|

Halı sahaya adam olunur

Futbol sevdamız çok cazip bir iş kolu doğurdu. Onlar, halı saha maçı öncesi adam eksiği olan takımlarda ücret karşılığında oynuyorlar. Biz bize yapılan maçlarda adam başına 25- 50 lira arasındaki ücretler; şirket turnuvalarında 300 lirayı buluyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/03/2018 Salı
Güncelleme: 11:30 - 27/03/2018 Salı
Yeni Şafak
Girişimci ruh tüm engelleri ortadan kaldırarak halı saha oyunculuğunu kazanç kapısına dönüştürdü
Girişimci ruh tüm engelleri ortadan kaldırarak halı saha oyunculuğunu kazanç kapısına dönüştürdü
Orhan Orhun Ünal /
Serbest Piyasa

Son yılların gözde yatırımlarından halı saha işi, kendi alt sektörlerini doğurdu. Olmaz denilen oldu, girişimci ruh tüm engelleri ortadan kaldırarak halı saha oyunculuğunu kazanç kapısına dönüştürdü. Mahalleden adam çıkmadı mı, son dakika arkadaşınız mı gelmedi? Hiç üzülmeyin, hemen arıyorsunuz ilgili kişiyi, gelip 50 liraya maçta oynuyor. Eksiği tamamlıyor.

OYUNCU BAŞINA 25 İLE 300 LİRA ARASINDA

Hafta sonu tarifesi, orta sahası, kalecisi ve forveti derken pazarda 25 ila 300 lira arasında rakamlar söz konusu. Özellikle sosyal medya, bu iş için ilan panosuna dönüşmüş durumda. "Abi hiç birşey yapmam, sayıyı tamamlar, iki tur atıp, giderim” diyen oyuncuyu 25 liradan bulabilir; turnuvada şöyle esaslı bir sol bek’e 300 lira verebilirsiniz. Anlayacağınız tam bir serbest piyasa örneği olan bu haber, 'Allah'ını seven defansa gelsin' dedirten türden.

KALECİYE ÖZEL ŞİRKET

Piyasa öyle hareketli ki hizmetleri görünce şaşırmamak elde değil. İşinde uzmanlaşıp sadece kaleci temin eden şirketler bile var. Bazı firmalar, internet üzerinden halı saha maçı yapmak isteyenlerin birbirini bulmasını sağlıyor.

Turnuvalarda 300 lirayı bulan ücretler olduğunu öğreniyoruz. Kamu kurumları, özel şirketler ve daha onlarcası çalışan motivasyonu amaçlı halı saha organizasyonları düzenleyince işin piyasası daha da coşmuş. Mesela şirketin muhasebe servisi, pazarlama birimine karşı. Takım kuracak sayıda kişi yoksa ilgili firmalar imdadınıza koşuyor. En tatlı para ise şirketler arası maçlarda. Firmanız sektördeki en önemli rakibine karşı turnuvaya çıkacak diyelim. Kurumsal imajınız için, yenmek hatta turnuvada şampiyon olup reklamınızı yapmak istiyorsunuz, yine şirketten yardım alıyorsunuz.

TESİS ÜCRETİ YANMASIN DİYE

Özellikle ek iş isteyenlerin tercih ettiği bu iş aynı zamanda kırk yılda bir maç yapacak olan vatandaşa da gülümseten bir hizmet sunuyor. Saati 100 ila 500 lira arasındaki halı sahaya verdiği parayı yakmak istemeyene alternatif sunuyor. Nitekim rakamlar da sektörden yana. Türkiye Futbol Federasyonu verilerine göre geçtiğimiz yıl sadece bir özel şirketin organizasyonunda 15-18 ve 19-35 yaş kategorilerinde, 5 bin takım ve 41 bin oyuncu mücadele etti. Ülke çapında 15 bin kadar halı saha bulunurken, 20 saat hizmet veren bu tesislerde günde en az 3 maç yapılsa 45 bin karşılaşma anlamına geliyor. Birileri girişimci ruhunu konuşturmuş. Anlayacağınız, sanki başka bir şey yapmışız gibi "Bu maçları her hafta tekrarlamak lazım, hem spor olur" diyene birebir.

