşarken, Fonun trilyonluk tesislerinin holdinglere peşkeş çekildiği bir süre önce gündeme gelmişti. 54. hükümet döneminde Fon'dan sorumlu Devlet Bakanı olan FP Diyarbakır Milletvekili Sacit Günbey, Fon'un Kemerburgaz'daki kimsesiz çocuklar için yaptırdığı tesisin Bayındır Holding'e ihalesiz olarak kiraya verildiğini açıklamıştı. Fon'dan sorumlu Devlet Bakanı Hasan Gemici ise Günbey'in iddialarını yalanlamamıştı.

250 trilyonluk kaynak

Yine hükümet, depremde kullanılmak üzere 500 trilyonluk kaynak için, bütün vatandaşlara ek vergi getirmeyi hazırlanırken, Fak-Fuk Fon'un, 1999 yılı gelirinin 200-250 trilyon lira arasında olacağı belirtildi. Sosyal Yardımlaşmayı ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'nun verilerine göre, sadece yılın ilk üç ayında Fon'dan, 17.7 trilyon liralık kaynak bütçeye aktarıldı. Verilere göre, geçtiğimiz yıl ise Fon 128 trilyon 90 milyar liralık gelir elde etti. Bunun, 88.7 trilyon lirasını Fon'un amaçları doğrultusunda kullanılırken, 38 trilyon lirası ise bütçe harcamalarına aktarıldı. ------- ARA BASLIK ------------------



------- Geri OKU ------------------




 


#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
25 yıl önce