|

Gelecek burada tasarlanıyor

Katma değerli ürünlerin ihracatını arttırmak amacıyla Ekonomi Bakanlığı, iş dünyası ve sivil toplum işbirliğiyle önemli buluşmaya daha imza atıyor. Dünya pazarlarına açılan Türk ürünlerinin en önemli tasarım merkezi İstanbul’da düzenlenen Tasarım Haftası etkinlikleri tasarımcılarla sanatçılar ve üniversiteleri bir araya getiriyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/11/2017 Perşembe
Güncelleme: 00:49 - 9/11/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Konferanslar, sergiler ve atölyelerle tasarımın farklı disiplinlerini buluşturan Design Week Turkey kapsamında tasarımcıların, tasarım ofislerinin, sanatçıların, üniversitelerin, tasarım okullarının, tasarım platformlarının sergileri ve etkinliğe özel hazırlanmış enstalasyonları yer alıyor.
Konferanslar, sergiler ve atölyelerle tasarımın farklı disiplinlerini buluşturan Design Week Turkey kapsamında tasarımcıların, tasarım ofislerinin, sanatçıların, üniversitelerin, tasarım okullarının, tasarım platformlarının sergileri ve etkinliğe özel hazırlanmış enstalasyonları yer alıyor.

Dünyaca ünlü markalarda, ‘Made in Turkey’ yazısı artık kalite ile özdeşleşmiş durumda. Ancak Türk tekstili bu özelliği ile fason ülke olmaktan kurtulamıyor. Kayseri ve Denizli gibi şehirlerimizde üretilen tekstil başta olmak üzere önemli tasarım ürünleri yabancı marka etiketleri üzerine yapıştırıldıktan sonra dünya pazarlarına açılıyor. Günümüzde ihracat kalemlerindeki gelir artışının en önemli unsurlarından olan tasarım konusuna yoğunlaşan Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin düzenlediği Türkiye Tasarım Haftası, dün Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde görkemli bir açılışla başladı.

ÜNİVERSİTELİ İLGİSİ

Etkinliklerin ilk gününde özellikle üniversite öğrencilerinin yoğun ilgisi dikkate değerdi. Farklı okullardan moda tasarım okuyanlar Lütfi Kırdar’a akın etti. Tasarım haftasında sadece tekstil konuşulmuyor. Teknoloji şirketlerinden perakende ve otomotiv devlerine kadar birçok şirket yeni tasarımlarını paylaşıyor. Design Week Turkey, tasarımın gücü konusunda farkındalık sağlamak, tasarım kültürünü güçlendirmek, Türk tasarımcıları dünyaya tanıtmak ve günümüzde ekonomik kalkınmanın sağlam temellerinden biri olarak tasarımın potansiyelini vurguluyor.

GAME OF THRONES İLE EL SANATLARI AYNI KAREDE

İşin popüler tarafı da unutulmamış. Türkiye Tasarım Haftası’nda Game of Thrones’un dizisinin takılarını tasarlayan Yunus Ascott ve Eliza Higginbottom deneyimlerini gençler ve bu işe merak saranlarla paylaşacak. Lady Gaga ile Michael Jackson gibi dünyaca ünlü şarkıcıların kostümlerini tasarlayan Zaldy Goco, ambalaj tasarımlarıyla dünya çapında üne kavuşan Orhan Irmak gibi konuşmacıların yanı sıra; Türk gelenek ve zanaatlarının çağdaş tasarımla buluştuğu Türk Tasarımının Genetik Kodları gibi sergiler de var burada. 2018 -2019 sezonunda iç mekan tasarımlarında öne çıkanlar, Trend Alanı’nda olacak.

FİNLANDİYA'NIN ŞAŞIRTAN GERÇEKLERİ

Bu yılki tasarım haftasının konuk ülkesi ise Kuzey’in sessiz gücü Finlandiya. 5 buçuk milyon nüfusu ve kutuplara yakın coğrafyasıyla bu küçük ülke dünyayı şaşırtan girişimcileri ve tasarımlarıyla dikkat çekiyor. Mutlaka ziyaret edilmesi gereken Finlandiya standındaki yetkililer ülkelerinin tasarımdaki başarısını övgüyle anlatıyor.

Mesela ‘Angry Birds’ Finlandiya’da geliştirildi ve ülke şu an 250’den fazla oyun start-up’ına ev sahipliliği yapıyor. Fin devi NOKIA’nın lastik çizme imalatçılığından bugünlere geldiğini ve SMS’in Finli Matti Makkonen tarafından geliştirildiğini de burada öğreniyoruz. Cep telefonunun ilk keşfi de yine Finlandiya’da. Sebebi malum zorlu coğrafya ve sabit hattı ulaştırmanın zorlukları. Buz pateni ve kalp ölçüm cihazını da keşfeden bu ülkenin standına mutlaka uğramalısınız.


103 konuşmacı ve 52 tasarım atölyesi

Pazar günü sona erecek etkinliklerde aralarında dünyaca ünlü marka gurularının da olduğu 103 konuşmacı dinlenecek. Özellikle genç tasarımcılara yönelik düzenlenen 52 tasarım atölyesi dikkat çekerken, Türkiye’nin önemli şirketleri de yeni tasarım ürünlerini 4 gün boyunca görücüye çıkaracak. Endüstriyel tasarım, moda, görsel iletişim tasarımı, mimari gibi birçok alanda dünyaca ünlü isimlerin panel ve konferanslarını içeren kapsamlı programın yanı sıra tasarım tutkunlarının uzman isimlerle interaktif sohbetler yapıbileceği Design Talks bu senenin yenilikleri olarak öne çekiyor.


‘Designed in Turkey'

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Biz bugüne kadar “Made in Turkey” (Türkiye’de Üretilmiştir) yazan ürünlerimiz ile gurur duyduk. Ancak küresel ekonominin ve ticaretin geldiği günümüz koşullarında artık daha fazlasına ihtiyaç duyuyoruz. Dünyaca ünlü markalara üretim yapan fason bir ülke olmaktan çıkıp, dünyaca ünlü markalar üreten bir ülke olmayı hedefliyoruz. İşte bu noktada “Designed in Turkey” (Türkiye’de Tasarlanmıştır) ile var olmak ve hakimiyet kurmak istiyoruz” dedi.

#Ekonomi
#Tasarım Haftası
#Tasarım
6 yıl önce