İnternetten oyuncu transferi

“Mahalledeki maçlarda kaleci eksikliğinden dolayı hep beni oynatırlardı, sonra bu hobiyi işe dönüştürmeye karar verdim” diyen Ayberk Yağız halisahakalecisi.com sitesi üzerinden 2001 yılından bu yana hizmet veriyor. Sektörün öncülerinden olan Yağız, “Halı saha maçlarında en zor bulunan kişidir kaleci, ekipmanları daha masraflıdır. Bu ihtiyacı fark ederek profesyonel bir şeyler yapmak istedik, sonra şirketleştik” sözleriyle maceraya nasıl başladıklarını anlatıyor. Yağız, internet sitesinde maçta kalecilik yapmak isteyenlerle talep edenleri buluşturuyor. Her bir oyuncunun ücretini de görebileceğiniz kişiler arasında kaleye yakıştırdığınız birini seçebiliyorsunuz.

ÜLKE ÇAPINDA HİZMET

Yağız sektörü şu sözlerle anlatıyor: “Türkiye’de resmi olarak 15 bin halı saha bulunuyor ve buralarda günde en az 2 maç oynansa, ki bu çok daha fazla, 30 bin maç anlamına geliyor. Bu da sektördeki hareketliliği göstermesi için basit bir örnek. Bünyemizde 220 tane kaleci Türkiye çapında hizmet veriyor. Öte yandan ortalama günde 2-3 kişinin bu iş için bize başvurduğunu söyleyebilirim.”

  • Şehirlere farklı futbolcu tarifesi
  • Ayberk Yağız’ın aktardığı rakamlara göre, adam başı İstanbul 40, Ankara 30, İzmir 25 TL civarında artı KDV ve yüzde 4 firma komisyonu da ekleniyor. Yani İstanbul’dan bir kalecinin size maliyeti 44 TL + KDV oluyor. Yağız, “Çok olumlu tepkiler aldığımız gibi bu alanda ne kadar ciddi bir ihtiyaç olduğunu gördük. Haftada 40 kadar kaleci siparişi alıyoruz yaz aylarında 50’yi geçecek” bilgisini veriyor. Yağız bu iş sayesinde hem futbol tutkunlarının ihtiyacının karşılandığını hem de birilerinin gelir sağladığını söylüyor.

Mahalle 25 TL turnuva 300 TL

İnternet üzerinden ulaştığımız Yılmaz Kara, 2 yıldır bu sektörde. "Bizim Bayrampaşa'da futbol aşkı başkadır" diyen Kara, sosyal medya ilanlarından gördüğü bu işe başlamış. Asıl mesleği camcılık ve ayda ortalama 3 maçtan 200 lira kazanıyor. Benzer şekilde, Halit Hakan da kendi internet sitesini kurup üniversiteden arkadaşlarıyla sektöre atıldığını şöyle anlatıyor: "Mahallenin delikanlılarını topladım. Kişi başı 50 liradan 1 saat oynuyoruz. Eğer teknik bir futbolcu lazımsa 100 lira civarında. Şirketler arar bizi bazen, turnuva için orada 2 maçtan 300 lira almıştık. Sorana şirketin çalışanı diye tanıtırlar" diyor.

Gazoz ve çekirdek

Sektörün iş yapma potansiyeli fazla okuyucu. Neden mi? Mesela, her tür doğal felakette bile maçın iptali teklif dahi edilemediği için talebi boldur. Her gol sonrası tekme tokat birbirine giren mahalle arkadaşları yüzünden istihdam olanağı çoktur. Yan sanayi ekipmanı da doludur. Genelde sokaktaki hayrattan doldurulan ve her türlü kafa, göz yarılmasında boca edilen şaşal suyun müşterisi boldur. Kısacası, amatör ruh, delikanlı futbolun içindeki çocuktur. Maç sonrası, köşe başındaki çekirdek ve gazoz olayına hiç girmeyelim istersen, adamım.

#Futbol
#Halı saha
6 yıl önce